Aardbevingsbestendig en aardgasvrij

In Delfzijl en omgeving zijn 23 woningen aardbevingsbestendig én aardgasvrij gemaakt. Ze zijn nu volledig elektrisch.

Bij een renovatieproject zijn 23  bestaande huurwoningen in aardbevingsgebied in Groningen bouwkundig versterkt door Friso aannemingsmaatschappij waarbij Feenstra de installaties heeft geleverd en geplaatst om de woningen nul-op-de-meter op te leveren.

Naast warmtepomp, warmteterugwinning en zonnepanelen is de complete woning gerenoveerd inclusief uitbreiding van de waterleiding, riolering, verdeelinrichting, schakelmateriaal, voedingen PV panelen, bel installatie en rookmelders. De woningen zijn compleet gasloos.

Isoleren

Bij de woningen is de bestaande buitenschil verwijderd en er zijn er goed geïsoleerde en aardbevingsbestendige nieuwe gevels geplaatst. Ook zijn de huizen voorzien van een nieuw geïsoleerd dak en is er veel aandacht besteed aan naad en kier afdichting. Zo is er een goed geïsoleerde woning  ontstaan, met een laag energie verbruik.

Zonne-energie

Het dak is door Friso volledig voorzien van PV panelen om door middel van zonlicht het energieverbruik van de woning op te wekken. Om dit te kunnen monitoren zijn diverse meters aangebracht voor zowel het verbruik, als wat er opgewekt wordt. Deze meters zijn op afstand uit  te lezen, zodat ook de bewoner inzicht heeft in zijn of haar verbruik.

Ventileren

Om een gezond binnenklimaat te kunnen realiseren zijn de woningen uitgevoerd met balans ventilatie. Ook de warmte terugwin ventilatie unit is geplaatst in de buitenberging zodat alle techniek overzichtelijk bij elkaar staat.

Installatie werkzaamheden

Om de woningen van de juiste duurzame installaties te voorzien is enerzijds gebruik gemaakt van de al aanwezige installaties zoals elektra, water en riolering. En zijn de woningen voorzien van een nieuwe installatie voor het verwarmen en ventileren van de woning.

Warmtepomp

Voor de opwekking van benodigde warmte in de woning is gebruik gemaakt van een lucht/water warmtepomp van het fabricaat Mitsubishi (Ecodan). Voor het afgeven van deze warmte in de verblijfsruimten van de woning zijn de bestaande radiatoren in de woning grotendeels gehandhaafd. Voor het warmtapwater heeft het systeem een voorraad boiler welke ook door het warmtepompsysteem wordt opgewarmd. De hoofdonderdelen van het warmtepompsysteem zijn opgesteld in de nieuw geplaatste berging van de woning

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN