De volgende stap: een hybride warmtepomp

13 maart 2017

Een paar jaar terug hebben Rob en Rosie de eerste stap genomen om hun huis te verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen. Deze goede ervaring heeft ze gestimuleerd een stapje verder gaan. Zo hebben ze nu besloten om hun huis te verwarmen met een hybride warmtepomp. Hiermee daalt hun gasverbruik tot wel 70 procent. Maar hoe maak je zo’n keuze? En wat komt er allemaal bij kijken?

Hebben jullie al meer ervaring met verduurzaming?

“Ja, een paar jaar geleden hebben wij besloten om onze woning te verduurzamen. We begonnen met het leggen van 21 zonnepanelen. Deze eerste stap is zo goed bevallen, dat dit ons het vertrouwen gaf om meer te gaan doen. Zo zijn we gaan kijken naar isolatiemaatregelen en de mogelijkheden voor een warmtepomp.”

Hoe hebben jullie uitgezocht wat de beste optie was?

“Dit was een lange en lastige zoektocht. Bij de ontwikkelingen rondom gas zitten we nog midden in de experimentele fase. Er zijn veel vragen. Want wat betekent het voor je woning? Welke stappen kan je nou daadwerkelijk zetten? Wat zijn de nieuwe technieken? Wat is betrouwbaar? Niemand heeft nog duidelijke antwoorden. De zoektocht naar zonnepanelen was een stuk makkelijker. Daar zijn we de experimentele fase namelijk al voorbij.”

Rob heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt en gekozen voor een hybride warmtepomp. “Met een hybride warmtepomp stappen we niet volledig van het gas af, maar gebruiken we 60 tot 70 procent minder gas dan voorheen.”

En waarom hebben jullie dan niet gekozen voor een volledige warmtepomp?

“Ons huis komt uit 1980 en is al aardig opgeknapt. Maar de overstap naar een volledige warmtepomp is nu niet te maken. We zouden dan ons hele verwarmingssysteem eruit moeten slopen om een nieuwe aan te leggen. Dat is niet realistisch. Bij een hybride warmtepomp hoeft ons verwarmingssysteem niet vervangen te worden. De lijn van de hybride pomp is dan ook heel interessant voor veel huishoudens.”

“Weinig mensen kunnen nu al de stap nemen naar een volledige warmtepomp of andere warmtebron. Op weg naar wonen zonder aardgas zou je met hybride warmtepompen daarom grote stappen kunnen maken in de particuliere woningbouwsector.”

Wat voor aanpassingen zijn er nodig om over te stappen op een hybride warmtepomp?

“Wanneer je een warmtepomp gaat gebruiken zal je elektriciteitsverbruik ook hoger worden. Maar je moet niet van minder gas naar meer elektrisch. Het is daarom belangrijk te kijken hoe je onder de streep jouw energiehuishouding positief kan beïnvloeden. Zo wekken wij deze stroom op met de zonnepanelen op ons dak. Verder moet alles goed geïsoleerd zijn en wil ik kijken naar nieuwe en betere radiatoren.”

En voor bewoners die dit ook willen: waar begin je met zoeken?

“De stap die wij gemaakt hebben naar zonnepanelen heeft ons het vertrouwen gegeven om meer te doen. Ik ben online gaan zoeken en kwam zo vrij snel bij warmtepompen terecht. Ik heb mij goed ingelezen in de mogelijkheden. Vervolgens heb ik een aantal offertes aangevraagd. Zo kwam ik iedere keer een stapje verder.”

“Op een gegeven moment kwam er een aanbod vanuit de gemeente Maastricht via het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie om een energiescan te doen. Hier heb ik gebruik van gemaakt om te checken of het wel een goed idee was wat ik wilde doen, of dat ik iets anders moest bedenken. De adviezen over welke stappen je wel en niet moet nemen waren erg nuttig.”

Waren de adviezen over de warmtepompen ook duidelijk?

“Helaas was dit niet het geval. De communicatie over de warmtepomp is nog erg onduidelijk. Als je vragen stelt aan aanbieders krijg je moeilijke technische rapporten toegestuurd. Daar kun je als gewone burger niks mee. Je wil vooral weten waar het verschil zit tussen de ene of de andere warmtepomp, of er wel of geen garantie bij zit en of de kwaliteit van verwarmen hetzelfde blijft. Goede uitleg is nodig om veel onzekerheden te vermijden!”

Aankomende zomer zal de hybride warmtepomp geïnstalleerd worden. HIER verwarmt is erg benieuwd hoe dit in zijn werk zal gaan!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN