Elektrische oplossingen

Je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort “omgekeerde koelkast”. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.

Elektrische oplossingen

Als je huis volledig op elektriciteit draait, dan noem je dat een all-electric woning. Je kan ook bijna helemaal elektrisch worden, met af en toe een beetje (bio)gas of een andere brandstof. Dit soort “hybride” oplossingen zijn in de overgang naar volledig gasvrij wonen goed denkbaar.

All-electric

Als je all-electric woont gebruik je geen gas maar alleen elektriciteit voor het verwarmen van je huis, en voor warm water en koken. Dat is heel mooi, maar er komt wel wat bij kijken voordat je volledig elektrisch kan wonen. Je moet bijvoorbeeld denken aan:
 

 • De aanschaf en installatie van een elektrische warmtepomp die je huis elektrisch verwarmt
 • Goede isolatie van vloer, muren, dak, gevel en overal dubbel HR++ of trippel glas
 • Lage temperatuur verwarmingssysteem (vloer- en/of wandverwarming)
 • Zonneboiler of een andere manier om water voor de kranen en douche extra te verwarmen
 • Zonnepanelen. Je hebt meer elektriciteit nodig, die je deels zelf kan opwekken met zonnepanelen
 • Elektrisch koken. Inductie is de meest energiezuinige optie en heeft ook veel voordelen ten opzichte van gas

  Kiezen voor echte groene stroom is ook belangrijk, zodat de elektriciteit die je gebruikt op een duurzame manier opgewekt wordt.

Is all-electric hetzelfde als Nul op de Meter?

De term Nul op de Meter wordt gebruikt voor een woning die zelf evenveel of meer elektriciteit opwekt als verbruikt. Dit zijn dus all-electric woningen die naast een warmtepomp ook zonnepanelen, vergaande isolatie en andere maatregelen hebben genomen waardoor ze als het ware zelfvoorzienend zijn. Dit betekent niet dat ze helemaal los staan van het elektriciteitsnet, ze leveren terug aan het net op momenten dat ze veel elektriciteit opwekken (als de zon schijnt) en nemen stroom af op momenten dat ze tekort komen.

Koken op inductie

Als je niet meer aangesloten bent op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je moet dus overstappen op elektrisch koken. De meest energiezuinige optie is inductie. Koken op inductie heeft veel voordelen, zo is het een stuk veiliger dan koken op gas en is de kookplaat veel makkelijker schoon te maken. Ben je benieuwd hoe inductie werkt? En of je jouw pannen wel kan blijven gebruiken? Onze pagina over koken op inductie geeft je alle nodige informatie!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een elektrische vervanging voor je CV-ketel. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Hij onttrekt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater, en gebruikt die warmte om je huis te verwarmen. Er zijn warmtepompen die volledig op elektriciteit werken, en "hybride" warmtepompen die een kleine gasketel hebben en op koudere dagen een combinatie van elektriciteit en gas gebruiken (aardgas of groen gas van het gasnet).

Hoe ziet een warmtepomp eruit?

Het deel van de warmtepomp dat in je huis staat is groter dan een CV-ketel. Bij een variant warmtepomp die de warmte uit de buitenlucht onttrekt (lucht-water-warmtepomp), heb je ook een warmtewisselaar in de tuin of op het dak nodig. Dit is het meest gebruikte type warmtepomp voor bestaande woningen. Bij nieuwbouw wordt vaak van bodemwarmte gebruik gemaakt en zit dit gedeelte onder de grond. Meer informatie over warmtepompen en prijzen vind je op de website van Milieu Centraal. In werkelijkheid kunnen deze prijzen wel hoger uitvallen. 

warmtepomp
Warmtepomp
Warmtewisselaar in de tuin
Warmtewisselaar in de tuin

 

Lage temperatuur verwarming

Het warme water waarmee je via de warmtepomp je huis verwarmt heeft een lagere temperatuur dan wanneer je gas gebruikt om water te verwarmen. Als je een huis met een warmtepomp warm wil krijgen, is het daarom niet handig om dat via de gebruikelijke radiatoren te doen. Die hebben maar een klein oppervlakte en krijgen met een lage temperatuur je huis niet warm.

Vloer- en wandverwarming kan je met kleine leidingen door het huis verspreiden, zodat de lage temperatuur warmte via een groter oppervlak je huis binnenkomt. Je huis kan dan met lage temperatuur warmte toch goed warm worden, mits het goed geïsoleerd is.

Voordelen van lage temperatuur verwarming:

 • Omdat je huis goed geïsoleerd is, en het systeem altijd een beetje aan staat (dat klinkt niet duurzaam maar je hoeft daardoor altijd maar een paar graden bij te verwarmen en dat is zuiniger), wordt je huis nooit écht koud.
 • De lage temperatuurverwarming zorgt voor een prettige constante manier van verwarming, geen loeiende radiatoren meer.
 • Nooit meer koude voeten door de vloerverwarming.

Nadelen van lage temperatuur verwarming:

 • Het systeem is traag: je verwarmt je huis langzamer dus je kan minder snel een graadje bijdraaien.

Hybride oplossingen

Omdat het met een warmtepomp lastig kan zijn om het in de koudste dagen goed warm te krijgen in huis, zijn er ook zogenaamde “hybride” oplossingen. Dat zijn combinaties van een warmtepomp met een andere brandstof voor de koudste periode. Je kan daarbij denken aan:
 

 • Hybride warmtepomp. Dit is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een gasgestookte HR-ketel. Op de meeste dagen wordt je huis hiermee volledig elektrisch verwarmd. Alleen op de koudste dagen wordt de HR-ketel ingeschakeld om het warm genoeg te krijgen. De HR-ketel verwarmt bovendien je warme water. Meer over de hybride warmtepomp.
 • Warmtepomp met pelletkachel of zuinige houtkachel die je gebruikt om in de koudste dagen wat bij te stoken.
 • Warmtepomp in combinatie met infrarood-panelen waarmee je losse kamers kan verwarmen waar de warmtepomp-verwarming niet komt.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je dan nu in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Voorbeelden van elektrische oplossingen

Energiekoplopers

Energiekoplopers
De wijk Stad van de Zon in Heerhugowaard heeft zoveel zonnepanelen dat er op zonnige momenten heel veel elektriciteit het net op komt. Het project EnergieKoplopers test slimme energiesystemen om dit op te lossen.

Zonder aardgas in het bos

Birgitta en Quirijn van Swinderen wonen in een woonboerderij midden in het bos en zijn nog niet zo lang geleden overgegaan op verwarmen met een warmtepomp.

“We zijn zeer te spreken over de warmtepomp!” meldt Quirijn spontaan als ik hem vraag of hij op deze site zijn ervaringen wil delen. Dat is dus alvast duidelijk.

Wat heeft jullie doen besluiten om zonder gas te gaan wonen?

Quirijn legt uit. “Toen wij onze woning kochten, was er geen gas. Wij hebben toen, in 1992, gekozen voor propaan. Dit werd vijf jaar geleden zo duur dat we op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Milieuoverwegingen deden de keuze op een warmtepomp vallen.”

De Van Swinderens hebben een water-water warmtepomp. Daarvoor liggen leidingen met water (met glycol) op circa twee meter diepte onder het gras. Dit kun je niet zomaar in een stadstuin aanleggen, want je hebt wel wat oppervlakte nodig! In huis is dit gewoon aangesloten op de vloerverwarming en radiatoren die zij al hadden.

Lees verder

Birgitta en Quirijn

 

 

"Moet ik ruimte opgeven?"

Een warmtepomp is groter dan een CV-ketel, en heeft vaak een binnen- en buitengedeelte. Als je helemaal elektrisch wil worden heb je daar dus wel ruimte voor nodig in een gangkast of en andere kamer, en in de tuin/balkon of op het dak. Bij een aansluiting op het warmtenet win je juist ruimte, omdat je geen CV-ketel meer nodig hebt. Bovendien heb je bij lage temperatuur verwarming met een warmtepomp of een warmtenet vaak vloer en/of wandverwarming in plaats van radiotoren aan de muren, wat ook ruimte scheelt.

Nog meer vragen? Bekijk hier meer veelgestelde vragen en antwoorden over wonen zonder aardgas. 

Andere oplossingen om te verwarmen

Warmtenetten

 

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Lees meer

Biogas

 

Biogas

 

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.
 

Lees meer

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Partners

 • Ministerie van Economische Zaken
 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • HOOM
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort