Elektrische oplossingen

Veel mensen zullen binnenkort op een elektrische manier gaan verwarmen en koken. In de meeste gevallen krijg je dan een warmtepomp. Deze pagina geeft je alle informatie over deze oplossingen en wat dat betekent voor jouw huis.

Elektrische oplossingen

Elektrisch verwarmen

Veel mensen zullen overstappen op een elektrische manier van verwarmen. In de meeste gevallen is dit met een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort “omgekeerde koelkast”. Je verwarmt je huis dan met een lage temperatuur, daarvoor heb je speciale lage temperatuurradiatoren of vloer- en/of wandverwarming nodig. De warmtepomp regelt ook je warme water. En omdat je geen gasaansluiting meer hebt, zal je ook over moeten stappen op een elektrische manier van koken. Hoe dit precies werkt kan je zien in onze animatie over elektrisch verwarmen met een warmtepomp.

Als je huis volledig op elektriciteit draait, dan noem je dat een all-electric woning. Met veel elektrische apparaten is het logisch dat je elektriciteitsverbruik ook omhoog gaat. Het is dan ook belangrijk dat je kiest voor groene stroom, of dat je dit zelf opwekt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een elektrische vervanging voor je cv-ketel. Eigenlijk is een warmtepomp een soort omgekeerde koelkast. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater en gebruikt die warmte voor verwarming en warm water. Een warmtepomp wordt gebruikt in bij all-electric oplossingen, warmtenetten en Warmte Koude Opslag (WKO).

Lees meer over warmtepompen

koken op inductie

Koken op inductie

Als je niet meer aangesloten bent op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je moet dus overstappen op elektrisch koken. De meest energiezuinige optie is inductie. Koken op inductie heeft veel voordelen, zo is het een stuk veiliger dan koken op gas en is de kookplaat veel makkelijker schoon te maken. Ben je benieuwd hoe inductie werkt? En of je jouw pannen wel kan blijven gebruiken? Op onze inductie-pagina vind je alles wat je moet weten!

Lees meer over koken op inductie

All-electric

Als je huis volledig op elektriciteit draait, dan noem je dat een all-electric woning. Als je all-electric woont gebruik je geen gas maar alleen elektriciteit voor het verwarmen van je huis, en voor warm water en koken. Dat is heel mooi, maar er komt wel wat bij kijken voordat je volledig elektrisch kan wonen. Je moet bijvoorbeeld denken aan:
 

 • De aanschaf en installatie van een elektrische warmtepomp die je huis elektrisch verwarmt.
 • Goede isolatie van vloer, muren, dak, gevel en overal dubbel HR++ of trippel glas.
 • Lage temperatuur verwarmingssysteem.
 • Zonneboiler of een andere manier om water voor de kranen en douche extra te verwarmen.
 • Zonnepanelen. Je hebt meer elektriciteit nodig, die je deels zelf kan opwekken met zonnepanelen.
 • Elektrisch koken. Inductie is de meest energiezuinige optie en heeft ook veel voordelen ten opzichte van gas.
 • Kiezen voor echte groene stroom is ook belangrijk, zodat de elektriciteit die je gebruikt op een duurzame manier opgewekt wordt.

Hybride oplossingen

Hybride oplossingen zijn combinaties van een warmtepomp met een andere brandstof. In sommige gevallen is het namelijk lastig om het met een warmtepomp in de koudste dagen goed warm te krijgen. Hybride oplossingen kunnen gebruikt worden om op deze dagen wat bij te stoken. Denk hierbij aan de volgende alternatieven: 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een gasgestookte HR-ketel. Op de meeste dagen wordt je huis hiermee volledig elektrisch verwarmd. Alleen op de koudste dagen wordt de HR-ketel ingeschakeld om het warm genoeg te krijgen. De HR-ketel verwarmt bovendien je warme water. Met een hybride warmtepomp bespaar je flink op je gasverbruik.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een zuinige houtkachel die brandt op samengeperste houtkorrels (pellets). Een pelletkachel is schoner dan een gewone houtkachel en kan daarom een goed alternatief zijn om in de koudste dagen wat bij te stoken. Een pelletkachel als hoofdverwarming verbruikt echter veel pellets en dat zorgt voor de uitstoot van fijnstof in de lucht. Meer informatie over pelletkachels en de kosten kan je vinden op de website van Milieu Centraal

Infrarood verwarming

Infrarood-panelen of infrarood-folie kan gebruik worden als bijverwarming in kamers die weinig worden gebruikt. Infrarood verwarming werkt op stroom en het warme water wordt geregeld door een warmtepomp- of zonneboiler. Meer informatie over infrarood verwarming en de kosten kan je vinden op de website van Milieu Centraal

Nul op de Meter

De term Nul op de Meter wordt gebruikt voor een woning die zelf evenveel of meer elektriciteit opwekt als verbruikt. Dit zijn dus all-electric woningen die naast een warmtepomp ook zonnepanelen, vergaande isolatie en andere maatregelen hebben genomen. Dit betekent niet dat ze helemaal los staan van het elektriciteitsnet, ze leveren terug aan het net op momenten dat ze veel elektriciteit opwekken (als de zon schijnt) en nemen stroom af op momenten dat ze tekort komen.

Voorbeelden van elektrische oplossingen

Energiekoplopers

Energiekoplopers
De wijk Stad van de Zon in Heerhugowaard heeft zoveel zonnepanelen dat er op zonnige momenten heel veel elektriciteit het net op komt. Het project EnergieKoplopers test slimme energiesystemen om dit op te lossen.

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Blijf op de hoogte

Lees hier onze nieuwsberichten of bekijk ons nieuwsbrief archief.
Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je snel in!

Schrijf je in

Partners

 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort
 • HVC
 • Logo Gasunie
 • Stichting DOEN