Wijk 't Ven (Eindhoven)

De gemeente Eindhoven heeft subsidie gekregen voor het aardgasvrij maken van de wijk 't Ven

De wijk ’t Ven aardgasvrij

De gemeente Eindhoven zal 4,65 miljoen euro aan rijkssubsidie ontvangen voor het aardgasvrij maken van de wijk ’t Ven. Het streven is dat de wijk, bestaande uit 1.946 woningen en 138 andere gebouwen, in 2030 geheel aardgasvrij is. Hiervoor zal er naar verwachting eind 2019 een plan zijn waarin staat hoe de burgers gefaseerd over kunnen stappen op aardgasvrije alternatieven. Een deel van de subsidie zal gebruikt worden om de investeringen in huizen, zoals isolatie, te vergoeden voor bewoners en corporaties die mee (willen) doen.

Samenwerking met de woningcorporatie

Aangezien de helft van de woningen onder de woningcorporaties ‘Thuis, Wooninc., Woonbedrijf en Trudo vallen, zal er nauwe samenwerking zijn tussen de corporaties maar ook de gemeente. De woonstichting ‘Thuis is al begonnen met het energiezuinig renoveren van de woningvoorraad en zal ook samen met de andere corporaties aan de slag gaan met aardgasvrije renovaties. Particuliere woningeigenaren kunnen waarschijnlijk profiteren van het feit dat zoveel woningen tegelijk aangepakt zullen worden, bijvoorbeeld doordat ze hier op aan kunnen haken.

Warmtenet op basis van lokaal geproduceerde biomassa

In de aangrenzende wijk Meerhoven is er al een gemeentelijk warmtenet op basis van duurzame warmte opgewekt in de lokale biomassacentrale uit biomassa van snoeihout uit de regio. De gemeente zou graag het warmtenet naar ’t Ven uitbreiden, maar hiervoor zal het eerst in gesprek gaan met de bewoners en andere betrokkenen om te kijken of er genoeg animo voor is. Pas als het warmtenet economische aantrekkelijker is dan de andere alternatieven en er genoeg vraag naar is zal het een succes kunnen worden.

Samenwerken met de bewoners

In ’t Ven heeft al een aantal bewonersbijeenkomsten plaatsgevonden en is er een meedenkteam gevormd. De gemeente werkt in de pionierbuurten samen met Buurkracht. Buurkracht activeert, mobiliseert en verbindt de buurtbewoners in dit traject. Dit doen ze door bewoners bij elkaar te brengen en te ondersteunen met tips en tools, zoals een buurtbegeleider, buurkracht-app en een eigen webpagina. In ’t Ven worden inmiddels de eerste ideeën en voorstellen met elkaar gedeeld.

Deze wijk maakt deel uit van het programma ‘Aardgasvrije Wijken’ van de Rijksoverheid. Met dit programma wil het ministerie met zogeheten ‘proeftuinen’ de kennis stimuleren over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken in Nederland. Bekijk voor een overzicht van alle proeftuinen in Nederland op de website van de Rijksoverheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN