Noorderwaard-Noord

De wijk Noorderwaard-Noord wordt de eerste aardgasvrije buurt van Wijk bij Duurstede

Wijk aardgasvrij

Nederland neemt afscheid van het aardgas. Nieuwbouwwoningen krijgen per 1 juli 2018 geen aansluiting meer op het aardgas. Gemeenten hebben de opdracht gekregen om ook bestaande woonwijken van het gas af te koppelen. Het college van Wijk bij Duurstede heeft de wijk Noorderwaard-Noord als projectgebied aangewezen. Dit wordt de eerste wijk die volledig overstapt op duurzame energie. Tijdens informatiebijeenkomsten midden juni 2018 zijn de bewoners daarover geïnformeerd.

Waarom Noorderwaard-Noord als eerste wijk aardgasvrij?

Er is een aantal redenen om te kiezen voor de Noorderwaard-Noord als eerste projectgebied. De belangrijkste reden is dat er maar een paar typen woningen in de wijk staan die destijds allemaal door één projectontwikkelaar zijn gerealiseerd. Dit maakt het gemakkelijker om een algemene aanpak te ontwikkelen om de woningen aardgasvrij te maken. Het is lastiger als er veel verschillende typen huizen zijn, zoals bijvoorbeeld in het centrum waarbij er voor iedere woning een apart plan moet worden gemaakt. Daarnaast zijn er geen nieuwbouwplannen, zoals wel in de wijken De Horden, De Heul en De Engk het geval is. Tenslotte zijn de woningen in de Noorderwaard-Noord ruim 35 jaar oud. Hierdoor kan het aardgasvrij maken van de woning samenvallen met mogelijke onderhouds- en verbouwingsplannen van de woningeigenaren.

Samenwerken met de bewoners

Het aardgasvrij maken van de Noorderwaard-Noord is een meerjarenproject. De gemeente staat nu aan het begin van het project en wil eerst met bewoners om tafel om te bespreken wat de beste aanpak is. Op basis van deze aanpak kan er begin 2019 een planning gemaakt worden. Meedoen met het project gebeurt - voor alsnog - op basis van vrijwilligheid. De realiteit is echter wel dat er een einde komt aan de levering van aardgas en dat bewoners zich daarop moeten voorbereiden. Daarnaast zijn er schaalvoordelen te behalen als de wijk dit plan op grote schaal omarmt. Het is dus van belang om samen tot een gezamenlijke aanpak te komen waarvan iedereen overtuigd is dat het een goed plan is. 

De gemeente is op zoek naar bewoners die zitting willen nemen in een meedenkgroep/ klankbordgroep/wijkadviescommissie om in gesprek te gaan over de plannen, ook tijdens de uitvoering. Interesse? Stuur dan een email naar info@wijkbijduurstede.nl.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN