Waarom stoppen met aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. De uitstoot van CO₂ zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Internationaal zijn er in 2015 afspraken gemaakt tijdens het Klimaatakkoord in Parijs om minder CO₂ uit te stoten. Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden. Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het gasnet en samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. Nu heeft de overheid bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we voor die tijd allemaal van het aardgas af moeten. Daarnaast gaat de gaswinning in Groningen sterk teruglopen. Als we niet afhankelijk willen zijn van gas uit het buitenland moeten we overstappen op nieuwe manieren voor verwarmen en koken.

Wie gaat dit betalen?

De verschillende oplossingen zijn momenteel nog duurder dan aardgas, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat bewoners opgezadeld worden met hoge kosten. Toen we de overstap naar aardgas maakten in de jaren zestig was dit ook niet het geval. Net als toen, moeten we nu dus ook kijken naar slimme financieringsconstructies. Denk hierbij aan investeringen die terugverdient kunnen worden met de energiebesparing. Verder zijn gemeenten al druk met plannen maken om wijken van het aardgas te halen. Indien er nog geen plannen zijn in jouw gemeente, kan je wel al de overstap maken naar aardgasvrij wonen. De kosten die je hiermee maakt kan je zien als een voorfinanciering die je over een langere periode via een lagere energierekening terugverdient.

Lees hier meer vragen over de kosten

Hoe gaat dit in z'n werk?

Nu we stoppen met aardgas, gaan we onze huizen op andere manieren verwarmen. Dit doe je niet alleen, maar samen met je buren, gemeente en de rest van Nederland. Met zijn allen moeten we ervoor zorgen dat we klaar zijn voor een moderne energievoorziening. Door de vele verschillende oplossingen bestaat er geen kant en klaar pakket voor jouw wijk of woning. Dat is natuurlijk erg ingewikkeld. We kunnen op dit moment ook nog niet alles weten, omdat we het nog niet eerder hebben gedaan. Toch zetten we voor je 4 stappen op een rij die je iets meer duidelijkheid geven over het proces in jouw wijk.

Je wijk van het aardgas af in 4 stappen

Wie doen er mee?

De komende jaren zullen de eerste bestaande wijken van het aardgas af gaan. Gemeenten en bewoners gaan samen op zoek naar de beste oplossingen. Sommige alternatieven zijn collectieve oplossingen. Dat betekent dat je niet in je eentje kan beslissen. Het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten. Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen zullen dit soort projecten samen met bewoners moeten oppakken.

Wie er nog meer bij dit proces betrokken zijn? We hebben dit overzichtelijk voor je op een rij gezet in een infographic.

Download hier de infographic

 

Voorbeeld infographic

      Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Hoe gaan we dan verwarmen en koken?

Er zijn voldoende duurzame alternatieven om mee te verwarmen en koken. Het verwarmen van je huis kan momenteel op 3 verschillende manieren vervangen worden, namelijk door een aansluiting op een warmtenet, met elektrische oplossingen of door aardgas te vervangen door groen gas. Voor het koken is inductie de meest logische oplossing.

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. 

Groen gas

Groen gas is een goed alternatief voor aardgas omdat de herkomst van het gas duurzaam is. De meest gebruikte vorm van groen gas is biogas. Er zijn ook nieuwe vormen van groen gas in ontwikkeling: synthetisch gas en waterstof.

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Op naar écht schone energie

In 1959 wordt de gasbel onder Groningen ontdekt, en gaat Nederland massaal over op aardgas. Kilometers gasleidingen worden in noodtempo in de grond gelegd. Kolen, stadsgas en petroleum maakten plaats voor de centrale verwarming en het gasfornuis die we nu kennen. Verder gebruik je aardgas voor het warme water uit de kraan of douche. Voor verwarmen en warm water gebruiken we meestal een cv-ketel.

De stap van kolen naar gas was een enorme stap vooruit in comfort. Ondanks dat aardgas ons vooruit heeft gebracht is het nu tijd voor echte duurzame alternatieven voor verwarming, warm water en koken!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Lees hier onze nieuwsberichten of schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Feenstra
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • HIER opgewekt
  • PUUR Klimaat Comfort
  • HVC
  • Stichting DOEN