Wonen zonder aardgas in Haarlem

Haarlem Opnieuw zoeken

Haarlem wordt steeds aardgasvrijer

Haarlem werkt aan een duurzame en groene stad. Naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs en de Energieagenda heeft de gemeente Haarlem besloten in 2030 klimaatneutraal te willen zijn en in 2040 aardgasvrij. Dit is een grote opgave, want bijna alle Haarlemse huizen zijn op dit moment aangesloten op het gasnet. Toch heeft Haarlem de ambitie om eerder aardgasvrij te zijn dan de nationale doelstelling van 2050.

Met de campagne 'Haarlem wordt steeds gasvrijer' wil de gemeente Haarlemmers bewust maakt van onze toekomst zonder gas. De belangrijkste boodschap is ‘bereid je huis voor op de toekomst: isoleren is altijd goed’. Doe het samen met je buurt en buren en maak gebruik van logische momenten bij verhuis- en verbouwplannen. De gemeente helpt in het zoeken naar de juiste oplossing per wijk en betrekt bewoners bij keuzes. Verschillende Haarlemmers nemen al maatregelen en delen hun ervaringen.

Aardgasvrije wijken

De gemeente Haarlem is betrokken bij de Green Deal Aardgasvrije Wijken. Alle betrokken gemeenten geven hiermee aan de eerste wijken aardgasvrij te maken. In Haarlem, is in het Ramplaankwartier de stichting DE Ramplaan samen met de gemeente en Technische Universiteit Delft de alternatieven voor aardgasvrij aan het onderzoeken. Ook in het Garenkokerskwartier in Haarlem is een buurtcoöperatie genaamd Duurzaam Garenkokerskwartier actief bezig met aardgasvrij. Deze coöperatie wil dit met zoveel mogelijk lokale opwek behalen en heeft als eerste Noord-Hollandse wijk ene collectief zonnestroomdak. In Schalkwijk wordt momenteel een warmtenet ontwikkeld voor 6.000 woningen op basis van verschillende duurzame lokale energiebronnen. 

Plannen

Haarlem heeft een routekaart gemaakt (lees de routekaart hier). Warmtenetten worden als beste oplossing gezien. Er zijn drie warmtenetten nodig om de hele stad de voorzien van duurzame warmte.

Wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema: ‘In Haarlem werken we aan een duurzame, groene en schone stad. Om het klimaatakkoord van Parijs echt handen en voeten te geven moeten we de verduurzaming versnellen en het gasverbruik afbouwen. Woningen bouwen zonder gas is technisch nu goed mogelijk. Ik ben blij dat we als koplopergemeente in de energietransitie dit samen met bedrijven, bewoners en bewonersinitiatieven oppakken. Om Haarlemmers bewust te maken van het feit dat we onze huizen anders moeten gaan verwarmen, en anders gaan koken en douchen, startte de gemeente de campagne ‘Haarlem wordt steeds gasvrijer.’

Meer weten over gasvrij Haarlem? Kijk op www.haarlem.nl/gasvrijer.

Wat vinden de bewoners?

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar. Haarlem wil al in 2040 van het aardgas af. Dat lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. Hoe denken Haarlemmers over aardgasvrij wonen? Is het wel mogelijk om zonder aardgas te leven? Hoe verwarm je je huis? En hoe ga je eten koken? De gemeente Haarlem ging de straat op en vroegen het aan bewoners. Bekijk hier de video. 
 

 

Payoff Haarlem

 

Meer weten over de plannen in de gemeente Haarlem?

Klik hier voor informatie over de aardgasvrij subsidie in Haarlem

Duurzame energie initiatieven in jouw gemeente

Deze initiatieven zijn in jouw omgeving bezig met het opwekken van duurzame energie, gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, wederverkoop van energie en/of energiebesparing.

Dit is het aardgasverbruik van de gemeente Haarlem.

Wist je dat:

 • Een gemiddeld huishouden jaarlijks 1500 m3 gas verbruikt?
 • Gas gemiddeld 55 procent van je energierekening bepaalt?
 • Meer dan 80 procent van het aardgas in huis wordt gebruikt voor verwarming?

Weten hoeveel aardgas er op andere plekken in Nederland gebruikt wordt?

Gemiddeld aardgasverbruik per huishouden
Jaar Gemiddeld aardgasverbruik
2010 1750
2011 1400
2012 1450
2013 1550
2014 1150
2015 1250
2016 1290

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

 • Vattenfall
 • Ennatuurlijk
 • Logo Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • Logo
 • HVC
 • Stichting DOEN