Aardgasvrij Stad aan 't Haringvliet

In Stad aan 't Haringvliet worden de mogelijkheden voor een alternatief voor aardgas onderzocht. Met name waterstof wordt gezien als een aantrekkelijke optie.
De energietransitie op Goeree-Overflakkee
 

Het ‘Stadsoverleg’, de dorpsraad van Stad aan ’t Haringvliet is sinds 2007 bezig om de leefbaarheid van het dorp te behouden of te verbeteren. Voor de 1.300 inwoners op het eiland Goeree-Overflakkee zijn behoud van de bestaande voorzieningen (winkels, scholen), leefbaarheid en duurzaamheid belangrijk.

Sinds 2017 is het ‘Stadsoverleg’ bezig om bewustwording bij de bewoners te creëren over de energietransitie. Een brede werkgroep van de dorpsraad, gemeente, Stedin, woningbouw, energiecoöperatie Deltawind en bedrijfsleven ging aan de slag en diende in 2018 een verzoek om subsidie in met het plan ‘Stad Aardgasvrij’. Het afwijzen van het subsidieverzoek was een harde klap, maar gesprekken met de gemeente gaven moed verder te gaan en het enthousiasme te behouden. Met “tafels” van actieve bewoners naast de brede werkgroep wordt verder aan het plan gewerkt. Deelname aan het Tv-programma Tegenlicht van de VPRO leidde wederom tot vele positieve reacties uit het hele land.

Waterstof 

Wat het alternatief wordt voor aardgas zal de komende tijd in overleg met de bewoners bepaald worden. Er zijn in theorie drie mogelijkheden: 
1) Het aanleggen van een warmtenet met een andere warmtebron.
2) Overstappen naar all-electric.
3) Een vorm van duurzaam gas, bij voorkeur door de bestaande leidingen. 

Onderzoek van netbeheerder Stedin wijst uit dat waterstofgas een aantrekkelijke optie is voor Stad aan ’t Haringvliet. Zo zijn de gasleidingen er jong en de maatschappelijke kosten lager dan bij een ander scenario. Daarnaast is de gunstige ligging aan de Noordzee uitermate geschikt voor het produceren van waterstof met wind op zee. Daarom wordt deze optie nu verder verkend.
 

Bekijk voor meer informatie de website van het Stadsoverleg en de gemeente Goeree-Overflakkee

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN