Groen gas in Zwolle

De vergistingsinstallatie van HVC en Rova in Zwolle levert per jaar genoeg groen gas om 1250 huishoudens duurzaam te verwarmen.

In Middenmeer en Zwolle maakt HVC groen gas van groente-, fruit- en tuinafval.  Jaarlijks wordt 125.000 ton gft-afval verwerkt in onze vergistingsinstallaties met als resultaat groen gas en compost. Dit gft-afval is afkomstig van de aandeelhoudende gemeenten van HVC uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland.

De vergistingsinstallatie in Zwolle vergist jaarlijks 45.000 ton gft-afval. Dat levert per jaar 1,9 miljoen kubieke meter groen gas op, wat gelijk staat aan het verbruik van 1250 huishoudens. Deze vergistingsinstallatie is een samenwerking tussen HVC en Rova.

In 3 weken
Bij vergisten wordt het gft-afval in onze vergistingsinstallaties in drie weken door bacteriën gedeeltelijk afgebroken. Hierbij wordt biogas gevormd. Dit biogas wordt vervolgens opgewaardeerd tot groen gas. Groen gas kan toegevoegd worden aan het gasnet en daarmee gebruikt worden om huizen te verwarmen huizen. De gft-resten die achterblijven in de vergister, nadat het biogas eruit is, wordt omgezet in compost.

Resultaat
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft-afval per jaar. De helft hiervan wordt gescheiden. Dat is zonde, er belandt dus nog 80 kilo in het restafval, wat niet kan worden verwerkt tot groen gas en compost. Van iedere volle groene bak van 140 liter wordt voldoende groen gas opgewekt om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis te verwarmen. Daarnaast staat 1 volle groene bak ook gelijk aan 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft en etensresten tot groen gas en compost een heel mooi voorbeeld van de cirkel rondmaken.

Benieuwd hoe dit proces er uitziet? Bekijk dan deze video: https://vimeo.com/91399501

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN