Waarom stoppen met aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. De uitstoot van CO₂ zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Internationaal zijn er in 2015 afspraken gemaakt tijdens het Klimaatakkoord in Parijs om minder CO₂ uit te stoten. Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden. Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het gasnet en samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. Nu heeft de overheid bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we voor die tijd allemaal van het aardgas af moeten. Daarnaast gaat de gaswinning in Groningen sterk teruglopen. Als we niet afhankelijk willen zijn van gas uit het buitenland moeten we overstappen op nieuwe manieren voor verwarmen en koken.

Op naar écht schone energie

In 1959 wordt de gasbel onder Groningen ontdekt, en gaat Nederland massaal over op aardgas. Kilometers gasleidingen worden in noodtempo in de grond gelegd. Kolen, stadsgas en petroleum maakten plaats voor de centrale verwarming en het gasfornuis die we nu kennen. Verder gebruik je aardgas voor het warme water uit de kraan of douche. Voor verwarmen en warm water gebruiken we meestal een cv-ketel.

De stap van kolen naar gas was een enorme stap vooruit in comfort. Ondanks dat aardgas ons vooruit heeft gebracht is het nu tijd voor echte duurzame alternatieven voor verwarming, warm water en koken!

Wie doen er mee?

De komende jaren zullen de eerste bestaande wijken van het aardgas af gaan. Gemeenten en bewoners gaan samen op zoek naar de beste oplossingen. Sommige alternatieven zijn collectieve oplossingen. Dat betekent dat je niet in je eentje kan beslissen. Het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten. Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen zullen dit soort projecten samen met bewoners moeten oppakken.

Wie er nog meer bij dit proces betrokken zijn? We hebben dit overzichtelijk voor je op een rij gezet in een infographic.

Download hier de infographic

 

Voorbeeld infographic

      Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Hoe gaan we dan verwarmen en koken?

Er zijn voldoende duurzame alternatieven om mee te verwarmen en koken. Het verwarmen van je huis kan momenteel op 3 verschillende manieren vervangen worden, namelijk door een aansluiting op een warmtenet, met elektrische oplossingen of door aardgas te vervangen door groen gas. Voor het koken is inductie de meest logische oplossing.

Groen gas

Groen gas is een goed alternatief voor aardgas omdat de herkomst van het gas (meestal) duurzaam is. De meest gebruikte vorm van groen gas is biogas. 

Wat moet ik doen?

Je hoeft op dit moment nog niks te doen. Maar het mag wel. En dat kan slim zijn. Hieronder lees je waarom.

Als we stoppen met aardgas, gaan we onze huizen op andere manieren verwarmen. Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen pakken de overgang naar aardgasvrij samen met jou als bewoner op. Je staat er dus niet alleen voor. Meewerken aan een alternatief voor het verwarmen van jouw woning, is nu nog geheel vrijwillig. Jouw gemeente mag op dit moment jouw woning niet zonder jouw instemming afsluiten van het gas. Maar dat gaat veranderen. Over een aantal jaren kan de gemeenteraad besluiten een wijk van het gas af te sluiten, als er een plan ligt voor een goed alternatief.

Nu al meedenken over en meewerken aan alternatieve manieren om de huizen in jouw wijk te verwarmen, kan aantrekkelijk zijn voor jou. Want op dit moment heb je invloed. Op de keuzes die gemaakt worden en op het tempo waarin het hele proces bij jou in de buurt verloopt. Bovendien ben je samen met de buurt vaak voordeliger uit dan wanneer je op zoek gaat naar een individuele oplossing voor wonen zonder aardgas.

Dit is waarom je niet in je eentje van het aardgas afgaat 

Ook al zijn er op dit moment misschien nog geen concrete plannen voor jouw buurt, voorbereiden op gasloos wonen is altijd een goed idee! 

Ik ben huurdeR, Wat kan ik doeN? 
Ik ben huiseigenaaR, Wat kan ik doen?
Ik ben lid van een VvE, wat kan ik doen?   
Ik wil alvast samen met mijn buren aan de slag 

Nederland

Wat gebeurt er al in Nederland?

Veel gemeenten in Nederland zijn al gestart met wonen zonder aardgas. Op onze website kun je uitvinden of je gemeente al plannen heeft ten aanzien van wonen zonder aardgas. Ook vind je een overzicht van de plannen en voorbeeldprojecten op het gebied van wonen zonder aardgas, en zie je welke buurten (en bewoners) al aardgasvrij zijn. 

Doe de check!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN