Nieuwe aardgasvrije buurt Veenendaal-Oost

In Veenendaal wordt een nieuwe, duurzame wijk gerealiseerd met een bijzonder lokaal warmtenet.

Dorps en toch modern wonen in Veenendaal-Oost

Aan de oostkant van Veenendaal wordt een nieuwe wijk gerealiseerd: Veenendaal-oost. Deze week bestaat uit drie deelgebieden met ieder zijn eigen sfeer en karakter; Groenpoort (noord), Buurtstede (midden) en Veenderij (zuid).  De nieuwe wijk is duurzaam en centraal gelegen, maar met een dorps karakter door de kleine herkenbare buurten met verschillende woningen.

Duurzaam verwarmen en koelen

In Buurtstede, het eerste wijkdeel in aanbouw in Veenendaal-oost, worden in totaal zo’n 1.250 woningen en  voorzieningen gebouwd. Deze worden duurzaam verwarmd en gekoeld. Dit gebeurt door middel van een collectief duurzaam energiesysteem op basis van warmte/koudeopslag in de bodem, gecombineerd met warmtepompen en een warmtekrachtcentrale, vanuit het Energiehuis, gelegen langs de Rondweg-oost aan de rand van de wijk. Energiebedrijf DEVO zorgt voor de productie en levering van warmte en koeling. Via de leidingen van het distributiesysteem wordt de warmte of koeling gedistribueerd naar de woningen. Er komt verder dus geen bijzondere apparatuur in de eigen woning voor de opwekking van warmte en koeling.

De duurzame energievoorziening in Buurtstede levert een behoorlijk milieuvoordeel op. De CO2-uitstoot wordt met dit systeem namelijk 60% verminderd. Naast het milieu gaan ook de bewoners er op vooruit. Zij krijgen een huis gericht op de toekomst dat ’s winters niet alleen wordt verwarmd, maar in de zomer ook wordt gekoeld, zonder dat de kosten omhoog gaan. Kijk hier voor meer informatie over het energiesysteem.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN