Green Deal

31 gemeenten beginnen met eerste aardgasvrije wijken

8 maart 2017

Vandaag geven 31 gemeenten in een "Green Deal" met minister Kamp, netbeheerders en provincies aan dat ze initiatieven hebben voorbereid om bestaande wijken, samen met bewoners, aardgasvrij te maken. Dit is de eerste concrete stap in de uitwerking van de Energieagenda, waarin het kabinet eind 2016 de route naar een CO2-arme samenleving liet zien. De Green Deal wordt mede ondertekend door minister Plasterk en staatssecretaris Dijksma en wordt ondersteund door verschillende maatschappelijke organisaties en bedrijven die als partner zijn aangesloten bij de deal, waaronder het HIER klimaatbureau.

Deze deal betekent dat in 31 gemeenten de eerste projecten van start gaan om woonwijken aardgasvrij te maken. Uiteraard gaat dit niet van vandaag op morgen gebeuren. Bewoners van de wijken worden ruim op tijd geïnformeerd en betrokken bij de keuze voor een geschikte aardgasvrije manier van verwarmen en koken.

Green Deal ondertekenaars
De overheid sluit vaker Green Deals met partijen. Dit soort deals hebben als doel om duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte te geven en barrières weg te nemen.

Wil jij weten wat deze Green Deal Aardgasvrije Wijken voor jou betekent? Lees hieronder verder.

Ondertekenende partijen


Gemeenten:
Alkmaar, Almere, Amsterdam, Barendrecht, Boxtel, Culemborg, Delft, Den Haag, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Maastricht, Meppel, Middelburg, Nijmegen, Noordoostpolder, Purmerend, Rotterdam, Schiedam, Utrecht, Veere, Veldhoven, Wageningen, Westland, Westvoorne, Winsum, Woerden, Zaanstad, Zoetermeer.

Overige partijen:
Alliander, Enduris, Enexis Holding NV, Interprovinciaal Overleg, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Netbeheer Nederland, Rendo, Stedin, Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Green Deal Aardgasvrije WijkenBron: Groene Bij

Wat gaat er nu gebeuren in deze gemeenten?

De 31 gemeenten hebben allemaal minstens één wijk geselecteerd die kansrijk is om aardgasvrij te maken. In de meeste gemeenten gaat het om bestaande wijken die nu nog aangesloten zijn op aardgas. Als jij in één van die wijken woont, neemt de gemeente binnenkort contact met je op en kan je meedenken over de oplossing. Kijk hieronder voor meer informatie over de alternatieven voor aardgas. Het zal waarschijnlijk nog enkele jaren duren voordat het aardgas er écht uit gaat in deze eerste wijken. 

Mijn gemeente doet niet mee, blijf ik op aardgas?

Als jouw gemeente niet meedoet met de Green Deal, betekent dat niet dat jouw gemeente niet nadenkt over het uitfaseren van aardgas. In 2050 moet de hele gebouwde omgeving, dus ook alle woningen, van het aardgas af zijn. De 31 "Green Deal gemeenten" beginnen daar nu mee, alle anderen zullen volgen en zijn soms ook al bezig met het maken van plannen. Via de postcodechecker kan je in de gaten houden of er bij jou in de buurt al plannen zijn.

Bekijk wat er gebeurt in jouw gemeente

Werk je bij een gemeente?

Met het HIER klimaatabonnement kun je als gemeente direct aan de slag met de bewonerscommunicatie over wonen zonder aardgas. Je krijgt toegang tot kant en klare diensten en producten, zoals communicatiemateriaal (teksten, foto’s en filmpjes) en een spel. Zo pak je als gemeente op een positieve manier je regierol en informeer en betrek je de bewoners bij wonen zonder aardgas.

Lees meer Over het HIER klimaatabonnement

Ben je energieprofessional?

Op deze pagina verzamelen we het belangrijkste nieuws voor professionals en interessante onderzoeken die zijn gepubliceerd. 

Lees meer over de warmtetransitie

Alternatieven voor verwarmen met aardgas

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door groen gas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing.

Groen gas

Groen gas is een goed alternatief voor aardgas omdat de herkomst van het gas (meestal) duurzaam is. De meest gebruikte vorm van groen gas is biogas. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN