Op naar écht schone energie

In 1959 wordt de gasbel onder Groningen ontdekt, en gaat Nederland massaal over op aardgas. Kilometers gasleidingen worden in noodtempo in de grond gelegd. Kolen, stadsgas en petroleum maakten plaats voor de centrale verwarming en het gasfornuis die we nu kennen. De stap van kolen naar gas was een enorme stap vooruit in comfort. Ondanks dat aardgas ons vooruit heeft gebracht is het nu tijd voor echte duurzame alternatieven om mee te verwarmen!

Waarom stoppen met aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. De uitstoot van CO₂ zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Internationaal zijn er in 2015 afspraken gemaakt tijdens het Klimaatakkoord in Parijs om minder CO₂ uit te stoten. Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden. Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het gasnet en samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. Nu heeft de overheid bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we voor die tijd allemaal van het aardgas af moeten.

Hoe gaan we dan verwarmen en koken?

Er zijn voldoende duurzame alternatieven om mee te verwarmen en koken. Het verwarmen van je huis kan momenteel op 3 verschillende manieren vervangen worden, namelijk door een aansluiting op een warmtenet, met elektrische oplossingen of door aardgas te vervangen met biogas. Voor het koken is inductie de meest logische oplossing.

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Biogas

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Wie gaat dit betalen?

De verschillende oplossingen zijn momenteel nog duurder dan aardgas, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat bewoners opgezadeld worden met hoge kosten. Toen we de overstap naar aardgas maakten in de jaren zestig was dit ook niet het geval. Net als toen, moeten we nu dus ook kijken naar slimme financieringsconstructies. Denk hierbij aan investeringen die terugverdient kunnen worden met de energiebesparing. Verder zijn gemeenten al druk met plannen maken om wijken van het aardgas te halen. Indien er nog geen plannen zijn in jouw gemeente, kan je wel al de overstap maken naar aardgasvrij wonen. De kosten die je hiermee maakt kan je zien als een voorfinanciering die je over een langere periode via een lagere energierekening terugverdient.

Lees hier meer over de kosten voor aardgasvrij wonen

Waarvoor gebruik je thuis aardgas?

95 procent van de woningen in Nederland zijn aangesloten op het gasnet, en gebruiken dus aardgas. Het grootste deel van dat aardgas, ongeveer 80 procent, gebruik je voor het verwarmen van je huis. Dat gebeurt met een cv-ketel, die aardgas gebruikt om het water te verwarmen dat door je radiotoren stroomt.

Verder gebruik je aardgas voor het warme water uit de kraan of douche, en natuurlijk vaak ook om op te koken.

Wist je dat:

 • We 7 miljoen huishoudens in Nederland hebben, waarvan 95 procent aardgas gebruikt?

 • Aardgas gemiddeld 55 procent van je energierekening bepaalt?

 • Nederland het enige land is waar op zo'n grote schaal aardgas wordt gebruikt om huizen te verwarmen?

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Lees hier onze nieuwsberichten of schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Partners

 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • HOOM
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort
 • HVC
 • Logo Gasunie