HIER verwarmt helpt jou samen met je buurtgenoten op weg naar een aardgasvrije buurt. Samenwerken is belangrijk. Omdat je met elkaar tot een gezamenlijk plan moet komen voor de buurt en omdat je samen vaak voordeliger uit bent. Wil je snel van start? Volg dan deze vijf stappen.

Stappenplan

Stap 1: Ga om tafel met andere geïnteresseerden in je buurt

Organiseer eerst eens een informele, laagdrempelige bijeenkomst (zoals een borrel) met een paar buurtbewoners, die ook interesse hebben. Laat iedereen vertellen wat zij zich voorstellen bij een aardgasvrije buurt. Geef aan wat je zelf misschien al weet. Maak kennis met elkaar, en bespreek of je met elkaar aan de slag wilt. Zie het als een proces, waarin je steeds concretere stappen zet. Je zult zien dat externe partijen, zoals de gemeente en de netbeheerder, blij zijn dat jullie als groep kunnen laten zien dat je er klaar voor bent.

Stap 2: Check welke aardgasvrije oplossingen er zijn

In een aardgasvrij huis wordt op een andere manier verwarmd en gekookt dan je nu waarschijnlijk gewend bent. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het straks slechter wordt. Om aan de slag te gaan in je buurt, moet je weten wat de alternatieven voor aardgas gaan zijn. De drie meest voor de hand liggende oplossingen kun je hier vinden. Je vindt op deze site ook een heleboel voorbeelden van wijken zonder aardgas en bewonerservaringen in de wijken.

Stap 3: Lees je in op de basis

Wil je een goed beeld krijgen van de stappen die nodig zijn om te komen tot een aardgasvrije wijk? Wij hebben een aanvulling op de vijf stappen op deze pagina gemaakt. Je kunt het document hier downloaden. Je vindt hier informatie over de landelijke ontwikkelingen, tips over hoe je de buurt en jullie situatie in kaart brengt, en op welk moment je het best kan starten of inspringen.

Stap 4: Vraag je gemeente om hulp

Natuurlijk hoeven jullie als buurtgenoten niet alles alleen te doen! Vanuit de overheid is besloten dat de gemeenten in Nederland een regierol in de warmtetransitie gaan krijgen. Dat is handig, want zo worden op lokaal niveau plannen voor jullie buurt gemaakt. Ga dus vooral in gesprek met jullie gemeente. Veel gemeenten zijn al gestart met wonen zonder aardgas. Als je je postcode invult op onze website kun je uitvinden of je gemeente al een beleid heeft en wie je kunt benaderen.

Wonen zonder aardgas is voor vrijwel alle gemeenten nog een nieuw onderwerp. En de meeste gemeenten zijn nog niet goed voorbereid op samenwerking met bewoners die zelf aan de slag willen. Ga er van uit dat het voor je gemeente in de meeste gevallen ook nog pionieren is.

Stap 5: Bedenk hoe je de héle buurt mee kunt krijgen

Wonen zonder aardgas is niet alleen een technisch vraagstuk. De belangrijkste vraag is hoe je stap voor stap alle bewoners in je eigen buurt mee kunt krijgen. Daarom is het goed te kijken welke netwerken er al zijn in deze omgeving. Organiseer als bewonersgroep of samen met de gemeente bijvoorbeeld een informatiebijeenkomst.

NL buurt

Wil je een goed beeld krijgen van de stappen die nodig zijn om

te komen tot een aardgasvrije wijk?
 

Download het verdiepingsdocument!

Welke initiatieven kunnen je ondersteunen?

HIER verwarmt
Op de website van HIER verwarmt kun je alles vinden wat je moet weten over wonen zonder aardgas bij jou thuis en in de wijk. Kijk eens bij de veelgestelde vragen, of lees de bewonerservaringen van woningbezitters die al van het aardgas zijn! Op de website kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, zo blijf je altijd op de hoogte van de ontwikkelingen.

HIER opgewekt
HIER opgewekt is hét kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven. Ook als je nog geen project gestart bent maar wel met je buurt de intentie hebt een initiatief op te starten, vind je op deze site inspiratie, informatie, kennis en sparringpartners. Je kunt op deze site ook achterhalen of een energiecoöperatie of een lokaal energie initiatief in jouw gemeente actief is. Neem contact met hen op en meld je dan meteen aan voor de nieuwsbrief.

Buurkracht en de Provinciale Natuur- en Milieufederaties
Op dit moment werken we samen met de energiecoöperaties, Buurkracht en de Provinciale Natuur en Milieufederaties aan een landelijk netwerk om bewonersinitiatieven te ondersteunen. Stuur ons een mail als je hier meer over wilt weten.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Lees hier onze nieuwsberichten of schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Feenstra
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • HIER opgewekt
  • PUUR Klimaat Comfort
  • HVC
  • Stichting DOEN