Net als toen we in de jaren zestig de overstap maakten naar aardgas, moeten we nu dus ook kijken naar slimme financieringsconstructies. Denk hierbij aan investeringen die terugverdient kunnen worden met de energiebesparing. Verder zijn gemeenten al druk met plannen maken om wijken van het aardgas te halen.

Wat kost een gasloos leven?

Wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan wonen met aardgas. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van de aanpassingen in huis. Denk hierbij vooral aan vergaande isolatie en HR+++ glas. Dit is het belangrijkst voor oplossingen met lagetemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of een warmtenet op lage temperatuur. Bij een warmtenet op hoge temperatuur zijn minder aanpassingen nodig.

De overstap naar een warmtepomp is nu nog de duurste oplossing. Dit komt omdat de warmtepomp zelf een duur apparaat is en het bijna altijd gecombineerd moet worden met vergaande isolatiemaatregelen en het installeren van wand- of vloerverwarming. Nieuwe apparatuur en besparingsmaatregelen kunnen al snel tienduizenden euro’s kosten, afhankelijk van het soort woning. De kosten van het energieverbruik zijn daarentegen lager. Door de energiebesparing die het oplevert, is het dan ook mogelijk om deze investering over een langere termijn terug te verdienen.

Als je overstapt op groen gas is het net andersom. Er zijn dan weinig tot geen kosten voor aanpassingen in huis, maar groen gas kost per kubieke meter meer dan aardgas. Ook dan is isoleren dus verstandig.

De energierekening ziet er anders uit

Als je wordt aangesloten op een warmtenet, of wanneer jouw huis all-electric wordt, dan ben je volledig onafhankelijk van aardgas. Je hebt dan ook geen gasrekening meer. Met een warmtenet krijg je wel een rekening voor de warmte. Deze rekening wordt berekend door de hoeveelheid warm water dat je huis binnenkomt te meten. Hoe hoog deze rekening is, is afhankelijk van de aanbieder van het warmtenet. Momenteel is dit vaak nog één aanbieder, maar in de toekomst zullen meerdere warmteleveranciers aangesloten worden op het net. In zo’n open net kan je zelf kiezen waar jij je warmte vandaan haalt en hoeveel dat kost.

Een all-electric woning is vaak energieneutraal omdat de elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Woningen die overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp en inductie, maar die niet genoeg of geen elektriciteit opwekken hebben vaak wel een hogere elektriciteitsrekening. Kies je voor een hybride warmtepomp als tussenoplossing, dan heb je nog wel een (lage) gasrekening van de momenten dat de gasgestookte ketel moet bijstoken. Verder krijgen alleen woningen die verwarmd worden met groen gas nog een gasrekening.

Aanpassingen aan je huis

Ga je zelf van het gas af, dan kan dit een flinke investering zijn. Maar uiteindelijk gaat iedereen op een andere manier verwarmen. Er zijn slimme financieringsconstructies nodig om te zorgen dat bewoners niet worden opgezadeld met hoge kosten. Zo gaan we uiteindelijk veel energie besparen en energiebesparing verdient zichzelf altijd terug. Je zou daarom kunnen denken aan een voorfinanciering van de investeringen in je woning die je over een langere periode via een lagere energierekening terugbetaalt.

Voor de wijken die in een vroeg stadium van het aardgas afgaan, is het belangrijk dat er vanuit de overheid aanvullende financiering komt. Dit is nodig omdat de kosten per woning pas zullen dalen, als er grote aantallen tegelijkertijd van het gas af gaan.

Afsluiten van de gasaansluiting kost €600, hoe kan dat?

Het bedrag van €600 is gebaseerd op een tarief dat netbeheerders zelf betalen op basis van kostprijs. De prijs verschilt dan ook per netbeheerder, maar ligt wel altijd rond de €600. De reden dat het zoveel kost, is dat ze de gasleiding tot aan de straat uitgraven, en graafwerk is duur. De reden dat je het zelf moet betalen, is dat het onderhoud van het gasnet wordt betaald door alle mensen die aangesloten zijn. Volgens de netbeheerders is het niet eerlijk om de aangesloten mensen ook te laten betalen voor afsluitingen. Voordat besloten was dat we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, was dat een redelijke overweging. Maar nu is de situatie plotseling veranderd en is het niet logisch dat vooruitstrevende bewoners die van het gas af willen dit bedrag moeten betalen. Het is nog onbekend hoe deze kosten aangepast gaan worden.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN