Het krijgt de laatste tijd misschien wat minder aandacht in de media, maar achter de schermen gebeurt er veel. Collega Monique praat je even bij over de huidige stand van zaken rondom stoppen met aardgas. Spoiler: ja, we gaan écht stoppen met aardgas in Nederland. 

Monique: "In het Klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tot minder dan twee graden Celsius. In Nederland moeten we daarvoor de uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas wat een bijdrage levert aan de opwarming, halveren. 

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het nationale Klimaatakkoord, zeg maar de Nederlandse bijdrage aan ‘Parijs’. Bedrijfsleven, industrie, landbouw, woningbouwcorporaties, energiebedrijven, milieuorganisaties en ga zo maar door hebben met elkaar gekeken wat hun bijdrage kan en moet zijn.

Voor de bebouwde omgeving, dus de woningen waar jij en ik in wonen, is afgesproken dat er een ware transformatie gaat plaatsvinden. Een verbouwing naar goed geïsoleerde woningen die we op een duurzame manier verwarmen en waar schone elektriciteit gebruikt of zelfs opgewekt wordt. En ja, dat betekent ook stoppen met aardgas. In 2050 moet deze verbouwing klaar zijn. Dat klinkt nog ver weg maar om dat te halen moeten we zeker 50.000 bestaande woningen per jaar in 2021 verduurzamen en dat aantal moet zo snel mogelijk stijgen naar 200.000 per jaar.

De gemeente waar je woont heeft tot 2021 de tijd om uit te werken wanneer welke wijk of buurt aan de beurt is en te kijken welke mogelijkheden er zijn om de woningen op een duurzame manier te verwarmen. Dat doet de gemeente uiteraard niet alleen, maar in overleg met bewoners en de eigenaren van gebouwen."

Wil je meer lezen over het klimaatakkoord? Kijk eens op: www.klimaatakkoord.nl.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN