We gaan stoppen met aardgas. En nee, niet morgen, maar wel al best snel. In 2050 om precies te zijn. HIER verwarmt helpt jou samen (met je buurtgenoten) op weg naar een aardgasvrije buurt. Want van het aardgas af gaan doen we dus niet alleen, maar samen. Maar waarom eigenlijk?

Werkzaamheden onder de grond

Als je aardgas gaat vervangen voor iets anders, dan moet meestal het gasnet eruit. Die graafwerkzaamheden zijn relatief duur, dus logischerwijs doe je niet af en toe een woning, maar hele straten en wijken per keer.  Het moment dat het gasnet vervangen moet worden, is een aanleiding om na te denken over andere mogelijkheden. Je kunt de straat wel twee keer opengooien, maar dan maak je onnodige kosten en dat klopt gevoelsmatig niet. Als de riolering vervangen wordt, dan moet overigens vaak uit veiligheidsoverwegingen ook het gasnet vervangen worden. 

Leeftijd woning

Er is niet één perfect alternatief voor aardgas. Het hangt onder andere sterk af van hoe oud je woning is, hoe je wijk is opgebouwd en wat er in de buurt te vinden is aan warmtebronnen, wat je zoal kan doen. Omdat de leeftijd van je woning erg bepalend is voor hoe goed je maximaal kan isoleren tegen redelijke kosten, en je hele wijk vaak in hetzelfde decennium gebouwd is, ga je per wijk aan de slag. 

Complex proces
Wonen zonder aardgas is een groot en ingewikkeld proces. Dat komt omdat er veel betrokkenen zijn (denk bijvoorbeeld aan: de gemeente, het netwerkbedrijf, woningcorporaties) en er vaak behoorlijk veel maatregelen in iedere woning genomen moeten worden vóórdat de gaskraan dicht kan. Daarnaast zijn er technisch verschillende mogelijkheden om het aardgas te vervangen, die goed verkend moeten worden en de beste oplossing verschilt per wijk.  

Geld besparen
Samen met je buurtgenoten naar de mogelijkheden kijken kan je heel veel geld schelen. Zo kun je besparingsmaatregelen gezamenlijk inkopen en uit laten voeren. Dat geldt ook voor de aanschaf en installatie van warmtepompen of de isolatiemaatregelen die in bijna alle woningen nodig zijn. In feite geldt het voor de hele uitvoering. Je bent vaak voordeliger uit als je samen met je buurtgenoten tot een gezamenlijk plan komt. Bijkomend voordeel van samenwerken is dat je dus ook niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Twee weten meer dan één en samen sta je sterk! 

Gezamenlijke oplossingen
Daarnaast is in sommige wijken een gezamenlijke oplossing, zoals een warmtenet, de beste en goedkoopste oplossing. Maar zo'n warmtenet is pas haalbaar als (bijna) de hele wijk meedoet. Als veel van de buren dan zelf al zijn overgestapt op een warmtepomp, kan stoppen met aardgas voor de hele wijk duurder uitvallen. Voor je dus op eigen houtje in elektrische oplossingen investeert is het goed om te kijken of er niet al plannen zijn in jouw buurt.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN