Hoe werkt inductie?

Van alle elektrische manieren om mee te koken is inductie de meest veilige en energiezuinige optie. En veel mensen hebben hier al ervaring mee. Een inductiekookplaat werkt op stroom, maar de techniek is heel anders dan van bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Bij inductie wordt namelijk een inductiestroom opgewekt met behulp van een magnetisch veld. Dit magnetische veld ontstaat in de kookplaat. Als er vervolgens een pan op de kookplaat komt te staan wordt in de bodem een inductiestroom opgewekt. Deze inductiestroom wordt vervolgens omgezet in warmte waarmee een pan op het fornuis verwarmd wordt. Met deze techniek wordt op een veilige en snelle manier energie overgedragen van het ene voorwerp naar het andere. Zo kan je gecontroleerd koken zonder dat het fornuis zelf heel warm wordt. Het is hiervoor wel van belang dat de pannen beschikken over een platte metalen bodem, anders geleidt de stroom niet en worden de pannen niet warm.

Vijf voordelen van inductie

Als sterrenchefs mogen kiezen, dan koken ze het liefst op inductie. Het heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van gas. Dit zijn de vijf belangrijkste:
 

 1. Snel: Een pan water koken? Met inductie gaat het twee keer zo snel.

 2. Schoonmaakvriendelijk: Doekje er overheen en klaar!

 3. Veilig: Nooit meer open vuur of gaslekken in de keuken.

 4. Energiezuinig: Een inductiekookplaat is zuiniger dan andere elektrische kookplaten.

 5. Beter controleerbaar: Je past de temperatuur van de pitten razendsnel aan.

Foto inductieplaat

Gezondheid

Inductieplaten werken op basis van een inductiestroom die zorgt voor elektromagnetische velden. Elektromagnetische velden worden vaak verward met straling. Er wordt daarom weleens gedacht dat er bij koken op inductie straling vrijkomt die effect kan hebben op je gezondheid. Dit is echter niet het geval. Veel huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, haardrogers, mobiele telefoons en elektrische tandenborstels maken gebruik van inductiestroom en creëren deze velden. Volgens de vereiste Europese laagspanningsrichtlijn mogen apparaten alleen op de markt worden gebracht als ze veilig zijn en geen gevaar vormen voor de gezondheid. 

Veiligheid

Koken op inductie is bovendien veel veiliger dan koken op gas. Je kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren en de pannen worden niet heet aan de buitenkant. De kans dat iemand zich verbrand is bij koken op inductie dan ook vele malen kleiner dan bij koken op gas. Daarnaast kan je een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, niet per ongeluk aan laten staan. Ook vermijd je het inademen van schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van etensresten op een gasfornuis. 

Kan inductie altijd?

Iedereen kan koken op inductie. Alleen voor mensen met een pacemaker is het effect van inductiekookplaten niet helemaal duidelijk. De Hartstichting geeft daarom het advies om bij de pacemakertechnicus navraag te doen wanneer je op inductie wil koken.

Kan ik mijn pannen nog wel gebruiken?

Niet alle pannen zijn geschikt om mee op inductie te koken. Om een pan op inductie te verwarmen is het belangrijk dat deze een metalen en vlakke bodem heeft. Is dit niet het geval, dan geleidt de inductiestroom niet goed en is de pan niet geschikt om op te koken. Bij voorkeur heeft de pan ook een dikke bodem om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de warmte.

Veel pannen hebben een metalen bodem en hoeven dus niet vervangen te worden als je overstapt op inductie. Als je van plan bent om over te stappen op inductie is het verstandig de geschikte pannen tot die tijd zo min mogelijk te gebruiken. Door te koken op gas kan de bodem namelijk vervormen waardoor ze niet helemaal vlak meer zijn en ze minder goed werken op inductie.

Koken op inductie

Wokken

Omdat je geen vlam hebt met inductie kan wokken bijvoorbeeld lastig zijn, de buitenkant van de wokpan wordt dan niet heet genoeg. Dit is echter niet altijd het geval. Ben je een wokliefhebber en wil je graag goed kunnen wokken? Koop dan een speciale magnetische ring die je op de kookplaat kan zetten, of kijk naar een speciale inductiekookplaat met een kuiltje voor de wokpan. 

De beste gadgets

Er zijn tegenwoordig genoeg gadgets om koken op inductie nóg beter te maken. Zo zijn er speciale poffertjes of pannenkoeken pannen, grillpannen en wokpannen. Ook bestaan er inductie adapters. Deze platte gietijzeren plaatjes maken elke (oude) pan, maar bijvoorbeeld ook keramische tajines, geschikt voor inductie. Klik hier voor een overzicht van deze gadgets.

Tip:

Wil je weten of jouw pan geschikt is voor inductie? Houd een magneet tegen de onderkant van de pan en kijk of deze blijft plakken!

"Kan ik zomaar overstappen op inductie?"

Je kan altijd overstappen op inductie. En als je toch een nieuwe keuken neemt, is dat een logisch moment om voor inductie te kiezen. Hoe gemakkelijk je een inductiekookplaat kan aansluiten hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die deze gebruikt.  Lees verder.

Ga naar veelgestelde vragen

Francesca stapt over op inductie

Foodblogger Francesca Kookt heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de overstap van koken op gas naar inductie. Want hoe werkt koken op inductie precies? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw fornuis en nieuwe pannen? Bekijk hier alle afleveringen over de bevindingen van Francesca Kookt. 

Nederland

Wat gebeurt er al in Nederland?

Veel gemeenten in Nederland zijn al gestart met wonen zonder aardgas. Op onze website kun je uitvinden of je gemeente al plannen heeft ten aanzien van wonen zonder aardgas. Ook vind je een overzicht van de plannen en voorbeeldprojecten op het gebied van wonen zonder aardgas, en zie je welke buurten (en bewoners) al aardgasvrij zijn. 

Doe de check!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

 • Vattenfall
 • Ennatuurlijk
 • Logo Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • Logo
 • HVC
 • Stichting DOEN