Op 9 april 2018 organiseerde HIER verwarmt - initiatief van het HIER klimaatbureau - de eerste Nationale Trainingsdag: Wonen zonder aardgas. We hebben de afgelopen maanden al veel gepraat over wonen zonder aardgas, maar op deze dag werd het concreet. Deelnemers gingen aan de slag met een praktijkgerichte cursus over hoe je het contact met bewoners goed kunt laten verlopen.

Voor wie?

De Nationale Trainingsdag - Wonen zonder aardgas is speciaal voor gemeenten en andere organisaties die met bewonersparticipatie in de warmtetransitie te maken hebben.

Bekijk het  trainingsaanbod 

Trainingsaanbod

 

1: Denken vanuit de bewoner
Door Marjo Kroese en Thijs Wentink

In deze training leer je je (nog) beter te verplaatsen in de bewoner. We maken de bewoner in je zelf wakker; want dat ben je immers zelf ook.  Je gaat naar huis met een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten en behoeften van jouw inwoners.


2: Hoe kies je je eerste wijk?
Door Marco Sodderland en Eva van der Weiden 

In deze training leer je om verder te kijken dan de techniek en de wijk te vinden van de minste weerstand. Bij het kiezen van de eerste wijk in de gemeente kijkt men nu meestal naar de technische mogelijkheden en de maatschappelijke kosten. Maar dat levert niet vanzelfsprekend de makkelijkste wijken in de communicatie met de bewoner op. Je gaat naar huis met handvatten om de wijk op te sporen met bewoners die het meest open staan voor aardgasvrij wonen.

3: Communicatieplan opstellen
Door Susanne van Suylekom en Maaike Vallenduuk

In deze training maak je een opzet voor een communicatieplan voor bewoners over het aardgasvrij maken van (een wijk in) jouw gemeente.

4: Welkom op de bewonersavond
Door Monique Bollen, Sanne Dietz en Judith van Noort 

Gedurende deze training krijg je een blauwdruk voor het organiseren van een bewonersavond. Wat moet je wel doen, wat is minder handig? Er zijn “gewone” bewoners aanwezig aan wie je jouw ideeën en vragen kunt voorleggen. 

5: Hoe krijg je de bewoners aan het verbouwen?
Door Maud Vastbinder, Sible Schöne en Lars Boelen

Aan het eind van deze training heb je een checklist van wat er nodig is voor een (bestaande) wijk die van het aardgas af gaat. Hoe zorg je dat bewoners ook echt aan de slag gaan in hun huis nadat de keuze voor een alternatieve warmtebron gemaakt is? Wat moet je als gemeente daarvoor ingericht hebben?  

Over de sprekers

Marjo Kroese

Marjo Kroese

 

Marjo Kroese richt zich met Kroese&Kroese op de organisatie, vormgeving en begeleiding van dialoog en participatietrajecten. Marjo is sterk in het organiseren van bijeenkomsten en projecten. Binnen Klimaatverbond Nederland en ook bij het HIER klimaatbureau heeft zij veel ervaring met het thema wonen zonder aardgas.

Marco Sodderland

Marco Sodderland

Marco Sodderland is senior onderzoeker bij Motivaction. Hij zet zijn expertise graag in voor maatschappelijke vraagstukken. De nadruk van zijn activiteiten ligt op het duiden van consequenties van onderzoekresultaten voor de praktijk. De duurzaamheidsprofielen van het Mentality-model kent hij als geen ander en weet hoe deze profielen in te zetten voor lokale besluitvorming en beïnvloeding.

Maud Vastbinder

Maud Vastbinder

Maud Vastbinder is beleidsmedewerker bij het HIER klimaatbureau en houdt zich bezig met energiebesparing en met de CO2-Prestatieladder. Ze heeft net een twee jaar durend onderzoek afgerond naar de efficiëntie van de lokale energiebesparingsaanpak. Als projectleider van dit onderzoek zal zij deze training leiden.

Susanne van Suylekom

Susanne van Suylekom

Susanne van Suylekom is projectleider van HIER verwarmt, een initiatief van het HIER klimaatbureau. Expert op het gebied van wonen zonder aardgas. 

Maaike Vallenduuk

Maaike Vallenduuk

Maaike Vallenduuk is senior communicatieadviseur en coordinator communicatieteam gebiedsontwikkeling en transformatie bij de Gemeente Amsterdam.

Thijs Wentink

Thijs Wentink

Thijs Wentink is een pragmatische bruggenbouwer. Organiseerde een breed scala aan maatschappelijk betrokken en duurzame projecten en evenementen. Concentreert zich bij HIER opgewekt op communicatie en het ontwikkelen en delen van kennis. 

Eva van der Weiden

Eva van der Weiden

Eva van der Weiden is sinds de oprichting betrokken bij het HIER klimaatbureau. Teamleider van HIER verwarmt en corporate communicatie. Ruime staat van dienst in bewonerscommunicatie op het thema klimaat en energie bij o.a. het Wereld Natuur Fonds en de gemeente Culemborg. 

Monique Bollen

Monique bollen

Monique Bollen is programmamanager HIER verwarmt. Milieukundige, voormalig raadslid in Utrecht en werkervaring bij gemeenten, provincie en rijk. 

Sanne Dietz

Sanne Dietz

Sanne Dietz is projectmanager HIER klimaatstraatfeest en houdt zich bezig met de ontwikkeling van een serious game in het kader van wonen zonder aardgas.

Judith van Noort

Judith van Noort

Judith van Noort is communicatieadviseur bij de gemeente Utrecht en vanuit die rol betrokken bij het aardgasvrij maken van de Green Deal wijk Overvecht Noord, waar eind 2017 de eerste bewonersavonden plaatsvonden. 

Contact

 • Heb je vragen over de inhoud van het programma?  e-mail of bel naar 030 711 6900

De Nationale Trainingsdag is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau. Onder de noemer HIER verwarmt ondernemen wij verschillende activiteiten op het gebied van wonen zonder aardgas, waaronder de bewonerswebsite www.hierverwarmt.nl.

Logo

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Lees hier onze nieuwsberichten of schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Partners

 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort
 • HVC
 • Logo Gasunie
 • Stichting DOEN