Proeftuin de Benedenbuurt

De Benedenbuurt in Wageningen krijgt rijkssubsidie om aardgasvrij te worden.

De Benedenbuurt van het gas af

De Benedenbuurt is een wijk van zo'n 490 woningen - 170 sociale huurwoningen, 210 grondgebonden koopwoningen (vooral 2-onder-1-kap) en 110 appartementen verdeeld over 18 VVE's - gebouwd in de jaren '40 en '50. 

In 2016 won de Kamperfoelielaan uit de Benedenbuurt de tweede prijs bij het landelijke Klimaatstraatfeest. Dit bracht een wijkbewoner er toe om zich met de gemeente en de Woningstichting (die hier zo’n 170 huurwoningen in bezit heeft) te verdiepen in de vraag of de wijk uiteindelijk een keer van het aardgas af zou kunnen. Omdat ook het riool en de bestrating in de wijk aan vervanging toe zijn, is dit een goed koppelmoment voor de aanleg van een warmtenet*. Eerst werd er onderzoek gedaan naar een Ecovat (ondergronds warmteopslagsysteem) als oplossing, maar nu is de aandacht gevestigd op een nog duurzamere industriële warmtepomp. Ondertussen wordt er ook gekeken naar op welke manier het warmtenet eigendom kan worden van de bewoners zelf, via de recent opgerichte energiecoöperatie. 

Betaalbaar voor iedereen

Met de subsidie van het rijk is er nu een grote kans dat de bewoners kosteloos van het gas kunnen gaan, daarbij zorgt het geld er ook voor dat het warmtenet nu rendabel geëxploiteerd kan worden. Er wordt ook rekening gehouden met huurders en mensen met een kleine portemonnee zodat iedereen mee kan doen. Dat er een warmtenet komt betekent niet dat iedereen verplicht van het gas af moet, de overgang blijft op vrijwillige basis. Desalniettemin is het voor iedereen uit de wijk een goed moment om financieel voordelig mee te gaan, ook omdat het gasnet al wel verouderd is.

Steun uit de wijk

De komende tijd gaan wijkteams langs bij buurtbewoners om te inventariseren wat er aan de woningen gedaan moet worden om zonder gas te kunnen verwarmen en hoe ze tegenover de plannen staan. De net opgerichte buurt energiecoöperatie heeft momenteel dertien leden, maar zou uit kunnen groeien tot 457 leden als alle huishoudens uit de wijk zich aansluiten. Zodra een meerderheid van de buurtbewoners voor een warmtenet is dan kan de uitvoering beginnen - theoretisch kan dit vanaf het laatste kwartaal van 2019 binnen 2 jaar gerealiseerd worden. 

*Het gaat om het deel van de Benedenbuurt binnen het vierkant Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg en Ritzema Bosweg.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Lees hier onze nieuwsberichten of schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Feenstra
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • HIER opgewekt
  • PUUR Klimaat Comfort
  • HVC
  • Stichting DOEN