5 maatregelen voor een warmtepomp

Je kan niet zomaar overstappen op een warmtepomp. Voordat je een warmtepomp aan kan schaffen moeten er eerst een aantal belangrijke maatregelen genomen worden. We zetten de maatregelen op een rijtje. Je kan deze stappen ook volgen via onze flowchart.


1. Ruimte vrijmaken

Maak ruimte vrij voor een warmtepomp en de bijbehorende onderdelen. Houd er rekening mee dat een warmtepomp geluid kan maken, zet hem dus op een plek waar je hem niet (goed) hoort.

2. Vergaande isolatie

Zorg voor vergaande isolatie en HR++ glas. Isoleer het dak, de vloer en de muren met een Rc-waarde* van 3,5. Bij tussenwoningen mag de gevel een lagere waarde hebben, als deze maar hoger is dan 1,8.

3. Kieren en naden

Alle kieren en naden moeten goed gedicht worden, zo kan er geen warmte ontsnappen. 

4. Ventilatie

Regel goede (balans)ventilatie in huis. Balansventilatie zorgt voor goede verspreiding van lucht door de woning en kan ook helpen bij de terugwinning van warmte uit de lucht.

5. Lage temperatuur verwarming

Aanpassingen voor lage temperatuur verwarming, denk hierbij aan vloer- en/of wandverwarming.

Algemene maatregelen

Houd er rekening mee dat deze maatregelen vrij algemeen zijn. Voor sommige woningen is dit voldoende, voor anderen te veel en voor sommige zelfs te weinig. Het is daarom altijd verstandig om goed advies te vragen voor je gaat beginnen met verbouwen.

*Rc-waarde

Een Rc-waarde is een begrip dat je in de toekomst steeds vaker tegen zal komen en staat voor de warmteweerstand van je isolatie. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe meer warmte er binnenblijft.

Hybride warmtepomp

Bovenstaande maatregelen gelden niet helemaal voor een hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp bespaar je flink op je gasverbruik. Het is daarom een goede tussenoplossing in de transitie naar volledig aardgasvrij wonen. De hybride warmtepomp is vooral geschikt als je huis net niet genoeg geïsoleerd is om helemaal elektrisch (all-electric) te verwarmen. In veel jaren tachtig woningen is dit het geval. Ook is een hybride warmtepomp alleen een optie als jouw huis beschikt over een ventilatie-unit

Gasloos

Wil je helemaal gasloos? Dan moet je ook nog overstappen op een andere manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie.

Let op:

Vergaande isolatie en dichte kieren zijn de belangrijkste aanpassing, anders gebruikt de warmtepomp heel veel elektriciteit of krijg je het simpelweg niet warm. Isoleer je niet voldoende, dan is het later vaak moeilijker om grotere stappen te maken naar een energieneutrale of all-electric woning. Doe het dus gelijk goed, wat in de praktijk vaak tot energielabel B betekent. 

Flowchart


Flowchart wanneer kan ik een warmtepomp installeren

Als je verwacht dat je huis geschikt is voor een warmtepomp kan je op zoek naar een bedrijf dat je verder kan helpen. De checklist warmtepompen van MilieuCentraal helpt je om de juiste vragen te stellen en tot een goede offerte te komen!

Checklist warmtepompen

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief of bekijk ons nieuwsbriefarchief.

Schrijf je in

Partners

  • Vattenfall
  • Ennatuurlijk
  • Logo Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • Logo
  • HVC
  • Stichting DOEN