Samen met je buurt aan de slag: het Ramplaankwartier in Haarlem

Er moet nog heel veel gebeuren tot Nederland helemaal aardgasvrij is. Gelukkig sta je er niet alleen voor, sterker nog, samenwerken is juist heel erg belangrijk. De keuze voor een goed alternatief voor aardgas wordt meestal op buurtniveau gemaakt waardoor het makkelijker en vaak ook goedkoper wordt om van het aardgas af te gaan. Het Ramplaankwartier in Haarlem is zo’n buurt waar de bewoners samen aan de slag zijn gegaan om de wijk te verduurzamen. 

In 2025 wil het Ramplaankwartier in Haarlem van het gas af. Dit zijn zo'n 1130 woningen en andere gebouwen, waaronder een school en een zorginstelling. In samenwerking met de Gemeente Haarlem en TU Delft heeft Stichting DE Ramplaan het meerjarenproject SpaarGas opgezet om de wijk zoveel mogelijk aardgasvrij te maken. Moeilijk was het voor de initiatiefnemers niet om de gemeente erbij te betrekken. De gemeente Haarlem wil namelijk al in 2030 klimaatneutraal en in 2040 aardgasvrij zijn. Daarnaast is het voor de buurt zelf ook van groot belang met de gemeente samen te werken omdat deze over de openbare ruimte gaat en dus toestemming moet geven voor bijvoorbeeld de aanleg van warmtebuizen.
 

"Het betrekken van alle buurtbewoners van de wijk was de eerste, en belangrijkste, stap in het proces."
 

Bewoners betrekken
Het betrekken van alle buurtbewoners van de wijk was (en is) een belangrijke stap in het proces. Zo is er een website gelanceerd, een folder gemaakt en een informatieavond gehouden voor alle bewoners. Als resultaat van deze acties maakten 150 huishoudens online een dossier van hun huis en energiegebruik aan, zodat de TU Delft het besparingspotentieel kon inventariseren. Straatcoaches werden geworven om ook de rest van de bewoners over de streep te halen om mee te doen aan het project.

Duurzame oplossingen
Om alle mogelijke duurzame alternatieven in kaart te brengen heeft Stichting DE Ramplaan en (energie-)Coöperatie DE Ramplaan samen met de TU Delft onderzoek hiernaar gedaan. De wijk bestaat voornamelijk uit jaren '30 woningen waardoor renovaties, tot een energieneutrale woning, zeer lastig en kostbaar zijn. De best mogelijke oplossing bleek het beter isoleren van de huizen en ze vervolgens te verwarmen met lagetemperatuurverwarming. Dit zijn radiatoren tot maximaal 55 graden in plaats van de gebruikelijke 80 graden. De warmte zal geleverd worden door een combinatie van zonnepanelen op iedere woning– zogenaamde hybride zonnepanelen die naast elektriciteit ook warmte opleveren – en een warmtepomp per woning of huizenblok.


"Ondanks dat de huizen niet allemaal Nul-op-de-meter worden, zal de wijk als geheel energieneutraal worden."
 

Een warmtenet voor én door de wijk
Naast de individuele warmtevoorziening per woning zal er een lage temperatuur warmtenet aangelegd worden waar huishoudens zowel warmte van kunnen afnemen als aan kunnen afgeven. Zo kunnen woningen in de zomer hun overtollige warmte afgeven aan het wijkwarmtenet, welke vervolgens opgeslagen wordt onder de grond (Warmte Koude Opslag). In de winter kunnen de huizen dan voor hun warmtevraag de opgeslagen warmte gebruiken en voor de rest dat van hun eigen warmtepomp. Ondanks dat de huizen niet allemaal nul-op-de-meter worden zal de wijk als geheel dus wel energieneutraal worden.

Hoe nu verder?
Technisch gezien is er dus een haalbare oplossing om de gehele wijk aardgasvrij te maken. Momenteel wordt er onderzocht wat de haalbaarheid is op zowel financieel, maatschappelijk, en juridisch gebied. Zo zijn er nog veel vragen. Wat gaat het allemaal kosten? En wie wordt eigenaar van het wijkwarmtenet? Als blijkt dat de oplossing de bewoners niet meer gaat kosten dan dat de energiebesparing gaat opleveren, dan zal aankomend jaar in het teken staan van het betrekken van alle bewoners in de wijk. Als het blijkt dat de oplossing wel meer gaat kosten, dan moet er waarschijnlijk gezocht worden naar financiering van buitenaf. Een spannende tijd dus voor de wijk! 


Wil jij ook samen met jouw buurt aan de slag?

Bekijk ons stappenplan!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN