Biogas

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Biogas

Hoe werkt het?

 

Biogas wordt gemaakt door mest, GFT en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf: tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, ook wel biogas genoemd.
 
Biogas heeft niet precies dezelfde samenstelling en kwaliteit als aardgas, je kunt het dus niet zomaar toevoegen aan het gasnet. Eerst moet het opgewaardeerd worden tot dezelfde kwaliteit als aardgas nu heeft. Het mag dan ook "groen gas" genoemd worden. Dit opgewaardeerde biogas kan worden toegevoegd aan het aardgas, zodat we het in onze huizen kunnen gebruiken. 

Wat merk je in huis?

Niets, alles werkt precies hetzelfde als met aardgas. Je kan dezelfde radiatoren gebruiken en ook het gasfornuis kan blijven staan. Het ruikt zelfs hetzelfde, want er wordt bij de productie een gas-geurtje aan toegevoegd. Dat is nodig, dan kun je als bewoner nog steeds ruiken als er ergens een gaslek is.

Omdat er niet veel biogas beschikbaar is, is het wel goed om je gasverbruik zo ver mogelijk terug te dringen. Dit kan door energiebesparende maatregelen te nemen zoals goede isolatie en dubbelglas.

Nicolette uit Terborg is overgestapt op groen gas. In de video hiernaast laat ze zien hoe ze daarmee haar huis verwarmt en kookt.

Waarom stappen we niet gewoon met z’n allen over op biogas?

Er is op dit moment nog maar heel weinig biogas beschikbaar in Nederland. En het biogas dat er is, wordt niet alleen in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en in de industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar, waardoor biogas voor die bedrijven hard nodig is om duurzamer te worden.

Ook in de toekomst kunnen we in Nederland niet genoeg biogas produceren om al onze huizen mee te verwarmen. Biogas zal vooral gebruikt worden in situaties waar weinig andere opties zijn. Denk hierbij aan buitengebieden, historische stadscentra en monumentale panden waar het lastiger is om veel te verbouwen en over te gaan op andere manieren van verwarmen. In de transitie naar helemaal gasloos wonen kan het ook een goede optie zijn om te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.

GA NAAR VEELGESTELDE VRAGEN

Groen gas in huis

Als je kiest voor groen gas, dan betekent dit niet dat je biogas in huis krijgt. Het voor consumenten namelijk niet mogelijk om direct biogas af te nemen. Groen gas dat door energieleveranciers wordt aangeboden is gas dat wordt gecompenseerd met de opzet van klimaatvriendelijke projecten in het buitenland. Je krijgt dan geen biogas in huis, maar je zorgt er wel voor dat er ergens anders in de wereld minder CO₂ wordt uitgestoten. 

Voorbeelden van verwarmen met biogas

Biogas van de Suikerunie

Suikerunie
Bij de productie van suiker komt een grote hoeveelheid restafval vrij - stukjes biet, bladresten en pers pulp. Dit restafval wordt in vergisters verwerkt tot biogas. Bij de Suikerunie wordt jaarlijks 10 miljoen m3 biogas geproduceerd, voldoende voor zo'n 5000 huishoudens.

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Blijf op de hoogte

Lees hier onze nieuwsberichten of bekijk ons nieuwsbrief archief.
Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je snel in!

Schrijf je in

Partners

 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort
 • HVC
 • Logo Gasunie
 • Stichting DOEN