Woon je in een appartement? Dan ben je automatisch lid van de vereniging van eigenaren (VvE). Als lid van een VvE ben je niet alleen eigenaar van een appartement, maar ook mede-eigenaar van het complex. Samen met alle andere mede-eigenaren ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. In Nederland horen 1,2 miljoen woningen tot een VvE. Als groep kunnen ze grote stappen maken naar een aardgasvrije omgeving. Hier laten we zien hoe zo'n proces eruit ziet en welke eerste stappen je als bewoner van een VvE kunt nemen richting wonen zonder aardgas. 

Stappenplan VvE - Wonen zonder aardgas

Stap 1: Energieadvies

Welke maatregelen er nodig zijn verschilt per VvE. De eerste stap is daarom goed energieadvies op maat. Laat dit doen door een erkend en onafhankelijke adviseur. Een energieadvies geeft inzicht in de te nemen maatregelen voor isolatie en verwarming, het effect hiervan en de investering. Als eerste is de schil van het pand aan de beurt. Aardgasvrij wonen begint namelijk bij goede isolatie van het dak, de muren, de gevel, de vloer en de ramen.

Een betrouwbare energieadviseur kan je onder andere vinden via Maatwerkadvies voor woningen en QBIS. Meer informatie en tips over maatwerkadvies kan je lezen op de website van Milieu Centraal. Soms is er subsidie beschikbaar voor energieadvies. Neem daarvoor contact op met de gemeente om te kijken wat er mogelijk is. 

Stap 2: Groen MJOP

Elke VvE heeft een eigen spaarpot waar iedereen aan bijdraagt. Het geld uit deze pot wordt gebruikt voor klein onderhoud zoals reparaties en schoonmaakkosten. En voor groot onderhoud van het complex en energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Deze energiebesparende maatregelen behoren tot het meerjarig onderhoudsplan voor verduurzaming (groen MJOP). Dit is een stappenplan voor de toekomst waarbij wordt gekeken naar natuurlijke verbouwmomenten en het combineren van duurzame en aardgasvrije maatregelen.

Een goed energieadvies helpt de VvE bij het opstellen van een groen MJOP. Dit is de basis om richting te geven aan de te nemen maatregelen. Het geeft aan welke stappen je als eerste kan nemen, welke tegelijk en wat de natuurlijke verbouwmomenten zijn. Ook geeft het aan op wat voor termijn de investering terugverdient wordt met de energiebesparing. Houd er rekening mee dat aardgasvrij wonen meer is dan energie besparen of zelf energie opwekken. Vaak zijn ook nieuwe verwarmingsinstallaties nodig. De verbouwing die hierbij nodig is kan in sommige gevallen erg ingrijpend zijn.

Stap 3: Betrek alle bewoners

Uiteindelijk moet een groot deel van de bewoners binnen de VvE het eens zijn met de aardgasvrije plannen. Er is dus niet één persoon die beslist, je doet dit altijd samen. Het is daarom belangrijk om alle bewoners te overtuigen en mee te nemen in het proces. Communiceer alle ideeën vanaf het allereerste moment. Het kan zijn dat niet iedereen binnen de VvE even enthousiast is over de plannen. Breng daarom goed in beeld wat de voordelen zijn, wat de energiebesparing oplevert en hoe het comfort in huis verbetert. Een groen MJOP op basis van goed energieadvies kan hierbij helpen.

Stappenplan VvE - aan de slag met een zonnedak

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) aan de slag met zonnepanelen op het dak van jullie complex? Hoe pak je het aan, waar begin je? In 5 korte filmpjes geeft Natuurlijk IJburg 5 praktische stappen om met de VvE te beginnen met zonne-energie.

Stappenplan VvE: aan de slag met een zonnedak

 

Welke initiatieven kunnen VvE's ondersteunen?

De Rijksoverheid
De Rijksoverheid biedt via de Energiebespaarlening een subsidie van ongeveer 20% aan VvE’s die minimaal twee isolatiemaatregelen nemen. Net als woningeigenaren, krijgen ook VvE's een bonus als ze hun gebouw extra isoleren. De website energiebesparendoejenu.nl biedt uitgebreide informatie over mogelijke maatregelen, inclusief rekenvoorbeelden van de kosten. Handig!

Het Energieloket 
Veel gemeenten in Nederland hebben een energieloket. Je kunt daar terecht met vragen over energiebesparing en het energiezuinig maken van jullie complex. Op de site energiebesparendoejenu.nl vind je het dichtsbijzijnde energieloket bij jou in de buurt. 

Lokale duurzame energie initiatieven
Bekijk welke lokale duurzame energie initiatieven in jullie omgeving actief zijn en werk samen. Je treft hier vaak bevlogen mensen die weten hoe zij anderen kunnen enthousiasmeren. Ook kunnen zij jullie als VvE adviseren. Bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen. Weten welke initiatieven in jullie omgeving actief zijn? Ga naar de website van HIER opgewekt

Mogelijke knelpunten

Draagvlak bij bewoners
Veel van de leden in een VvE moet het eens zijn met de duurzame een aardgasvrije plannen. Hoeveel dit er precies zijn verschilt per VvE. Genoeg draagvlak krijgen gaat niet altijd vanzelf. Het is daarom belangrijk om alle bewoners direct te betrekken bij de ontwikkelingen. 

Advies en begeleiding
Een goed energieadvies is erg belangrijk om langdurige plannen te maken en te zorgen dat leden van de VvE achter de plannen staan. Maar wanneer het tijd is om te beginnen met verbouwen is er ook goede begeleiding nodig. Zorg voor een partij die duidelijk maakt hoe de verbouwing in zijn werk gaat om alle zorgen bij bewoners weg  te nemen.

Deze VvE's worden aardgasvrij

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN