3 verschillende vormen van verwarmen in één buurt

11 mei 2017

Liesbeth van Dijk woont nu ruim vier jaar in een nieuwbouwhuis in Ede. In een straal van 100 meter van haar huis vind je maar liefst drie verschillende vormen van verwarmen. De huizen aan de overzijde van de straat hebben gewoon een gasaansluiting, de straat achter haar huis is aangesloten op een warmtenet. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de hele wijk fiets- en wandelvriendelijk te maken met veel groen en duurzame energie, maar door de crisis kwam moest dat iets worden bijgesteld. Het huis van Liesbeth werd net voor de crisis opgeleverd met een warmtepomp.

Wat is er anders aan de verwarming in dit huis?

"Er zit een warmte-koude opslag systeem in, een wko. Dat is wel een vak apart. Het hele huis wordt ermee verwarmd door middel van vloerverwarming op lage temperatuur. De wko maakt gebruik van aardwarmte, maar komt niet in contact met grondwater. Er zit een buis in de achtertuin die honderden meters diep de bodem ingaat. Ieder huis op deze rij heeft een eigen buis. Daar zit een vloeistof in. Die vloeistof wordt omhoog gehaald en naar een warmtepomp gestuurd. Die warmtepomp gebruikt de warmte uit de vloeistof om water op te warmen voor de vloerverwarming en warm tapwater. ’s Zomers kan de koelte van de grond door het systeem omhoog gepompt worden om het huis af te koelen."

"Het systeem reageert heel anders dan ik gewend was van mijn cv-ketel. Het heeft buiten een temperatuursensor. Als het kouder wordt, reageert het systeem vanzelf, maar dat kan soms wel 24 uur duren. Het instellen is heel simpel. Je stelt het één keer in, en dan moet je er gewoon afblijven. Het nadeel is dat je het niet even een graadje warmer kunt stoken. Voordat ik daaraan gewend was, duurde ongeveer een jaar. Het is zo gewoon om aan de thermostaat te draaien als je het even koud hebt. Tegenwoordig zet ik de ventilatieroostertjes dan iets dichter."

WKO

"Het hele huis is in principe van de begane grond tot en met de zolder altijd comfortabel warm. Alleen als bijvoorbeeld de herfst invalt, dan moet het systeem zich daar op instellen en is het soms een paar dagen wat kil en kun je niet even een graadje bijschakelen."

Hoe doe je dat met koken?

"Ik kook nu op inductie. Mensen zeggen wel dat er meer emotie zit in koken op vuur, maar waar is die emotie als je overgekookte melk moet wegschrobben, of de roosters moet poetsen? Een doekje erover bij mijn inductieplaat en alles is schoon. In de eerste instantie vond het wel lastig dat ik iets anders moest dan gas. Inductie was duur in aanschaf en ik heb nog overwogen om gewoon elektrisch te gaan koken, maar toen sprak ik een kennis die daar slechte ervaringen mee had en was overgestapt op inductie. Dat was de reden dat ik uiteindelijk gelijk voor inductie heb gekozen. Het bevalt geweldig, ik wil nooit meer anders! Het kookt veel schoner. Je kunt niet met je mouw in een vlam komen te hangen. Er is hoogstens één probleem: als de stroom uitvalt, kon je vroeger je huis nog verwarmen met je gasfornuis. Dat kan niet. Op mijn leeftijd denk je: er moet nog ergens reservewarmte zijn."

Moest je nieuwe pannen kopen?

"Ik heb wat nieuwe pannen gekocht, een paar oude geruild en over de jaren een paar bij gespaard. Daarnaast heb ik een handig plaatje gekocht bij een Duitse duurzame webshop, Waschbaer, waarop je bijvoorbeeld ook met tajines kunt koken."

Waschbaer

Wat zijn de voordelen van dit huis?

"Het is altijd gelijkmatig warm. Je hebt overal vloerverwarming, dus zijn er geen verwarmingsbuizen of stoffige radiatoren. Als het overdag even warm is, gooi je lekker de deur open. Dan stook je niet voor de mussen, want zo snel reageert het systeem niet. En als het echt warm is, kan het systeem ook koelen. Een hittegolf doorsta je hier geweldig. Ik slaap heerlijk. Het voelt ook veilig."

Wat valt er nog te verbeteren?

"Bij de oplevering van het huis hadden ze eigenlijk iemand moeten langs sturen om uit te leggen hoe het precies werkte. Het is namelijk voor iedereen heel nieuw. De installateur wist bijvoorbeeld wel veel, maar de onderhoudsdienst had ook moeite met het systeem. Het is ook een vrij gevoelig systeem; ik heb geen klachten, maar ik weet dat sommige mensen regelmatig de installateur over de vloer hebben."

"Zelf heb ik kort nadat ik hier kwam wonen nog 15 zonnepanelen op het dak gelegd. Ik heb een prachtig dak op het zuiden en ik wilde al jaren zonnepanelen, maar dat lukte niet in de flat waar ik eerder woonde. Bovendien was ik ook een beetje bezorgd over de stroomkosten omdat ik ging verwarmen met elektriciteit. Dus ik dacht: ik heb nog wat spaargeld, ik leg ze er zelf op, ook al is het een huurhuis."

Zonnepanelen

Hoe is de energierekening nu?

"Ik gebruik ongeveer evenveel als ik opwek. Verwarmen is echt goedkoper op deze manier. In het begin zei de man van de woningcorporatie: “Ga voor je maandbedrag maar uit van €120”. Ik schrok me dood. Maar zo hoog is het bij lange na nooit geweest. En dankzij mijn zonnepanelen, betaal ik nu nog maar 5 euro per maand aan stroomkosten. Het voelt alsof ik een spaarpotje in de meterkast heb staan."

"Alleen de WKO installatie inclusief warmtepomp is om administratieve redenen in een aparte energie BV ondergebracht, en dat huurt ze voor €50 euro in de maand."

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Lees hier onze nieuwsberichten of schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Feenstra
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • HIER opgewekt
  • PUUR Klimaat Comfort
  • HVC
  • Stichting DOEN