Hoge- of lage temperatuur?

Je cv-ketel zorgt ervoor dat je woning met water van 60 tot 80 graden verwarmd wordt. Dat is een hoge temperatuur om een woning mee te verwarmen. In de toekomst zullen veel woningen echter overstappen op verwarming met een lage temperatuur. Bij lage temperatuur is wordt het water verwarmd tot ongeveer 40 graden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een warmtepomp, of wanneer er wordt gesproken over een warmtenet op lage temperatuur. Het is goed mogelijk dat ook jij in de toekomst gaat verwarmen met een lage temperatuur.

Een lagere temperatuur betekent niet dat het in huis kouder is, maar dat de verwarmingstemperatuur lager is.

Wat verandert er in mijn huis?

Je kunt je huis comfortabel verwarmen met water van 40 graden. Alleen is het wel belangrijk, dat die warmte efficiënt wordt afgegeven aan de lucht. Daarom is het handig als het warme water op veel plekken in aanraking komt met de lucht in je huis. Bij lagetemperatuurverwarming kiezen mensen daarom vaak voor vloerverwarming, of hele goede convectoren (speciale lage temperatuurradiatoren). Als je een huis met lage temperatuur warm wil krijgen, is het helaas niet altijd mogelijk om dat via de huidige radiatoren te doen. Die hebben een kleiner oppervlakte en kunnen niet voldoende warmte afgeven om je huis warm te maken.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen. Je huis moet dus ook heel goed geïsoleerd zijn.

Voor- en nadelen

Voordelen

 

 • Omdat je huis goed geïsoleerd is, en het systeem altijd een beetje aan staat (dat klinkt niet duurzaam maar je hoeft daardoor altijd maar een paar graden bij te verwarmen en dat is zuiniger), wordt je huis nooit écht koud.
 • De lagetemperatuurverwarming zorgt voor een prettige constante manier van verwarming, geen loeiende radiatoren meer.
 • Heb je vloerverwarming? Dan heb je nooit meer koude voeten en heb je meer ruimte over in huis. 

Nadelen

 

 • Het systeem is traag: je verwarmt je huis langzamer dus je kan minder snel een graadje bijdraaien.
 • Er zijn veel aanpassingen in huis nodig zoals vergaande isolatie, een nieuw ventilatiesysteem, speciale radiatoren of vloer- en wandverwarming.

Warmte- en koudeopslag (WKO)

Naast warmtenetten en warmtepompen is er nog een veelgebruikte lage temperatuur oplossing: warmte-en koudeopslag (WKO). Een WKO bestaat uit twee grote reservoirs onder de grond met water. Deze worden gebruikt om warmte op te slaan in de zomer, en warmte af te geven in de winter. Op deze manier kan een WKO in de winter verwarmen en in de zomer koelen. Omdat het water tussen twee grondlagen in zit is het goed geïsoleerd en gaat de warmte en koude niet verloren.

Een WKO is een eigenlijk een klein warmtenet en ligt nu al vaak onder grote gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en appartementencomplexen. Een WKO wordt soms ook gebruikt voor individuele woningen. In dat geval wordt de warmte eerst nog op de juiste temperatuur (40 graden) gebracht door een warmtepomp.


 

Infographic WKO

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

 • Vattenfall
 • Ennatuurlijk
 • Logo Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • Logo
 • HVC
 • Stichting DOEN