Aardwarmte in Pijnacker

Glastuinbedrijf Ammerlaan The Green Innovator boorde in 2010 een aardwarmtebron, waarmee ze via een warmtenet 23 glastuinbouwbedrijven, een sportcomplex, een zwembad en een scholencomplex van warmte voorzien. In 2015 kwamen daar ook nog 543 woningen bij!

Ammerlaan The Green Innovator BV is een glastuinbouwbedrijf met ruim 6 ha kassen waar meer dan 100 soorten tropische groene potplanten worden geteeld. In 2010 heeft Ammerlaan een aardwarmtebron geboord, waarbij de broncapaciteit groter is dan de eigen warmtebehoefte. Daardoor zijn er in stappen 23 extra glastuinbouwbedrijven met een oppervlak van 725.000m², een sportcomplex, een zwembad en een scholencomplex via warmtenetten op de bron aangesloten.

In 2012 is Ammerlaan in gesprek gekomen met de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de woningbouw coöperatie Rondom Wonen met de vraag of er ook aardwarmte aan 19 flatgebouwen met daarin 543 appartementen geleverd kon worden, om de methode van verwarming te verduurzamen. Dit was technische en organisatorisch geen eenvoudig project. Het is het eerste project in Nederland waar aardwarmte aan de bebouwde omgeving wordt geleverd, waarbij de appartementen niet geschikt waren voor laagwaardige warmte (de warmte van het warmtenet op aardwarmte is 70 graden Celsius in plaats van 90 graden Celsius). Daarnaast was uitkoeling van het water door de appartementen een uitdaging, waardoor er warmtepompen noodzakelijk waren. Tevens moesten er 2200 meter aan leidingen door bestaande wijken gegraven en onder watergangen door geboord worden.

Dankzij de grote inzet van alle betrokken partijen is het project eind 2015 gerealiseerd en in 2016 wordt circa 10.000 GJ fossiele brandstof in de appartementen vervangen door hernieuwbare  aardwarmte. In totaal is dit een reductie van de CO2 uitstoot met ruim 600 ton per jaar.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN