Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan meestal vloerverwarming, of speciale radiatoren.

Warmtenetten

Hoe werkt het?

 

Op veel plekken in Nederland is warmte beschikbaar. Die warmte kan worden gebruikt om water te verwarmen. Dat water, dat een temperatuur heeft die hoog genoeg is om huizen mee te verwarmen, wordt in goed geïsoleerde buizen naar woonwijken of andere gebouwen getransporteerd. Daar wordt de warmte gebruikt voor verwarming en warm water.

In plaats van met een eigen cv-ketel wordt je huis dan verwarmd met warmte die ergens anders vandaan komt. De warmte kan uit verschillende bronnen komen. De ene bron is duurzamer dan de andere.

Hoe ziet het eruit?

Als je woning is aangesloten op een warmtenet met lage temperatuur, dan heb je vaak vloer- en/of wandverwarming. Dat betekent dat je geen radiatoren meer aan de muur hebt, want bij lagetemperatuurverwarming geven die niet genoeg warmte of om je hele huis te verwarmen. Je hebt dan soms ook een zonneboiler nodig, of een ander apparaat om je water voor douchen en kraanwater iets extra te verwarmen. Dat kan dus wat extra ruimte in beslag nemen, maar je bespaart ook ruimte omdat je geen cv-ketel meer nodig hebt.

Bij een warmtenet met water van hoge temperatuur (vanaf 70 ºC) heb je vaak wel gewoon radiatoren in huis waar warm water doorheen stroomt, die je aan en uit kan zetten. 

Anneke en Marten zijn aangesloten op een warmtenet in Culemborg. In de video hiernaast laten ze ons zien hoe hun huis op die manier verwarmd wordt. 

Waar komt de warmte vandaan?

Restwarmte

Bij veel industriële processen, zoals in elektriciteitscentrales of afvalverwerkingsbedrijven, komt restwarmte vrij. Die warmte wordt nu vaak in koeltorens gekoeld, maar kan ook gebruikt worden om water met hoge temperatuur (80ºC of hoger) naar een woonwijk te leiden. In veel stedelijke gebieden zijn al warmtenetten aanwezig waar gebruik wordt gemaakt van restwarmte.
 

Biomassa

De warmte van veel duurzame warmtenetten komt uit biomassa. In biomassacentrales wordt biomassa, meestal in de vorm van houtsnippers, verbrand om warmte te produceren voor het warmtenet. Voor een duurzaam warmtenet zijn ook duurzame houtsnippers nodig. Het hout wordt daarom grotendeels verzameld uit knip- en snoeihout van Staatsbosbeheer, huishoudelijk afval en tuinafval. In sommige gevallen wordt hout uit andere landen zoals Canada gebruikt om warmte op te wekken.

Geothermie

Geothermie, ook vaak aardwarmte genoemd, maakt gebruik van warmte uit de grond. Daarvoor wordt een heel diep gat in de grond geboord, vaak meer dan een kilometer diep, waaruit water met hoge temperatuur wordt opgepompt. Naast het verwarmen van woningen wordt geothermie ook vaak gebruikt in de glastuinbouw, om kassen te verwarmen. Geothermie is daarom een techniek die vaak in landelijke gebieden wordt toegepast.

Oppervlakte- of afvalwater

Oppervlaktewater en afvalwater zijn twee warmtebronnen die steeds vaker worden gebruikt voor warmtenetten. Met warmtewisselaars wordt de warmte uit het water gehaald zodat het op lage temperatuur gebruikt worden om je huis mee te verwarmen. Oppervlaktewater komt uit waterlopen en plassen, dit noemen we ook wel aquathermie. Afvalwater komt meestal uit badkamers of uit het riool. Warmte uit het rioolwater gebruiken noemen we ook wel riothermie.

Duurzaamheid

Niet alle warmte komt van duurzame bronnen. Warmtenetten worden nu vaak nog verwarmd met de warmte van energiecentrales op kolen of gas. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn, moet er uiteindelijk alleen maar warmte uit duurzame bronnen gebruikt worden om het water in warmtenetten op te warmen. Onderaan deze pagina en op onze kaart vind je een aantal voorbeelden van duurzame warmtenetten.

Hoe belangrijk worden warmtenetten?

Op veel plekken in Nederland is warmte aanwezig. Een warmtenet kan gebruikt worden om met die warmte hele straten en wijken aardgasvrij te maken. Warmtenetten kunnen op veel plekken dus een goede oplossing zijn om meerdere woningen van het gas af te halen. Er wordt daarom geschat dat ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten kan worden op een warmtenet. Het is dan belangrijk dat mensen zelf kunnen bepalen waar ze hun duurzame warmte afnemen. Een van de manieren om dit te doen is door open netten te ontwikkelen, waarop meerdere warmtebronnen worden aangesloten.

Koken op inductie

Koken op inductie

Als je niet meer aangesloten bent op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je moet dus overstappen op elektrisch koken. De meest energiezuinige optie is inductie. Koken op inductie heeft veel voordelen, zo is het een stuk veiliger dan koken op gas en is de kookplaat veel makkelijker schoon te maken. Ben je benieuwd hoe inductie werkt? En of je jouw pannen wel kan blijven gebruiken?

LEES MEER OVER KOKEN OP INDUCTIE

Voorbeelden van warmtenetten

Aardwarmte in Pijnacker

Ammerlaan
Glastuinbedrijf Ammerlaan The Green Innovator boorde in 2010 een aardwarmtebron, waarmee ze via een warmtenet 10 glastuinbouwbedrijven, een sportcomplex, een zwembad en een scholencomplex van warmte voorzien. In 2015 kwamen daar ook nog 470 woningen bij!

Warmtenet Ede

ede
In Ede wordt vanaf 2013 een duurzaam warmtenet uitgerold, door een particulier bedrijf MPD Groene Energie. MPD heeft inmiddels twee houtgestookte bio-energie-centrales.

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Blijf op de hoogte

Lees hier onze nieuwsberichten of bekijk ons nieuwsbrief archief.
Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je snel in!

Schrijf je in

Partners

  • NUON
  • Feenstra
  • Ennatuurlijk
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • HIER opgewekt
  • PUUR Klimaat Comfort
  • HVC
  • Logo Gasunie