Buurtwarmte in de wijk Paddepoel (Groningen)

In 'de negen stempels' van Paddepoel-Noord komt mogelijk het allereerste 'buurtwarmtenetwerk'. Dit project - Buurtwarmte Paddepoel- moet de Groningse buurt van warmte voorzien zonder dat er aardgas aan te pas komt.

Buurtwarmtecoöperatie

Om 'de 'negen stempels' van Paddepoel-Noord duurzaam te verwarmen zal er tussen 2019 en 2020 een 'buurtwarmtenet' aangelegd worden. Er wordt op dit moment (samen met ingenieursbureau Tebodin) aan een concept ontwerp voor het warmtenet gewerkt. Het warmtenet zal beheerd worden door de bewoners zelf in de vorm van een buurtwarmtecoöperatie, opgezet door de Groninger energiecoöperatie Grunneger Power en stichting Paddepoel Energiek. 

Lokale steun

Veel bewoners in de buurt staan achter de plannen om aardgasvrij te worden. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan wat de bewoners zelf belangrijk vinden aan hun (nieuwe) warmtevoorziening. Er zijn verschillende bewonersavonden en een buurtonderzoek gehouden. De bewoners willen samen met Buurtwarmte Paddepoel de mogelijkheden gaan verkennen voor een lokaal warmtenetwerk met een collectieve buurtwarmtepomp op groene stroom. Hierbij is het de bedoeling dat het warmtenetwerk volledig eigendom wordt van de gebruikers zelf - een primeur in de nationale energievoorziening.

Meer weten over dit initiatief? Volg de laatste ontwikkelingen op de website van 050 Buurtwarmte

De wijk Paddepoel maakt deel uit van het programma ‘Aardgasvrije Wijken’ van de Rijksoverheid. Met dit programma wil het ministerie met zogeheten ‘proeftuinen’ de kennis stimuleren over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken in Nederland. Bekijk voor een overzicht van alle proeftuinen in Nederland op de website van de Rijksoverheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN