Parijs 2015: CO2-uitstoot omlaag

Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. Om klimaatverandering tegen te gaan, zijn er in Parijs internationale afspraken gemaakt om minder CO₂ uit te stoten.

Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden. Dat betekent onder andere dat de hele gebouwde omgeving, dat zijn alle woningen en kantoren in Nederland, in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Daarom gaan we stoppen met het gebruik van aardgas in woningen.

Waarom aardgas uit woningen?

Nu nog hebben bijna alle woningen in Nederland een CV-ketel op aardgas in huis. Alles bij elkaar zorgen onze woningen voor een flinke CO₂-uitstoot. Bovendien zijn er duurzamere manieren van verwarmen en koken. Daarom zijn woningen een logische plek om het aardgas uit te faseren. 

Dat betekent ook dat we minder gas uit Groningen gaan winnen. Het beetje aardgas dat we nog wel gebruiken, zetten we liever in de industrie in, waar echt hoge temperaturen nodig zijn en het aardgas dus moeilijker te vervangen is. 

Historie

In 1959 wordt de gasbel onder Groningen ontdekt, en gaat Nederland massaal over op aardgas. Kilometers gasleidingen worden in noodtempo in de grond gelegd. Kolen, stadsgas en petroleum maakten plaats voor de centrale verwarming en het gasfornuis die we nu kennen.

De stap van kolen naar gas was een enorme stap vooruit in comfort. Men hoefde niet meer naar buiten met de kolenschop om bij te vullen en het was een heel stuk schoner! In 50 jaar tijd zijn we dan ook erg gewend geraakt aan het aardgas. Nu is het tijd voor de volgende transitie: van aardgas naar duurzame alternatieven voor verwarmen. 

Bekijk het filmpje hiernaast voor een kijkje in het verleden!

2050 klinkt ver weg, maar het is ook een grote klus om alle woningen aardgasvrij te maken. Daarom beginnen we nu al op meerdere plekken in het land met projecten om het aardgas te vervangen door alternatieven.

Bekijk de kaart

Waarvoor gebruik je thuis aardgas?

95 procent van de woningen in Nederland zijn aangesloten op het gasnet, en gebruiken dus aardgas. Het grootste deel van dat aardgas, ongeveer 80 procent, gebruik je voor het verwarmen van je huis. Dat gebeurt met een CV-ketel, die aardgas gebruikt om het water te verwarmen dat door je radiotoren stroomt.

Verder gebruik je aardgas voor het warme water uit de kraan of douche, en natuurlijk vaak ook om op te koken.

Nog vragen? Bekijk hier meer veelgestelde vragen en antwoorden over wonen zonder aardgas. 

Wist je dat:

 • We 7 miljoen huishoudens in Nederland hebben, waarvan 95 procent aardgas gebruikt?

 • Aardgas gemiddeld 55 procent van je energierekening bepaalt?

 • Nederland het enige land is waar op zo'n grote schaal aardgas wordt gebruikt om huizen te verwarmen?

Alternatieven voor verwarmen met aardgas

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing.

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Biogas

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Partners

 • Ministerie van Economische Zaken
 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • HOOM
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort