Bewoners informeren en activeren

Om de doelstelling wonen zonder aardgas in 2050 te realiseren, moet de gebouwde omgeving wijk voor wijk worden aangepakt. Gemeenten krijgen daarbij een regierol. Een van de belangrijkste vragen bij deze transitie is: hoe zorgen we ervoor dat bewoners meewerken?

Het vertrouwen van bewoners valt of staat met het eerste contactmoment. Voor gemeenten hét moment om het goede en eerlijke verhaal te vertellen over ‘wonen zonder aardgas’. Maar laat je daardoor niet weerhouden om te communiceren! Want eerlijk zijn, is ook vroeg communiceren. Ook al weet je als gemeente nog niet alles.

Het HIER klimaatbureau kan hierbij helpen. HIER weet wat er bij bewoners leeft: bewoners bellen en mailen ons en een groeiend aantal bewoners (20.000 per maand) bezoekt onze website HIERverwarmt.nl. Deze site biedt veel informatie over alternatieve manieren van verwarmen, wat bewoners zelf al kunnen doen en geeft antwoorden op veel gestelde vragen. Daarnaast doen we onderzoek naar wat er bij bewoners leeft.

Ervaring delen

Naast onze directe ervaring met bewoners, is het HIER klimaatbureau betrokken bij het wijkproces van verschillende gemeenten die gestart zijn met de warmtetransitie. Via ons kennisplatform HIER opgewekt zijn wij de spin in het web voor georganiseerde bewonersgroepen en energie-coöperaties. Op die manier ontwikkelen we kennis, die we delen met gemeenten in de vorm van het HIER klimaatabonnement. Zo hoeft niet iedere gemeente het wiel opnieuw uit te vinden.

Direct aan de slag

Met het HIER klimaatabonnement kun je als gemeente direct aan de slag met de bewonerscommunicatie over wonen zonder aardgas. Je krijgt toegang tot kant en klare diensten en producten, zoals communicatiemateriaal (teksten, foto’s en filmpjes) en een spel. Zo pak je als gemeente op een positieve manier je regierol en informeer en betrek je de bewoners bij wonen zonder aardgas.

 

Wat houdt het abonnement in? extra opties Praktische informatie contact
 
algemene voorwaarden Download de brochure

Met het HIER klimaatabonnement

Toolkit bewonerscommunicatie

kun je direct beginnen met communiceren over wonen zonder aardgas met je bewoners. Je krijgt via de online omgeving toegang tot de Toolkit bewonerscommunicatie met: heldere teksten, factsheets met alternatieven voor aardgas, antwoorden op veel gestelde vragen, video’s, animaties, infographics, ruim 100 foto’s en posters en flyers die je op maat kunt maken voor jouw gemeente.

HIER verwarmt game

kun je bewoners, die via de nieuwe HIER verwarmt game een buurt-initiatief vormen en zich willen oriënteren op wonen zonder aardgas, monitoren en ondersteunen.

Ledennetwerk

met het ledennetwerk maak je deel uit van het HIER klimaatabonnementnetwerk gericht op kennisontwikkeling & kennisdelen over buurtinitiatief en communicatie, via het online omgeving (forum en ledengids) en bijeenkomsten.

Interactieve kaart

mag je projecten en bewonerservaringen van jouw gemeente op de veel bezochte interactieve kaart van HIERverwarmt.nl plaatsen en krijg je een gemeente-pagina. Bewoners vinden zo eenvoudig wat er in hun gemeente speelt.

Nieuwsbrief

word je op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen via een maandelijkse nieuwsbrief en krijg je toegang tot
onderzoeken.

Exposure

heb je de mogelijkheid om exposure te geven aan wat er allemaal in je gemeente gebeurt, bijvoorbeeld via een interview met de wethouder in onze nieuwsbrief of op één van onze websites.

Helpdesk

kun je contact opnemen met de HIER klimaatabonnement helpdesk om te sparren over bewonerscommunicatie en participatie in de warmtetransitie.

Korting

ontvang je 25% korting op trainingen en bijeenkomsten: denk aan de Nationale trainingsdag Wonen zonder Aardgas of de bijeenkomst voor gemeenten over het samenwerken met energie-coöperaties, Evenement HIER Opgewekt, etc.

Up-to-date

HIER blijft de ontwikkelingen volgen en nieuwe producten en diensten toevoegen aan het HIER klimaatabonnement.

En nog veel meer!

Extra opties exclusief voor leden

HIER verwarmt game op maat

Met de extra optie game op maat kun je aanvullend op de HIER verwarmt game gemeente specifieke vragen en opdrachten toevoegen.
Hierdoor kom je als gemeente direct in contact met de spelers waardoor je: gemeentelijke informatie kunt delen, oproepen mag plaatsen voor bewonersavonden, winacties kunt uitzetten en heb je de mogelijkheid om buurtteams actief in te zetten. Meer informatie over de game.

Presentatie

Een presentatie over de warmtetransitie door het HIER klimaatbureau voor ambtenaren en bestuurders.

Bonus voor alle abonnement-houders

Wegwijzer: CO2-Prestatieladder voor gemeenten

Ondersteuning bij de inzet van de CO2-Prestatieladder in de vorm van o.a. (persoonlijke) informatie, animaties en handreikingen. Meer informatie over de CO2-prestatieladder.

iemand voor het raam

Praktische info over het HIER klimaat-abonnement

Gemeenten met het HIER klimaatabonnement ontvangen een inlogcode waarmee je toegang hebt tot de online omgeving waar alle diensten en producten op een toegankelijke manier bij elkaar staan. Iedereen die bij de gemeente werkzaam is, mag gebruik maken van het HIER klimaatabonnement.

Gemeenten die lid zijn hebben het volledige recht om alle teksten, beeldmateriaal en filmpjes vrij te gebruiken op de gemeentelijke website, in folders en andere communicatie uitingen.

Prijzen

De jaarlijkse contributie voor het HIER klimaat-abonnement hangt af van het aantal inwoners. Neem hiervoor contact op met Monique.

HIER verwarmt: de game

De nieuwe HIER verwarmt game laat een brede doelgroep bewoners spelenderwijs kennismaken met het onderwerp ‘wonen zonder aardgas’. Het hoofddoel van de game is bewoners in een straat, buurt of wijk te interesseren om samen naar aardgasvrije oplossingen te zoeken door een buurt-initiatief te vormen. Op een laagdrempelige manier krijgen spelers basiskennis over het onderwerp en worden er zoveel mogelijk zorgen weggenomen. Daarnaast leggen deelnemers in het spel het eerste contact met de gemeente.

De game bestaat uit een aantal fases:

 1. Via bijvoorbeeld een brief of advertentie worden bewoners geïnformeerd dat we van het aardgas afgaan en doorverwezen naar een website.
 2. Op deze site vullen zij een grappige persoonlijkheidstest in, waar een ‘transitie-type’ uitrolt.
 3. Vervolgens maken zij online kennis met andere types uit de buurt. 
 4. Met het vooruitzicht op leuke prijzen worden deelnemers uitgedaagd om stapsgewijs hun buurt te onderzoeken en een buurt-initiatief te vormen.

Het spel is zo opgebouwd dat nieuwe deelnemers zich op elk moment kunnen aanmelden. Fase 1 kan dus door op verschillende momenten in verschillende buurten worden gestart.

De game in het abonnement

Gemeenten die het HIER klimaatabonnement afnemen, krijgen toegang tot geanonimiseerde data over bewoners. Met de extra optie game op maat kun je als gemeente lokaal invloed uitoefenen op het spel door gemeente-specifieke informatie en opdrachten toe te voegen. Ook kun je als gemeente vragen toevoegen aan de test. De game wordt 10 oktober 2018 gelanceerd.

CO2-Prestatieladder voor gemeenten

HIER is een drijvende kracht achter de CO2-Prestatieladder: hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden op weg helpt energie en kosten te besparen. Met de CO2-Prestatieladder versnel je de energie-transitie. Het effect van de ladder is bewezen: weten-schappelijk onderzoek toont aan dat organisaties met een CO2-Prestatieladdercertificaat twee keer zo snel CO2 reduceren dan het Nederlands gemiddelde.

De Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) is de eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatie ladder. Het HIER-limaatbureau voert het secretariaat voor de SKAO. Je kunt alle informatie over de CO2-Prestatieladder vinden op www.skao.nl.

Gemeenten kunnen de CO2-Prestatieladder op drie manieren gebruiken:

 1. Voor maatschappelijk verantwoord inkopen en aanbesteden
  • Gebruiksvriendelijk aanbestedingsinstrument
  • Jaarlijks wordt er door onder meer ProRail, Rijkswaterstaat en 70 lokale overheden voor bijna 4 miljard aanbesteed met de CO2-Prestatieladder
 2. Om de eigen organisatie te verduurzamen
  • Laat zien dat je serieus werk maakt van CO2-reductie: Practice what you preach!
  • Met de ladder creëer je bestuurlijk en intern draagvlak voor jouw klimaatdoelstellingen 
 3. Voor handhaving van wet- en regelgeving
  • Een certificaat op de CO2-Prestatieladder vanaf niveau 3 geldt als bewijsmiddel voor de energie-audit van de Energy Efficiency Directive (EED)

Enthousiast of nog vragen?

Monique Bollen

Monique Bollen

is programmamanager HIER verwarmt voor gemeenten.

Telefoonnummer: 030 7116901

Sanne Dietz

Sanne Dietz

is projectmanager van de HIER verwarmt game.

klimaatabonnement@hier.nu

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Lees hier onze nieuwsberichten of schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Partners

 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort
 • HVC
 • Logo Gasunie
 • Stichting DOEN