Biogas

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Biogas

Hoe werkt het?

 

Biogas wordt gemaakt door mest, GFT en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf: tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, ook wel biogas genoemd.
 
Biogas heeft niet precies dezelfde samenstelling en kwaliteit als aardgas, je kunt het dus niet zomaar toevoegen aan het gasnet. Eerst moet het opgewaardeerd worden tot dezelfde kwaliteit als aardgas nu heeft. Het mag dan ook "groen gas" genoemd worden. Dit opgewaardeerde biogas kan worden toegevoegd aan het aardgas, zodat we het in onze huizen kunnen gebruiken. 

Wat merk je in huis?

Niets, alles werkt precies hetzelfde als met aardgas. Het ruikt zelfs hetzelfde, want er wordt bij de productie een gas-geurtje aan toegevoegd. Dat is nodig, dan kun je als bewoner nog steeds ruiken als er ergens een gaslek is.

Klinkt goed. Waarom stappen we niet gewoon met z’n allen over op biogas?

Er is op dit moment nog maar heel weinig biogas beschikbaar in Nederland. En het biogas dat er is, wordt niet alleen in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en in de industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar, waardoor biogas voor die bedrijven hard nodig is om duurzamer te worden.

Ook in de toekomst kunnen we in Nederland niet genoeg biogas produceren om al onze huizen mee te verwarmen. Het zal waarschijnlijk vooral gebruikt worden in historische stadscentra en monumentale panden, waar het lastiger is om veel te verbouwen en over te gaan op andere manieren van verwarmen. In de transitie naar helemaal gasloos wonen kan het ook een goede optie zijn om te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.

Nicolette uit Terborg heeft groen gas. Ze laat zien hoe ze daarmee haar huis verwarmt en kookt.

Nicolette uit Terborg heeft groen gas. Ze vertelt hoe ze daarmee haar huis verwarmt en kookt. 

Koken op groen gas

Omdat groen gas aan het aardgasnetwerk toegevoegd wordt kan het op precies dezelfde manier in huis gebruikt worden als aardgas. Het is daarom ook niet nodig om op een andere manier te gaan koken. Je kunt gebruik maken van hetzelfde gasfornuis en hoeft dus geen nieuwe aan te schaffen. Maar omdat groen gas voor consumenten in Nederland erg beperkt is, is de kans klein dat dit bij jou thuis geleverd kan worden. Het meest veilige en energiezuinige alternatief is dan een inductiekookplaat. Koken op inductie heeft veel voordelen. Op onze pagina over koken op inductie kan je hier alles over lezen!

Voorbeelden van verwarmen met biogas

Biogas van de Suikerunie

Suikerunie
Bij de productie van suiker komt een grote hoeveelheid restafval vrij - stukjes biet, bladresten en pers pulp. Dit restafval wordt in vergisters verwerkt tot biogas. Bij de Suikerunie wordt jaarlijks 10 miljoen m3 biogas geproduceerd, voldoende voor zo'n 5000 huishoudens.

"Kan ik overstappen op biogas?"

Biogas of groen gas wordt nog niet veel aan consumenten verkocht in Nederland, zoals bijvoorbeeld wel met groene stroom gebeurt. Er zijn pas een paar locaties waar biogas wordt opgewaardeerd en op het gasnet wordt ingevoerd. Het groen gas dat nu wordt aangeboden door energieleveranciers, is meestal gecompenseerd met certificaten uit het buitenland. Check hier of jouw energieleverancier al groen gas of gecompenseerd gas aanbiedt. 

Nog meer vragen? Bekijk hier meer veelgestelde vragen en antwoorden over wonen zonder aardgas. 

Andere oplossingen om te verwarmen

Warmtenetten

 

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Lees meer

Elektrische oplossingen

 

Elektrische oplossingen

 

Je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort “omgekeerde koelkast”. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
 

Lees meer

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je dan nu in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Partners

  • Ministerie van Economische Zaken
  • NUON
  • Feenstra
  • Ennatuurlijk
  • HOOM
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • HIER opgewekt
  • PUUR Klimaat Comfort