Wijken Paddepoel-Noord en Selwerd (Groningen)

De gemeente Groningen krijgt 4,8 miljoen euro subsidie voor het aardgasvrij maken van de wijken Paddepoel-Noord en Selwerd, met mogelijk het allereerste 'buurtwarmtenetwerk'.

Groningen als koploper

De gemeente Groningen krijgt 4,8 miljoen euro rijkssubsidie voor het aardgasvrij maken van de wijken Paddepoel-Noord en Selwerd. Voorafgaand aan de toekenning van de subsidie was de gemeente Groningen al langer in gesprek met de bewoners van deze wijken, om een wijkgerichte aanpak van de energietransitie en concrete acties op te stellen. Van de in totaal 9.000 woningen zullen ruim 1.000 particuliere woningen in aanmerking komen voor de subsidie. Deze woningen zijn overwegend gebouwd aan het eind van de zestige jaren en betreffen soortgelijke huisstijlen, zoals flats, rijwoningen, en portieketagewoningen.

Buurtwarmtecoöperatie

Om de twee wijken duurzaam te verwarmen zal er tussen 2019 en 2020 een 'buurtwarmtenet' aangelegd worden. Deze zal beheerd worden door de bewoners zelf in de vorm van een buurtwarmtecoöperatie, opgezet door de Groninger energiecoöperatie Grunneger Power en stichting Paddepoel Energiek. 

Lokale steun

Veel bewoners in deze wijken staan achter de plannen om aardgasvrij te worden. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan wat de bewoners zelf belangrijk vinden aan hun (nieuwe) warmtevoorziening. Zo is Paddepoel Energiek bezig met een bewonersonderzoek hierover en wil het samen met Grunneger Power de mogelijkheden gaan verkennen voor een lokaal warmtenetwerk met een buurtwarmtepomp op groene stroom. Hierbij is het de bedoeling dat het warmtenetwerk volledig eigendom wordt van de gebruikers zelf - een primeur in de nationale energievoorziening.

Deze wijk maakt deel uit van het programma ‘Aardgasvrije Wijken’ van de Rijksoverheid. Met dit programma wil het ministerie met zogeheten ‘proeftuinen’ de kennis stimuleren over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken in Nederland. Bekijk voor een overzicht van alle proeftuinen in Nederland op de website van de Rijksoverheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN