Groen gas

Groen gas is een goed alternatief voor aardgas omdat de herkomst van het gas (meestal) duurzaam is. De meest gebruikte vorm van groen gas is biogas. 

Biogas

Hoe werkt het?

 

Groen gas kan gemaakt worden uit biogas, synthetisch gas en waterstof. Biogas wordt gemaakt door mest, rioolslib, gft, mais, glycerine en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf: tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, het hoofdbestanddeel van aardgas. Dit methaan noemen we biogas. 

Waterstof (H₂) wordt gemaakt door water te splitsen met behulp van (een overschot aan) groene stroom. Het wordt nu vooral gebruik voor auto's en de industrie. Er wordt verwacht dat we in de toekomst een deel van onze huizen kunnen verwarmen met waterstof. Waterstof kan namelijk relatief makkelijk door de gasleidingen vervoerd worden. Het enige probleem is dat er niet genoeg groene stroom beschikbaar is voor de productie. 

Synthetisch gas kan gemaakt worden door waterstof te laten reageren met CO2. Maar nu het steeds duidelijker wordt dat we waterstof direct kunnen gebruiken in onze woningen, wordt deze optie minder realistisch.

 

Wat merk je in huis?

Niets, alles werkt precies hetzelfde als met aardgas. Je kan dezelfde radiatoren gebruiken en ook het gasfornuis kan blijven staan. Het ruikt zelfs hetzelfde, want er wordt bij de productie een gas-geurtje aan toegevoegd. Dat is nodig, dan kun je als bewoner nog steeds ruiken als er ergens een gaslek is.

Omdat er niet veel biogas en synthetisch gas beschikbaar is, is het wel goed om je gasverbruik zo ver mogelijk terug te dringen. Dit kan door energiebesparende maatregelen te nemen zoals goede isolatie en dubbelglas.

Nicolette uit Terborg is overgestapt op groen gas. In de video hiernaast laat ze zien hoe ze daarmee haar huis verwarmt en kookt.

Groen gas in huis

Biogas, synthetisch gas en waterstof hebben niet dezelfde samenstelling en kwaliteit als aardgas, je kunt ze daarom niet zomaar toevoegen aan het gasnet. Eerst moet het opgewaardeerd worden tot dezelfde kwaliteit die aardgas heeft. Op dat moment mag je het pas "groen gas" noemen. Dit opgewaardeerde gas kan worden toegevoegd aan het aardgas, zodat we het in onze huizen kunnen gebruiken voor verwarmen en warm water. 

Als je kiest voor groen gas, dan betekent dit overigens niet dat je puur biogas of synthetisch gas in huis krijgt. In het gasnet zit namelijk een mix van aardgas en groen gas. Het is voor consumenten helaas niet mogelijk om de groene gassen direct af te nemen. Energieleveranciers bieden daarom groen gas aan als gecompenseerd gas. Hiermee draag je bij aan de opzet van klimaatvriendelijke projecten in het buitenland. De CO₂-uitstoot van aardgas wordt dan ergens anders in de wereld gecompenseerd.

Lees meer

Groen gas in de toekomst

In de toekomst kunnen we in Nederland niet genoeg groen gas produceren om al onze huizen mee te verwarmen. Biogas zal vooral gebruikt worden in situaties waar weinig andere opties zijn. Denk hierbij aan buitengebieden, historische stadscentra en monumentale panden waar het lastiger is om veel te verbouwen en over te gaan op andere manieren van verwarmen. In de transitie naar aardgasvrij wonen kan het ook een goede optie zijn om te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.

Synthetisch gas en waterstof kunnen in de toekomst gebruikt worden om een overschot aan groene energie op te slaan. Dit is handig in periodes waar minder groene stroom beschikbaar is, zoals in de winter. Een goede plek om dit op te slaan is het bestaande gasnet. Het is in dat geval niet nodig om alle gasleidingen uit de grond te halen. Op dit moment is er alleen nog niet genoeg groene stroom om op grote schaal synthetisch gas en waterstof te maken. De groene stroom die er is hebben we hard nodig voor de elektriciteit in onze huizen. 

Waarom stappen we niet met z'n allen over op groen gas? Ga naar de veelgestelde vragen

Nederland

Wat gebeurt er al in Nederland?

Veel gemeenten in Nederland zijn al gestart met wonen zonder aardgas. Op onze website kun je uitvinden of je gemeente al plannen heeft ten aanzien van wonen zonder aardgas. Ook vind je een overzicht van de plannen en voorbeeldprojecten op het gebied van wonen zonder aardgas, en zie je welke buurten (en bewoners) al aardgasvrij zijn. 

Doe de check!

Voorbeelden van groen gas

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN