Wonen zonder aardgas

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Waar gebruik ik nu gas voor?

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is 1.500m3 per jaar. Hiervan gaat ongeveer 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt maar gebruikt om mee te koken. Sommige huishoudens gebruiken meer of minder gas dan 1.500m3 per jaar. Dit is afhankelijk van het soort huis en het gasverbruik, het bouwjaar, isolatie, het gebruik van verwarming en het gebruik van warm water.


Wie bepaalt hoe ik ga wonen zonder aardgas?

De komende jaren zullen de eerste bestaande wijken van het aardgas af gaan. Gemeenten en bewoners gaan samen op zoek naar de beste oplossingen. Omdat elke wijk en elke woning anders is, zullen we de komende jaren veel leren over hoe dit proces het beste kan verlopen.

Sommige alternatieven, zoals warmtenetten, zijn collectieve oplossingen. Dat betekent dat je niet in je eentje kan beslissen om op zo'n systeem aangesloten te worden. Het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten. Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen zullen dit soort projecten samen met bewoners moeten oppakken.

Als je huiseigenaar bent kun je er zelf voor kiezen om aardgasvrij te worden door je woning all-electric te maken. Dat is wel een flinke investering, want je moet dan niet alleen heel goed isoleren, maar ook grote apparaten als een warmtepomp aanschaffen. Voor je zulke stappen neemt, is het verstandig om eerst uit te zoeken of er niet al plannen zijn voor jouw buurt.


Wat is de rol van de gemeente?

De gemeente heeft vanuit de overheid de regierol gekregen in de warmtetransitie. Dit betekent dat zijn de overstap naar aardgasvrij wonen in goede banen moeten leiden. De gemeente heeft daarmee de taak om voor elke wijk een plan te maken om van het gas af te gaan. Dit doen zij door toezicht te houden op nieuwbouw en door op zoek te gaan naar de beste alternatieven voor de bestaande bouw. Als bewoner is het belangrijk om mee te denken met de gemeente. Zonder overleg kan de gemeente namelijk niet beslissen wat er in jouw huis gaat veranderen. Er is dan ook geen handboek van wat er precies moet gebeuren omdat elk gebied, wijk, stad of dorp anders is. Het proces om naar een aardgasvrije wijk te gaan zal daarom overal een beetje verschillen.

Dat de gemeente de regierol heeft, betekent overigens niet dat zij hier alleen voor staan. Alle andere betrokken partijen werken samen in de transitie. Denk hierbij aan woningcorporaties, warmte- en energiebedrijven, installateurs en huurders of huiseigenaren.


Wanneer ga ik van het gas af?

Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten worden. Dit proces zal enkele jaren duren. Gemeenten zullen de komende tijd de eerste wijken aanwijzen om van het gas af te gaan. Andere wijken zullen nog even moeten wachten. Het is nu dus vaak nog niet duidelijk wanneer jij precies van het aardgas af gaat. Op onze kaart kan je zien of er in jouw buurt al plannen zijn.


Waarom is aardgasvrij goed voor het klimaat?

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO₂ vrijkomt bij de verbranding. Sinds de industriële revolutie stoten wij zoveel CO₂ uit, dat de gemiddelde temperatuur op aarde op dit moment snel stijgt. Deze opwarming zorg voor veranderingen in het klimaat, met enorme gevolgen. Maar liefst 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Al die woningen bij elkaar zorgen voor een flinke CO₂-uitstoot: wel 11 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Stoppen met het gebruik van aardgas zorgt dus voor een flinke afname van onze CO₂-uitstoot. En hoe minder CO₂ in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat.

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg? 
 

DEEL JE ERVARINGEN

Hoezo moeten wij dit doen terwijl andere landen grotere vervuilers zijn?

Net als 195 andere landen heeft Nederland het klimaatakkoord van Parijs ondertekent. Alle landen moeten dus hard aan de slag om de CO₂-uitstoot te verlagen en de temperatuurstijging onder de twee graden te houden. Dit betekent dat, net als Nederland, ook de grote vervuilers als China, de Verenigde Staten en India voor een grote opgave staan. Nederland is ook niet het braafste jongetje van de klas, we staan namelijk onderaan het lijstje op het gebied van duurzame energie in Europa.


Nederland wil zeker weer het braafste jongetje van de klas zijn?

Deze opmerking horen wij erg vaak, maar is onjuist. Niet alleen Nederland moet hard aan de slag om klimaatverandering tegen te gaan. Maar liefst 195 landen doen mee met het klimaatakkoord van Parijs en alle landen in Europa hebben toegezegd om in 2050 bijna geen CO₂ meer uit te stoten. Bovendien is Nederland zeker niet het braafste jongetje van de klas. We bungelen onderaan het lijstje op het gebied van duurzame energie. Er moet nog veel gebeuren willen we net zo vooruitstrevend zijn als duurzame landen zoals Zweden, Finland en Denemarken. Na Frankrijk is Nederland zelfs het verst verwijderd van de Europese doelstelling om in 2020 14 procent van alle gebruikte energie uit duurzame bronnen te halen.


Wat gebeurt er met vliegtuigen, hun uitstoot is toch vele malen hoger?

Vliegtuigen zorgen wereldwijd voor een grotere uitstoot dan aardgas. Bij het klimaatakkoord van Parijs bleven scheep- en luchtvaart een beetje buiten schot, maar dat betekent niet dat ze niets hoeven te doen. De hele wereld gaat hier in mee, dus die branches ook. Er zal dan ook nieuwe wetgeving komen waaraan zij uiteindelijk ook moeten voldoen.

Zwaar verkeer is één van de grootste uitdagingen waar we voor staan. Brandstof die hiervoor gebruikt wordt, zoals kerosine, is niets anders dan zeer efficiënt opgeslagen energie. Die hoeveelheden energie heb je nodig om een toestel van de grond te krijgen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar vervangende brandstoffen met dezelfde kracht als kerosine, maar door strenge veiligheidseisen en lastige technologieën gaan deze ontwikkelingen niet zo snel. Er is nu vooral aandacht voor de verduurzaming van relatief makkelijke sectoren zoals huizen en auto’s. Als deze uitdagingen zijn overwonnen komen de echte moeilijke uitdagingen zoals vliegverkeer aan bod. Uiteindelijk moet de CO₂-uitstoot in alle sectoren teruggebracht worden tot nul.

Verwarmen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Hoe ga ik mijn huis verwarmen zonder aardgas?

Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. Deze kunnen we onderverdelen in drie categorieën:
 

 • Warmtenetten: dat zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloerverwarming en/of wandverwarming, of speciale lage temperatuurradiatoren. Lees meer.
   
 • Elektrische oplossingen: je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort “omgekeerde koelkast”. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming, of speciale lage temperatuurradiatoren. Lees meer.
   
 • Groen gas: dit kan gemaakt worden uit biogas en synthetisch (waterstof) gas. Biogas wordt gemaakt door mest, GFT en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf: tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, ook wel biogas genoemd. Synthetisch (waterstof) gas wordt gemaakt door (een overschot aan) groene energie, water en CO₂ te laten reageren tot methaan. Dit gas is groen omdat het wordt gemaakt uit zonne- en windenergie. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is dat de herkomst van het gas duurzaam is. Lees meer.

Krijg ik het nog wel warm?

Met alle nieuwe manieren van verwarmen wordt het in huis comfortabel warm. Je zal wel in alle gevallen je huis moeten isoleren. Dit is niet alleen belangrijk om energie te besparen, maar ook voor een prettig binnenklimaat. Bij lagetemperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp, wordt verwarmen soms wel als anders ervaren dan met aardgas. Het huis wordt geleidelijk verwarmd en door de goede isolatie blijft de temperatuur heel constant, ook ‘s nachts. Het is alleen niet meer mogelijk om de temperatuur binnen korte tijd een paar graden te laten stijgen of dalen.


Wat is het verschil tussen lagetemperatuur- en hogetemperatuurverwarming?

Met een gasgestookte cv-ketel verwarm jij je huis op een hoge temperatuur van zo’n 60 graden. Je kan daarvoor radiatoren gebruiken en je huis hoeft niet vergaand geïsoleerd te zijn. Bij lagetemperatuurverwarming verwarm jij je huis met 40 graden. Omdat je minder warmte hebt, is het erg belangrijk dat er geen warmte verloren gaat en de warmte goed door huis wordt verspreid. Je huis moet daarom goed geïsoleerd zijn en je maakt dan meestal gebruik van wand- en/of vloerverwarming, of speciale lage temperatuurradiatoren . Dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Verwarmen met een lage temperatuur kan wel als ‘anders’ anders worden ervaren dan verwarmen met aardgas. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk de temperatuur even snel een graadje bij te stellen. Lees meer

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg? 
 

Deel je ervaringen

Waarom is isoleren belangrijk?

Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je woning. Het energieverbruik moet namelijk flink omlaag. Met goede isolatie gaat heel weinig warmte verloren en heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. De temperatuur in huis blijft heel constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm, en in de zomer juist koel. Naast energie besparen zorgt isolatie dus voor een fijn en comfortabel huis. Bij lagetemperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp of WKO, is isolatie zelfs de belangrijkste maatregel. Zonder vergaande isolatie krijg je het in huis met een verwarming op lage temperatuur niet goed warm. Wil jij je alvast voorbereiden op wonen zonder aardgas? Kijk dan naar de kleine en grote isoleermaatregelen die je nu kunt nemen!


Wat gebeurt er met de cv-ketel?

De kans is groot dat je straks geen cv-ketel meer in huis hebt. Ben je aangesloten op een warmtenet, dan heb je geen cv-ketel nodig. De warmte komt dan via leidingen met warm water je huis binnen. Bij elektrische oplossingen wordt de cv-ketel bijna altijd vervangen door een elektrisch alternatief, zoals een warmtepomp. Alleen als je overstapt op groen gas kan je een cv-ketel blijven gebruiken. Kies dan wel voor een energiezuinige ketel. De overstap naar wonen zonder aardgas gaat niet van het ene op het andere moment. Het kan dus zijn dat je net een nieuwe ketel hebt aangeschaft, maar dat deze een paar jaar later niet meer nodig is. De overbodige kosten voor de ketel zullen dan gecompenseerd moeten worden. Hoe dit precies geregeld gaat worden is nog onduidelijk.


Is mijn cv-ketel vanaf 2021 verboden?

Nee, dit is niet waar. Een aantal partijen vinden dat huiseigenaren vanaf 2021 hun oude gasgestookte cv-ketel alleen nog mogen vervangen door een duurzaam alternatief, zoals een (hybride) warmtepomp. Dit hebben zij laten weten in een manifest.  Volgens hen is dit nodig om de warmtetransitie te versnellen en de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Het is echter een advies van de betreffende partijen naar de overheid, geen bestaande wetgeving. Of het huidige kabinet het hier mee eens is, is nog maar de vraag.


Wat gebeurt er met de gasleidingen onder de grond?

Wanneer het aardgas verdwijnt, zijn de gasleidingen overbodig. Volgens de huidige wetgeving mogen deze leidingen dan niet in de grond blijven zitten en worden ze verwijderd. Gasleidingen gaan ongeveer 45 jaar mee, daarna zijn ze verouderd. Elk jaar zijn er dan ook grote stukken van het gasnet die aan vervanging toe zijn. Er kan in dit geval ook gekozen worden om de leidingen te verwijderen. De keuze om ze te verwijderen of te vervangen hangt vooral af van de plannen om aardgas in het gebied te behouden of niet. Omdat het vervangen van gasleidingen erg duur is (vervanging van het 135.000 kilometer lange gasnet kost miljarden euro’s), kan het een goed moment zijn om over te stappen op alternatieven manieren om mee te verwarmen. In sommige gevallen kan het bestaande gasnet ook gebruikt worden om synthetisch gas of waterstof door te vervoeren.


Kunnen de gasleidingen niet ergens anders voor worden gebruikt?

De bestaande gasleidingen kunnen in sommige gevallen ook gebruikt worden om synthetisch gas mee te vervoeren. Synthetisch gas is methaan (hoofdbestandsdeel van aardgas) dat wordt gemaakt uit kraanwater, groene stroom en CO₂. Synthetisch gas kan via het bestaande gasnet naar huizen worden geleid en daar gebruikt voor verwarming en warm water. Het gasnet kan op deze manier ook gebruikt worden om groene energie op te slaan onder de grond. De toepassing van synthetisch gas gaat echter niet vanzelf. De productie van de synthetisch gas kost veel (groene) energie en het vervoer van de gassen en de toepassing in huis werkt net even anders dan met aardgas. Daarnaast moet er per gasleiding gekeken worden of er geen risico's aan verbonden zijn. Voordat synthetisch gas op grote schaal toegepast zal worden moet er eerst nog flink worden gestudeerd. 


Waarom stappen we niet met z’n allen over op groen gas?

Overstappen op groen gas is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Zo is er op dit moment nog maar heel weinig biogas beschikbaar in Nederland. En het biogas dat er is, wordt niet alleen in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en in de industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar, waardoor biogas voor die bedrijven hard nodig is om duurzamer te worden.

Bij synthetisch gas en waterstof ligt het probleem net iets anders. Dit komt vooral omdat er nog niet genoeg groene energie wordt opgewekt. Het is nu nog logischer om deze elektriciteit voor andere doeleinden te gebruiken. Daarnaast is de toepassing van synthetisch gas in huis net even anders dan met aardgas. Er zijn al wel projecten waar wordt gekeken naar dit groene gas, deze zitten nog in de opstartfase.


Wanneer is een pelletkachel een goede optie?

Een pelletkachel kan een goede optie zijn wanneer je in een buitengebied woont en je huis moeilijk te isoleren is. Denk bijvoorbeeld aan monumentale boerderijen. Vaak kunnen die niet op een warmtenet worden aangesloten omdat het veel te duur is om zo’n buis voor één huis kilometers door te trekken. Bovendien gaat er ook warmte verloren als je het warme water over grote afstanden moet transporteren. Een warmtepomp is ook geen handige oplossing, want daarvoor moet je zo’n oude boerderij flink isoleren. Dat kan wel, maar het is best lastig en erg duur. Heb je genoeg ruimte in huis, dan kan een pellet-cv een uitkomst bieden. Woon je in de dichtbebouwde omgeving, dan kan je beter geen pelletkachel aanschaffen. Bij een pelletkachel komt namelijk fijnstof vrij en dat is in een grotere hoeveelheid slecht voor je gezondheid en het milieu.

Koken

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Moet ik mijn gasfornuis dan vervangen?

Als je niet meer bent aangesloten op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je zal over moeten stappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie. Koken op inductie heeft daarbij veel andere voordelen, hierover kan je alles lezen op onze inductie-pagina. Het gasfornuis kan alleen blijven staan als je kan overstappen op groen gas


Kan ik zomaar overstappen op inductie?

Je kan altijd overstappen op inductie. En als je toch een nieuwe keuken neemt, is dat een logisch moment om voor inductie te kiezen. Hoe gemakkelijk je een inductiekookplaat kan aansluiten hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die deze gebruikt. Hoeveel dit is verschilt per model, in de gebruiksaanwijzing van de kookplaat kan je hier alle informatie over vinden. In de meterkast moet je altijd een speciale kookgroep aanleggen en de kans is groot dat je meterkast aangepast moet worden.

Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) kan je aansluiten op standaard stopcontact (met 2 gaatjes) en in een standaard meterkast (1 fase). De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heb je een speciaal Perilex stopcontact nodig (met 5 gaatjes) en een moderne meterkast (2 of 3 fasen).

Waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een inductiekookplaat lees je hier.


Is koken op inductie gevaarlijk?

Nee, koken op inductie is niet gevaarlijk. Inductieplaten werken op basis van een inductiestroom die zorgt een magnetische veld. Magnetische velden worden vaak verward met straling. Er wordt daarom weleens gedacht dat er bij koken op inductie straling vrijkomt die effect kan hebben op je gezondheid. Dit is echter niet het geval. Veel huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, haardrogers, mobiele telefoons en elektrische tandenborstels maken gebruik van inductiestroom en creëren deze velden. Volgens de vereiste Europese laagspanningsrichtlijn mogen apparaten alleen op de markt worden gebracht als ze veilig zijn en geen gevaar vormen voor de gezondheid.

Koken op inductie is bovendien veel veiliger dan koken op gas. Je kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren en de pannen worden niet heet aan de buitenkant. De kans dat iemand zich verbrand is bij koken op inductie dan ook vele malen kleiner dan bij koken op gas. Daarnaast kan je een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, niet per ongeluk aan laten staan. Ook vermijd je het inademen van schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van etensresten op een gasfornuis.

In huis

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Hoe gaat mijn huis eruitzien zonder aardgas?

Hoe jouw huis eruit gaat zien hangt af van de manier waarop jij je huis gaat verwarmen. De meeste huizen zullen aangesloten worden op een warmtenet, of overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. In beide gevallen zorgt dit voor grote aanpassingen in huis, deze staan in de volgende alinea’s beschreven per alternatief. In beide gevallen moet je overstappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie. Alleen als je overstapt groen gas zal er in principe niks veranderen. Zowel je verwarmingssysteem als je kookfornuis blijven dan hetzelfde. Er zijn ook andere oplossingen die voor aanpassingen in huis kunnen zorgen. Denk hierbij aan een zonneboiler voor warm water en infraroodpanelen of pelletkachels voor extra warmte in bepaalde ruimtes.

Warmtepomp

Als je overstapt op elektrische oplossingen krijg je bijna altijd een warmtepomp. Voor je een warmtepomp kan installeren, moeten er heel wat maatregelen genomen worden. Allereerst moet je ruimte vrijmaken in een gangkast of andere kamer, in de tuin, op het balkon of op het dak. Een warmtepomp is namelijk groter dan een cv-ketel en bestaat vaak uit een binnen- en buitengedeelte. Omdat warmtepompen gebruik maken van een lage temperatuur is het heel belangrijk om je huis vergaand te isoleren en alle naden en kieren te dichten. Doe je dit niet, dan gaat er te veel warmte verloren en krijg je het niet goed warm. Daarnaast heb je ook een ventilatiesysteem met warmteterugwinning nodig om de warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Door de lage temperatuur kunnen bestaande radiatoren de warmte vaak niet voldoende door huis verspreiden. Ze worden daarom meestal vervangen door wand- en/of vloerverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren. Ga voor meer informatie naar onze speciale pagina over warmtepompen.

Warmtenet

Bij een warmtenet komt de warmte via leidingen je huis binnen. Je hebt geen cv-ketel nodig en daarmee win je ruimte in huis. Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Bij een warmtenet op hoge temperatuur kan het zijn dat de bestaande radiatoren gewoon gebruikt blijven worden. Bij een warmtenet op lage temperatuur heb je, net als bij een warmtepomp, vaak vloer en/of wandverwarming in plaats van radiotoren aan de muren. Ook is het erg belangrijk de woning vergaand te isoleren en naden en kieren te dichten. Er gaat dan zo min mogelijk warmte verloren wat zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis.


Ik ga binnenkort verhuizen. Waar moet ik op letten?

Een verhuizing is een goed moment om te investeren in energiebesparende maatregelen, zeker als je ook gaat verbouwen. Kijk allereerst naar de wijk waar je gaat wonen. Vaak geldt: hoe ouder de wijk of woning, hoe moeilijker het is om van het gas af te gaan. Doe ook navraag bij de gemeente of er al plannen zijn om jouw wijk van het gas af te halen. Steeds meer nieuwbouwwijken worden overigens al gasloos gebouwd.

Zorg bij een verbouwing allereerst voor goede isolatie. Dat verdien je altijd terug. En kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor inductie. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om verduurzaming mee te financieren in de hypotheek.


Mijn cv-ketel is aan vervanging toe, wat nu?

Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Het kan dus zomaar zijn dat je cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is. Nu we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, is het niet altijd logisch een nieuwe ketel aan te schaffen. Het is daarom verstandig om te inventariseren of er bij jouw in de buurt al mogelijkheden zijn om aardgasvrij te worden.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met wonen zonder aardgas. Kijk bijvoorbeeld of jouw huis geschikt is voor elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. Ben je dit van plan? Houd dan rekening met hoge kosten voor de benodigde maatregelen.

Lukt het niet zelf aan de slag te gaan, dan moet je de cv-ketel toch vervangen. Kies dan voor een moderne ketel die zuinig en milieuvriendelijk is. Een cv-ketel kopen is echter ook een grote investering. Bij veel energie- en installatiebedrijven kan je daarom steeds vaker ketels huren of leasen. Lease je een ketel, dan koop je deze over een bepaalde periode af. Huur je een ketel, dan bepaal je een vast bedrag per maand. Huren heeft het voordeel dat het per maand opzegbaar is (na de afkoopregeling) en dat er bij het onderhoud geen extra kosten zijn. Kijk op de website van de Consumentenbond voor meer informatie over de voor- en nadelen bij het kopen, leasen en huren van een cv-ketel.


Ik weet nog niet op welke manier ik aardgasvrij word. Wat kan ik nu al wél doen?

Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je nu al minder gas nodig hebt voor verwarming door te isoleren. Als huiseigenaar kan je maatregelen nemen zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, HR+++ glas en zonnepanelen. Als huurder kan je kleinere maatregelen nemen zoals het plaatsen van tochtstrips of het aanbrengen van radiatorfolie. Vraag bij de verhuurder of woningbouwcorporatie ook na wat de plannen en mogelijkheden zijn voor grotere maatregelen. Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen hoe je kookt, kies dan voor inductie.


Hoe kan ik deze maatregelen nemen als huurder?

Als huurder heb je minder opties om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. Het is wel mogelijk om deze maatregelen te bespreken met je verhuurder of de woningbouwcorporatie. Veel corporaties maken momenteel al grote stappen op het gebied van verduurzaming. Wat je wel makkelijk zelf kunt doen is kiezen voor groene stroom, want we moeten niet alleen stoppen met aardgas maar onze stroom ook duurzaam opwekken. Daarnaast kunnen tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie ook helpen om nu alvast gas te besparen.


Kan ik overstappen op groen gas?

Op een aantal plekken in Nederland wordt biogas toegevoegd aan het gasnet. Synthetisch gas wordt nu alleen nog gebruikt bij proefprojecten. Ondanks dat energieleveranciers groen gas aanbieden, is het voor consumenten niet mogelijk om biogas of synthetisch gas direct af te nemen. Het verschil is dat het groene gas dat door energieleveranciers wordt aangeboden, gas is dat wordt gecompenseerd met certificaten uit het buitenland. Als je kiest voor groen gas krijg je dus geen biogas of synthetisch gas in huis, maar zorg je ervoor dat er ergens anders in de wereld minder CO₂ wordt uitgestoten door de opzet van klimaatvriendelijke projecten. Een uitgebreide uitleg hierover kan je lezen in dit artikel. Ben je benieuwd of jouw energieleverancier groen gas aanbiedt? Check het hier.

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg? 
 

DEEL JE ERVARINGEN

Heb ik dan nog steeds radiatoren aan de muur?

Het verschilt per woning en per alternatief of je bestaande radiatoren blijft gebruiken. Als je overstapt op groen gas of een warmtenet op hoge temperatuur, kunnen bestaande radiatoren in gebruik blijven. Bij andere oplossingen, zoals een warmtepomp, stap je over op lagetemperatuurverwarming. Dit betekent dat het huis verwarmd wordt op een lagere temperatuur dan met aardgas. In dat geval is het soms nodig om vloerverwarming, wandverwarming en/of lage temperatuurradiatoren te installeren. Die geven de warmte af over een groter oppervlakte, waardoor je huis op een constante manier wordt verwarmd.


Waar laat je een warmtepomp?

Een warmtepomp is een groot apparaat en neemt ongeveer evenveel ruimte in beslag als een koelkast. Een warmtepomp is dus groter dan een cv-ketel en heeft vaak een binnen- en buitengedeelte. Als je kiest voor een warmtepomp is het nodig om ruimte te creëren in bijvoorbeeld de gangkast of op de plek van de huidige cv-ketel. Bij een warmtepomp met buitengedeelte moet ook ruimte vrijgemaakt worden in de tuin, op het balkon of op het dak. Deze fotoserie geeft je een beeld van hoe een warmtepomp er in huis uitziet. 


Krijgen mijn buren altijd dezelfde oplossing?

Ja, de meeste mensen krijgen dezelfde oplossing als hun buren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een wijk of straat collectief wordt aangesloten op een warmtenet. Als jij of je buren kiezen voor elektrische oplossingen dan kan dat ook individueel en hoeft dat geen collectieve beslissing te zijn. Voor je in elektrische oplossingen investeert is het goed om te kijken of er niet al plannen zijn in jouw buurt.


Kunnen we iets collectiefs doen, bijvoorbeeld met onze buren?

Lokale burgerinitiatieven zijn een goede manier om de transitie naar een aardgasloze maatschappij te versnellen. Als inwoner van een buurt ken je jouw omgeving het beste. Zo kan je nadenken over wat voor jou en jouw buren het beste alternatief is. Buurtgerichte oplossingen zijn effectief omdat veel oplossingen, zoals warmtenetten, niet voor individuele huizen geschikt zijn. Bovendien kunnen de kosten voor elektrische oplossingen vaak beperkt worden door samen met je buren te kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp. Collectieve initiatieven zijn ook een goede manier om bewoners te laten samenwerken met de gemeente. Twee goede voorbeelden hiervan zijn DE Ramplaan in Haarlem en de Benedenbuurt in Wageningen. Meer plannen en initiatieven kan je vinden op onze kaart

DE Ramplaan

In het Ramplaankwartier onderzoekt bewonersinitiatief Stichting De Ramplaan, samen met TU Delft en gemeente Haarlem op welke manier deze wijk van het aardgas af kan stappen. Het onderzoek gaat in op alternatieve opties voor warmtevoorziening en de daarbij benodigde energiebesparingsmaatregelen op huishouden-, straat- en wijkniveau. Lees verder.

De Benedenbuurt

In 2016 won de Kamperfoelielaan uit de Benedenbuurt de tweede prijs bij het landelijke Klimaatstraatfeest. Dit bracht een wijkbewoner er toe om zich met de gemeente en de Woningstichting (die hier zo’n 170 huurwoningen in bezit heeft) te verdiepen in de vraag of de wijk uiteindelijk een keer van het aardgas af zou kunnen. Lees verder.

Kosten

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Wat kost een gasloos leven?

Wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan wonen met aardgas. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van de aanpassingen in huis. Denk hierbij vooral aan vergaande isolatie en HR+++ glas. Dit is het belangrijkst voor oplossingen met lagetemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of een warmtenet op lage temperatuur. Bij een warmtenet op hoge temperatuur zijn minder aanpassingen nodig.

De overstap naar een warmtepomp is nu nog de duurste oplossing. Dit komt omdat de warmtepomp zelf een duur apparaat is en het bijna altijd gecombineerd moet worden met vergaande isolatiemaatregelen en het installeren van wand- of vloerverwarming. Nieuwe apparatuur en besparingsmaatregelen kunnen al snel tienduizenden euro’s kosten, afhankelijk van het soort woning. De kosten van het energieverbruik zijn daarentegen lager. Door de energiebesparing die het oplevert, is het dan ook mogelijk om deze investering over een langere termijn terug te verdienen.

Als je overstapt op groen gas is het net andersom. Er zijn dan weinig tot geen kosten voor aanpassingen in huis, maar groen gas kost per kubieke meter meer dan aardgas. Ook dan is isoleren dus verstandig.


Heb ik dan geen gasrekening meer?

Als je wordt aangesloten op een warmtenet, of wanneer jouw huis all-electric wordt, dan ben je volledig onafhankelijk van aardgas. Je hebt dan ook geen gasrekening meer. Met een warmtenet krijg je wel een rekening voor de warmte. Deze rekening wordt berekend door de hoeveelheid warm water dat je huis binnenkomt te meten. Hoe hoog deze rekening is, is afhankelijk van de aanbieder van het warmtenet. Momenteel is dit vaak nog één aanbieder, maar in de toekomst zullen meerdere warmteleveranciers aangesloten worden op het net. In zo’n open net kan je zelf kiezen waar jij je warmte vandaan haalt en hoeveel dat kost.

Een all-electric woning is vaak energieneutraal omdat de elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Woningen die overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp en inductie, maar die niet genoeg of geen elektriciteit opwekken hebben vaak wel een hogere elektriciteitsrekening. Kies je voor een hybride warmtepomp als tussenoplossing, dan heb je nog wel een (lage) gasrekening van de momenten dat de gasgestookte ketel moet bijstoken. Verder krijgen alleen woningen die verwarmd worden met groen gas nog een gasrekening.

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg? 
 

Deel je ervaringen

Wie gaat er betalen voor de aanpassingen in mijn huis?

Ga je zelf van het gas af, dan kan dit een flinke investering zijn. Uiteindelijk moet iedereen van het gas af. Er zijn slimme financieringsconstructies nodig om te zorgen dat bewoners niet worden opgezadeld met hoge kosten. Zo gaan we uiteindelijk veel energie besparen en energiebesparing verdient zichzelf altijd terug. Je zou daarom kunnen denken aan een voorfinanciering van de investeringen in je woning die je over een langere periode via een lagere energierekening terugbetaalt.

Voor de wijken die in een vroeg stadium van het aardgas afgaan, is het belangrijk dat er vanuit de overheid aanvullende financiering komt. Dit is nodig omdat de kosten per woning pas zullen dalen, als er grote aantallen tegelijkertijd van het gas af gaan.

Een deel van je investering gaat vaak naar isolatie van je huis. Vanaf 15 augustus 2019 kun je subsidie krijgen als je twee isolerende maatregelen uitvoert.


Ik wil graag van het gas af. Maar het afsluiten van de gasaansluiting kost €600, hoe kan dat?

Het bedrag van €600 is gebaseerd op een tarief dat netbeheerders zelf betalen op basis van kostprijs. De prijs verschilt dan ook per netbeheerder, maar ligt wel altijd rond de €600. De reden dat het zoveel kost, is dat ze de gasleiding tot aan de straat uitgraven, en graafwerk is duur. De reden dat je het zelf moet betalen, is dat het onderhoud van het gasnet wordt betaald door alle mensen die aangesloten zijn. Volgens de netbeheerders is het niet eerlijk om de aangesloten mensen ook te laten betalen voor afsluitingen. Voordat besloten was dat we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, was dat een redelijke overweging. Maar nu is de situatie plotseling veranderd en is het niet logisch dat vooruitstrevende bewoners die van het gas af willen dit bedrag moeten betalen. Het is nog onbekend hoe deze kosten aangepast gaan worden.

Over HIER verwarmt

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Wat doet HIER verwarmt?

HIER verwarmt is onderdeel van het HIER klimaatbureau, een maatschappelijke organisatie die zich toespitst op het onderwerp klimaatverandering. We staan in Nederland voor de grote opgave om te stoppen met aardgas voor koken en stoken. Omdat deze overstap iedereen aangaat, is het erg belangrijk dat we dit met zijn allen oppakken. HIER verwarmt ondersteunt daarom bewoners, gemeenten en bedrijven. Dit doen we op verschillende manieren. Met de website www.hierverwarmt.nl willen wij bewoners informeren en activeren. Zo kun je op de website alles vinden over de verschillende oplossingen, geven wij antwoord op veelgestelde vragen, geven we aan wat je nu zelf kunt doen en delen we alle ontwikkelingen in jouw gemeente op een interactieve kaart. Daarnaast is HIER verwarmt ook betrokken bij de Green Deal Aardgasvrije Wijken waarin wij een rol spelen in de kennisdeling over dit thema. HIER verwarmt wil zo de weg naar een aardgasvrij Nederland ondersteunen.


Hoe wordt HIER verwarmt gefinancierd?

HIER verwarmt wordt gefinancierd door verschillende partijen waaronder Stichting DOEN, bedrijven en vanaf komend jaar vragen we ook gemeenten om een bijdrage. Stichting DOEN heeft een financiële bijdrage geleverd van voor de eerste twee jaar. Zij zien het belang van HIER verwarmt als ondersteunende partij voor bewoners tijdens de warmtetransitie.

HIER verwarmt werkt met bedrijven die een belangrijk aandeel hebben in de overgang van aardgas naar nieuwe alternatieven. We zijn blij dat deze bedrijven met ons meedenken en het waardevol vinden om HIER verwarmt te ondersteunen. Afhankelijk van de grootte en de omzet van het bedrijf, geven zij ons een jaarlijkse bijdrage tussen de €2.500 en €25.000 euro.

HIER verwarmt ontvangt geen subsidies van de rijksoverheid of provincies. Op dit moment is er wel al een brede inhoudelijke samenwerking met gemeenten, maar geven we nog vorm aan financiële ondersteuning door gemeenten.

HIER verwarmt hecht veel waarde aan haar onafhankelijke positie. Daarom werken we graag met meerdere partijen samen en hebben onze partners geen invloed op de inhoud op www.hierverwarmt.nl. Het voordeel van de samenwerkingen is dat HIER verwarmt een brede kijk op de transitie heeft en we de meest up-to-date informatie kunnen delen voor bewoners.


Geven jullie ook individueel advies?

Hier wordt geregeld om gevraagd, maar we hebben helaas niet de capaciteit om individueel advies te geven. HIER verwarmt wil heel Nederland informeren en betrekken bij de warmtetransitie. Denk hierbij aan informatie over de verschillende soorten oplossingen en voorbeelden van aardgasvrije wijken in Nederland. Om die informatie te verzamelen, hebben we wel veel contact met partijen die meehelpen met deze transitie. Ben je bezig je woning te verduurzamen of aardgasvrij te maken en loop je tegen problemen aan, mail gerust. Wellicht kunnen we je wel verder helpen door je met de juiste partij in contact te brengen.


Welke techniek heeft jullie voorkeur?

Er is niet één juiste oplossing. De warmtetransitie is een grote operatie en als er één juiste oplossing zou zijn was het relatief makkelijk om alle 7 miljoen huishoudens van het gasnet af te sluiten. Helaas is elke woning anders waardoor de ene oplossing wel werkt bij de ene woning en niet bij de andere. Per wijk moet in kaart worden gebracht waar de mogelijkheden liggen voor een bepaalde oplossing. Bij een warmtenet is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat er een goede warmtebron in de buurt ligt en er veel huizen tegelijk op aangesloten kunnen worden. En bij all-electric oplossingen moet er de mogelijkheid zijn om de huizen vergaand te isoleren. Elke oplossing (ook hybride oplossingen) heeft een eigen rol in deze transitie. Hierbij is het wel van belang dat energiebronnen voor elke oplossing duurzaam zijn. De meest duurzame en praktisch toepasbare oplossing in een bepaalde wijk heeft daarom onze grootste voorkeur.

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg?
 

Deel je ervaringen

Hoe staat HIER verwarmt tegenover infrarood verwarming?

HIER verwarmt ziet infrarood (IR) in de vorm van panelen of folie als een hybride oplossing. Het is een goede optie als bij-verwarming voor losse ruimtes die je minder vaak gebruikt. Infrarood kan op die manier het energieverbruik van de hoofdverwarming verminderen. Over infrarood verwarming delen wij de visie van Milieu Centraal


Op de kaart staat in het oranje aangegeven dat er bij mij een warmtenet ligt. Maar ik verwarm en kook nog steeds op gas, hoe kan dat?

De oranje gebieden op de kaart geven aan dat er een warmtenet ligt. Dit betekent niet dat alle woningen zijn aangesloten op dit warmtenet. In veel woningen zal er nog steeds aardgas aanwezig zijn. Ook kan het zijn dat de centrale verwarming in het huis wordt aangestuurd door het warmtenet, maar er wel op gas wordt gekookt. Deze woningen zijn dus ook niet afgesloten van het gasnet.

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Waar gebruik ik nu gas voor?

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is 1.500m3 per jaar. Hiervan gaat ongeveer 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt maar gebruikt om mee te koken. Sommige huishoudens gebruiken meer of minder gas dan 1.500m3 per jaar. Dit is afhankelijk van het soort huis en het gasverbruik, het bouwjaar, isolatie, het gebruik van verwarming en het gebruik van warm water.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

 • Vattenfall
 • Ennatuurlijk
 • Logo Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • Logo
 • HVC
 • Stichting DOEN