Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Waarom zonder aardgas?

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Waar gebruik ik nu gas voor?

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is 1.500m3 per jaar. Hiervan gaat ongeveer 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt maar gebruikt om mee te koken. Sommige huishoudens gebruiken meer of minder gas dan 1.500m3 per jaar. Dit is afhankelijk van het soort huis en het gasverbruik, het bouwjaar, isolatie, het gebruik van verwarming en het gebruik van warm water.

Wie bepaalt hoe ik ga wonen zonder aardgas, en wanneer?

De komende jaren zullen de eerste bestaande wijken van het aardgas af gaan. Deze projecten moeten uitwijzen hoe dit proces het beste kan verlopen. Het is nu dus vaak nog niet duidelijk wanneer jij precies van het aardgas af gaat. Kijk met de postcodechecker of er voor jouw buurt al een plan is.

Als je huiseigenaar bent en nu al aardgasvrij wil worden, kun je ervoor kiezen om je woning all-electric te maken. Dat is wel een flinke investering, want je moet dan niet alleen heel goed isoleren, maar ook grote apparaten als een warmtepomp aanschaffen.

De andere alternatieven voor wonen zonder aardgas, met warmtenetten of biogas, zijn collectieve systemen. Dat betekent dat je niet in je eentje kan beslissen om op zo'n systeem aangesloten te worden, het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten. Gemeenten, netwerkbedrijven, buurtinitiatieven en andere partijen zullen dit soort projecten samen moeten oppakken.

Waarom is aardgasvrij goed voor het klimaat?

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO2 vrijkomt als je het verbrandt. Sinds de industriële revolutie veroorzaken wij mensen zoveel CO2-uitstoot, dat de gemiddelde temperatuur op aarde op dit moment snel stijgt en we het klimaat zien veranderen. Die veranderingen hebben enorme gevolgen. Maar liefst 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland, gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Al die woningen bij elkaar zorgen voor een flinke CO2-uitstoot: het veroorzaakt 11 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Stoppen met het gebruik van aardgas is dus goed voor het klimaat omdat het de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen sterk verlaagt en daarmee de gevolgen van klimaatverandering beperkt.

Hoezo moeten wij dit doen terwijl andere landen grotere vervuilers zijn?

Net als 195 andere landen heeft Nederland het klimaatakkoord van Parijs ondertekent. Alle landen moeten dus hard aan de slag om de CO2-uitstoot te verlagen en de temperatuurstijging onder de twee graden te houden. Dit betekent dat, net als Nederland, ook de grote vervuilers als China, de Verenigde Staten en India voor een grote opgave staan. Nederland is ook niet het braafste jongetje van de klas, we staan namelijk onderaan het lijstje op het gebied van duurzame energie in Europa.

Nederland wil zeker weer het braafste jongetje van de klas zijn?

Deze opmerking horen wij erg vaak. Maar niet alleen Nederland moet stappen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Maar liefst 195 landen doen mee met het klimaatakkoord van Parijs en alle landen van Europa hebben toegezegd om in 2050 bijna geen CO2 meer uit te stoten. Bovendien is Nederland zeker niet het braafste jongetje van de klas. We bungelen onderaan het lijstje op het gebied van duurzame energie. Er moet nog veel gebeuren willen we net zo vooruitstrevend zijn als de meest duurzame landen als Zweden, Finland en Denemarken. Na Frankrijk is Nederland zelfs het verst verwijderd van de Europese doelstelling om in 2020 14 procent van alle gebruikte energie uit duurzame bronnen te halen.

Wat gebeurt er met de gasleidingen onder de grond?

Wanneer het aardgas verdwijnt, zijn de gasleidingen overbodig. Volgens de huidige wetgeving mogen deze leidingen niet in de grond blijven zitten en moeten deze verwijderd worden. Wanneer gasleidingen verouderen, moeten deze voor de veiligheid verwijderd of vervangen worden. De keuze om ze te verwijderen of te vervangen zal afhangen van de plannen voor het uitfaseren van aardgas in het gebied. Netbeheerder Stedin heeft onlangs hun gasvervangingsdata openbaar beschikbaar gesteld waar te zien is waar gasleidingen lopen, welke gasleidingen wel of niet veilig zijn en waar gasvervanging precies gepland is.

Ik weet nog niet op welke manier ik aardgasvrij word. Wat kan ik nu al wél doen?

Er zijn verschillende manieren om je als huurder of huiseigenaar voor te bereiden op gasloos wonen. Ben je een huurder? Dan kan je bijvoorbeeld tochtstripsradiatorfolie of raamisolerende folie plaatsen. Kijk hier voor meer mogelijkheden.

Als huiseigenaar heb je meer mogelijkheden om maatregelen te nemen om jouw huis te verduurzamen. Denk hierbij met name aan isoleren, koken op inductie en zonnepanelen. Het is handig om verhuis- en verbouwmomenten te gebruiken om dit soort maatregelen te nemen. Kijk hier voor een uitgebreidere uitleg over deze opties. 

Verwarmen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Hoe ga ik mijn huis verwarmen zonder aardgas?

Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. Deze kunnen we verdelen in drie categorieën:

 • Warmtenetten: dat zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloerverwarming en/of wandverwarming, of radiatoren. Lees meer.
 • Elektrische oplossingen: je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort “omgekeerde koelkast”. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming. Lees meer.
 • Biogas: dat is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam. Lees meer.

Krijg ik het nog wel warm?

Ook met de nieuwe manieren van verwarmen kan je je huis goed verwarmen, en kan je ook nog gewoon warm douchen. Je zal wel je huis goed moeten isoleren, omdat woningen bij lage temperatuur verwarming alleen warm worden als er bijna geen warmteverlies is naar buiten. Om warm te kunnen douchen, en voor warm water uit de kraan, heb je soms een extra apparaat zoals een zonneboiler of een kleine warmtepomp nodig om het water nog wat graden bij te verwarmen.

De manier van verwarmen kan wel als ‘anders’ worden ervaren dan bij aardgas. Het huis wordt geleidelijk verwarmd en door de goede isolatie blijft temperatuur in huis heel constant. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om binnen korte tijd de temperatuur met 1 of 2 graden te verhogen (behalve bij biogas).

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg? 
 

Deel je ervaringen

Waarom is isoleren belangrijk?

Isolatie is misschien wel de belangrijkste aanpassing aan een woning om energie te besparen en te verduurzamen. Door goed te isoleren voorkom je warmteverlies naar buiten. Daardoor hoef je minder te stoken. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee.

Als je van plan bent over te stappen op alternatieve verwarmingsmethoden is isolatie essentieel. Veel alternatieve duurzame methoden zoals warmtepompen of Warmte Koude Opslag (WKO) maken namelijk gebruik van lage temperatuurverwarming. Door de lagere temperatuur duurt het langer voordat een ruimte goed is verwarmd. Hiervoor is het niet alleen belangrijk dat de warmte goed wordt verspreid via wand- en/of vloerverwarming, maar vooral dat er geen warmte verloren gaat. Ook als je gebruik maakt van duurzame warmte met hoge temperaturen is isolatie van belang om zo goed mogelijk te verwarmen. Er gaat dan namelijk minder warmte verloren, en daarmee bespaar je flink op je energierekening. Isolatie is dan ook de eerste stap als je begint met het verduurzamen van je woning.

Wat gebeurt er met de CV-ketel?

De kans is groot dat je straks geen CV-ketel meer in huis hebt. Bij warmtenetten is geen CV-ketel nodig omdat warm water je huis binnenkomt via leidingen. Bij elektrische oplossingen maak je in plaats van een CV-ketel gebruik van een warmtepomp of een hybride warmtepomp, een combinatie van een warmtepomp en een kleinere CV-ketel. Alleen als je overgaat op biogas kan je de reguliere CV-ketel nog gebruiken.

Heb ik dan nog steeds radiatoren aan de muur?

Het verschilt per woning en per oplossing of je de radiatoren die nu in veel huizen hangen blijft gebruiken. In veel gevallen gaan we over op lage temperatuur verwarming, wat betekent dat huizen met water van een lagere temperatuur dan nu verwarmd gaan worden. In dat geval krijg je een woning minder goed warm met radiatoren aan de muur, en is vloerverwarming en/of muurverwarming (kleine leidingen met warm water in je muur) nodig. Dan kan de warmte op veel meer plekken je huis binnen komen en wordt het dus makkelijker warm. Bij hoge temperatuur verwarming kan wel je radiatoren blijven gebruiken.

Koken

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Moet ik mijn gasfornuis dan vervangen?

Als je niet meer bent aangesloten op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Als je biogas hebt kan dat nog wel. Inductie is een goed alternatief voor koken op gas en heeft bovendien veel voordelen. Lees alles over inductie op onze inductie-pagina.

Kan ik zomaar overstappen op inductie?

Je kan altijd overstappen op inductie. Omdat je meer elektriciteit gaat gebruiken kan het wel zijn dat er een extra groep aangelegd moet worden. Dat ligt aan de kookplaat die je kiest en de manier waarop de elektriciteitsvoorziening in je keuken is geregeld. Als je toch een nieuwe keuken neemt, is dat een logisch moment om inductie te nemen.

Wonen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Hoe gaat mijn huis eruitzien zonder aardgas?

Dit is afhankelijk van de manier waarop jouw huis zal worden verwarmd. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van biogas zal er in principe niks veranderen. Zowel je verwarmingssysteem als je kookfornuis blijven hetzelfde. Als je overstapt op een warmtepomp neemt dit het meeste ruimte in beslag. Een warmtepomp is groter dan een CV-ketel, en heeft vaak een binnen- en buitengedeelte. Als je helemaal elektrisch wil worden heb je daar dus wel ruimte voor nodig in een gangkast of een andere kamer, en in de tuin/balkon of op het dak.

Bij een aansluiting op het warmtenet win je juist ruimte, omdat je geen CV-ketel meer nodig hebt. Bovendien heb je bij lage temperatuur verwarming met een warmtepomp of een warmtenet vaak vloer en/of wandverwarming in plaats van radiotoren aan de muren, wat ook ruimte scheelt. De manier van verwarmen kan wel als ‘anders’ worden ervaren dan bij aardgas. Het huis wordt geleidelijk verwarmd en door de goede isolatie blijft de temperatuur in huis heel constant. Het is daardoor bijvoorbeeld niet meer mogelijk om in korte tijd de temperatuur een graadje te verhogen. Daarnaast zal je ook over moeten stappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie.

Ik ga binnenkort verhuizen. Waar moet ik op letten?

Kijk als je gaat verhuizen of er in de buurt waar u wilt gaan wonen een warmtenet aanwezig is, of dat er plannen zijn deze aan te leggen. Ook is een verhuizing bij uitstek het moment om te investeren in volledige isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Kijk hier voor een subsidie die je nu krijgt als je twee isolatiemaatregelen neemt. Steeds meer nieuwbouwwijken zijn al energiezuinig en/of gasloos gebouwd, dit kan investeringen schelen in de toekomst. Met de postcodechecker is te zien of je mogelijke nieuwe buurt al aardgasvrij is, of plannen heeft dit te worden. Ook bij de aanschaf van een nieuwe keuken kan je nu al kiezen voor aardgasvrij koken met inductie.

Hoe kan ik deze maatregelen nemen als huurder?

Als huurder heb je minder mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen in huis dan als koper. Allereerst is het belangrijk dat je maatregelen bespreekt met de verhuurder of woningbouwcorporatie. Veel woningbouwcorporaties maken momenteel al grote stappen op het gebied van verduurzaming. Vraag jouw woningbouwcorporatie eens naar energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie. En kies voor groene stroom en gas en kook op inductie, wanneer je de mogelijkheid hebt.

Naast dit soort grotere maatregelen zijn er ook een aantal kleine maatregelen die je als huurder kan nemen om gas te besparen. Denk hierbij aan het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie. Lees hier meer over op de pagina ‘Wat kan ik zelf doen?’.

Krijgen mijn buren altijd dezelfde oplossing?

Het is goed mogelijk dat je dezelfde oplossing krijgt als je buren. Dit is bijna altijd zo wanneer een wijk of straat collectief wordt aangesloten op een warmtenet. Als jij of je buren kiezen voor een all-electric woning, kan dat ook individueel, en hoeft dat dus geen collectieve beslissing te zijn. Ook kan elk huishouden zelf bepalen of ze gebruik willen maken van groene stroom en groen gas. De oplossing is dus ook afhankelijk van de keuze die u en uw buren zelf maken.

Kunnen we iets collectiefs doen, bijvoorbeeld met onze buren?

Lokale burgerinitiatieven zijn een goede manier om de transitie naar een aardgasloze maatschappij te versnellen. Als inwoners van jouw eigen omgeving kan je nadenken over wat voor jou en jouw buren het beste alternatief is. Buurtgerichte oplossingen zijn effectief omdat veel oplossingen, zoals warmtenetten, niet voor individuele huizen geschikt zijn. Bovendien kunnen de kosten voor elektrische oplossingen vaak beperkt worden door samen met je buren te kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen of en een warmtepomp.

Om heel Nederland aardgasvrij te maken moeten gemeenten en bewoners samenwerken. Zo heeft bijvoorbeeld de wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg een warmtenet van het drinkwaterbedrijf Vitens overgenomen nadat deze was afgestoten door het bedrijf en de gemeente Culemborg. Dit collectieve warmtenet levert momenteel duurzaam geproduceerde energie via het warmtenet tegen lagere of gelijke kosten dan die van concurrerende wijzen van warmteopwekking. Naast het collectief ontwikkelen van een duurzame energievoorziening, kunnen ook lagere energiekosten worden gerealiseerd.

Kosten

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Heb ik dan geen gasrekening meer?

Of je nog een gasrekening krijgt is helemaal afhankelijk van het alternatief waarmee jij straks je huis gaat verwarmen. Met een warmtenet ben je volledig onafhankelijk van aardgas, en krijg je dus ook geen gasrekening meer. Wanneer je all-electric gaat wonen, wordt je huis volledig verwarmd met een warmtepomp die op elektriciteit werkt en gebruik je ook geen gas meer. Maar omdat het in de koudste dagen lastig kan zijn je huis goed warm te krijgen met een warmtepomp, zijn er ook “hybride” oplossingen. De warmtepomp is dan gecombineerd met een andere brandstof, zoals een gasgestookte HR-ketel, om het nog warmer te krijgen in huis. Het gebruik van aardgas is veel lager bij dit alternatief, en dus beter voor het klimaat, maar je zal dan dus wel een gasrekening ontvangen. Wanneer je je huis met biogas (groen gas)) verwarmt, is dit over het algemeen net iets duurder dan normaal aardgas en zal je gasrekening iets hoger uitvallen. Dit komt door de productiekosten van groen gas, dat uit biogas opgewaardeerd moet worden voordat het aan het gasnet toegevoegd kan worden.

Wat kost het?

We moeten er niet omheen draaien: wonen zonder aardgas is meestal (nog) duurder. Aardgas kost gemiddeld 64 cent per m3. Biogas om je huis te verwarmen kost al snel één euro per m3. Ook de overgang naar een warmtenet of een elektrische oplossing met warmtepompen zal meestal duurder zijn. Een belangrijke reden hiervoor is dat je huis meestal behoorlijk wat extra isolatie nodig heeft. Anders krijg je het op heel koude dagen niet warm genoeg in huis. De energierekening zal meestal wel wat omlaag gaan, maar de nieuwe apparatuur en de besparingsmaatregelen kunnen al snel enkele tienduizenden euro’s kosten, afhankelijk van je soort woning.

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg? 
 

Deel je ervaringen

Wie gaat er betalen voor de overstap naar alternatieven voor aardgas?

Het meest logisch is uiteindelijk om de belasting op aardgas te verhogen, zodat de alternatieven financieel uit kunnen. Maar zover zijn we nog niet. Tot die tijd zal de overheid ervoor moeten zorgen dat hier een oplossing voor komt. Dat kan door de eerste buurten waarin nog veel moet worden geleerd goed te ondersteunen bij de overgang naar aardgasvrij wonen, ook financieel! Je kunt bijvoorbeeld denken aan een voorfinanciering van de investeringen die je via de lagere energierekening kunt terugbetalen.

Ik wil graag van het gas af. Maar het afsluiten van de gasaansluiting kost €600, hoe kan dat?

Het bedrag van €600 euro is landelijk vastgesteld. Die kosten bestaan nu, omdat het afsluiten van één adres, voor rekening komt van alle aangesloten adressen. Voordat besloten was dat we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, was dat een redelijke overweging. Nu is de situatie natuurlijk vrij plotseling veranderd. Het is nog onbekend of en hoe dit in de toekomst zal veranderen.

Over de website

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Wat doet HIER verwarmt?

Het ministerie van Economische Zaken geeft in het Energierapport aan dat ze de CO₂-uitstoot van de verwarming van woningen en kantoren vergaand terug wil brengen. Het is de bedoeling dat we in 2050  helemaal geen CO₂ meer uitstoten met verwarmen. Daarvoor moeten we niet alleen veel energie besparen, maar ook stoppen met het gebruik van aardgas. Een grote omschakeling voor een land als Nederland waar 95 procent van de huishoudens aangesloten is op het gasnet. 2050 lijkt ver, maar volledig aardgasvrij wonen en overschakelen op alternatieven zoals restwarmte, biogas en warmte uit bijvoorbeeld warmtepompen, is een enorme operatie.

HIER ziet het als een belangrijke taak om er met gemeenten, bedrijven en bewoners voor te zorgen dat we niet alleen technisch voorbereid zijn, maar ook mentaal klaar zijn voor deze transitie. Vanuit dit oogpunt is het HIER klimaatbureau het initiatief HIER verwarmt gestart, dat met de website www.hierverwarmt.nl bewoners in Nederland betrekt en informeert over deze warmtetransitie. Dit doen wij op verschillende manieren. Zo kun je op de website alles vinden over de alternatieve manieren van verwarmen, geven wij antwoord op veelgestelde vragen en delen we alle ontwikkelingen in jouw gemeente op een interactieve kaart. Daarnaast is HIER verwarmt ook betrokken bij de Green Deal Aardgasvrije Wijken waarin wij een rol spelen in de kennisdeling over dit thema.

Waar is de buurtindeling op de kaart op gebaseerd?

De buurtindeling op de kaart is gebaseerd op de buurtnamen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze indeling wordt elk jaar bijgewerkt zodat nieuwe buurtnamen correct worden weergegeven. Elke gemeente is onderverdeeld in verschillende buurten, die op zichzelf weer ingedeeld zijn in meerdere wijken. Omdat onze kaart in ingedeeld op buurtniveau worden de wijknamen niet weergegeven. De buurtnaam die verschijnt na het invullen van de postcodechecker komt daarom niet altijd overeen met de naam van uw wijk.

Op de kaart staat in het groen aangegeven dat er bij mij een warmtenet ligt. Maar ik verwarm en kook nog steeds op gas, hoe kan dat?

De donkergroene gebieden op de kaart geven aan dat er een warmtenet ligt. Dit betekent niet dat alle woningen zijn aangesloten op dit warmtenet. In veel woningen zal er nog steeds aardgas aanwezig zijn. Ook kan het zijn dat de centrale verwarming in het huis wordt aangestuurd door het warmtenet, maar er wel op gas wordt gekookt. Deze woningen zijn dus ook niet afgesloten van het gasnet. Dat er een warmtenet aanwezig is wil ook niet zeggen dat de warmtebron ook duurzaam is. Veel warmte van warmtenetten wordt nog opgewekt in centrales. In de toekomst zal deze warmtelevering dus verduurzaamd moeten worden.

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Partners

 • Ministerie van Economische Zaken
 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • HOOM
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort