Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Warmtenetten

Hoe werkt het?

 

Op veel plekken in Nederland is warmte beschikbaar. Die warmte kan worden gebruikt om water te verwarmen. Dat water, dat een temperatuur heeft die hoog genoeg is om huizen mee te verwarmen, wordt vervolgens in goed geïsoleerde buizen getransporteerd naar woonwijken of andere gebouwen in de buurt.

In plaats van met een eigen CV-ketel wordt je huis dan verwarmd met warmte die ergens anders vandaan komt. Het afgekoelde water wordt vervolgens via andere buizen weer afgevoerd.

Warmte kan uit verschillende bronnen komen. De ene bron is duurzamer dan de andere.

Om ons heen is meer warmte beschikbaar dan je vaak denkt! Hier komt de warmte voor warmtenetten vaak vandaan:

Centrales

Bij veel industriële processen, zoals in elektriciteitscentrales of afvalverwerkingsbedrijven, komt warmte vrij. Die warmte wordt nu vaak in koeltorens gekoeld, maar kan ook gebruikt worden om water met hoge temperatuur (80ºC of hoger) naar een woonwijk te leiden. In veel stedelijke gebieden zijn al warmtenetten aanwezig. 

Geothermie

Geothermie maakt gebruik van warmte uit de grond, ook vaak aardwarmte genoemd. Daarvoor wordt een heel diep gat in de grond geboord, vaak meer dan een kilometer diep, waaruit water met hoge temperatuur wordt opgepompt. Naast het verwarmen van woningen wordt geothermie ook vaak gebruikt in de glastuinbouw, om kassen te verwarmen. Geothermie is daarom een techniek die vaak in landelijke gebieden wordt toegepast.

Warmte Koude Opslag (WKO)

WKO’s zijn grote reservoirs met water onder de grond, die gebruikt worden om warmte op te slaan in de zomer, en warmte af te geven in de winter. Omdat het water tussen twee grondlagen in zit is het goed geïsoleerd en gaat de warmte niet verloren. Omdat WKO’s erg groot zijn, liggen ze vaak onder grote gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en appartementencomplexen. Verwarmingswater uit een WKO heeft een lagere temperatuur (40 – 60 ºC), waardoor het alleen toepasbaar is bij woningen die heel goed geïsoleerd zijn (Energielabel A of hoger). Het grote voordeel van een WKO is dat je er in de zomer ook gebouwen mee kan koelen.

Hoe ziet het eruit?

Als je woning is aangesloten op een warmtenet met lage temperatuur, dan heb je vaak vloerverwarming en/of wandverwarming, Dat betekent dat je geen radiatoren meer aan de muur hebt, want bij lage temperatuur verwarming geven die niet genoeg warmte of om je hele huis te verwarmen. Je hebt dan soms ook een zonneboiler nodig, of een ander apparaat om je water voor douchen en kraanwater iets extra te verwarmen. Dat kan dus wat extra ruimte in beslag nemen, maar je bespaart ook ruimte omdat je geen CV-ketel meer nodig hebt.

Bij een warmtenet met water van hoge temperatuur (vanaf 70 ºC) heb je vaak wel gewoon radiatoren in huis waar warm water doorheen stroomt, die je aan en uit kan zetten. 

En koken?

Je kunt natuurlijk niet meer koken op gas, dus je zal over moeten op een elektrische manier van koken. De meest energiezuinige manier is inductie

dfsffdssf

Anneke en Marten zijn aangesloten op het warmtenet in Culemborg. Ze laten zien hoe hun huis op die manier verwarmd wordt.

Duurzaamheid

Niet alle warmte komt van duurzame bronnen. Warmtenetten worden nu vaak nog verwarmd met de warmte van energiecentrales op kolen of gas. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn, moet uiteindelijk alleen maar duurzame warmte gebruikt worden om het water in warmtenetten op te warmen.

Dat kan door gebruik te maken van aardwarmte (geothermie), of warmte van bijvoorbeeld biomassacentrales. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van duurzame warmtenetten. 

Hoe belangrijk worden warmtenetten?

Omdat warmte overal aanwezig is, wordt geschat dat ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten kan worden op een warmtenet. Omdat niet alle (rest)warmte een hoge temperatuur heeft, zullen huizen soms verwarmd moeten worden met minder warm water dan nu door de leidingen stroomt.

Om ervoor te zorgen dat je huis ook tijdens koude dagen lekker comfortabel warm is, is het nodig dat huizen beter geïsoleerd worden, minimaal tot energielabel A of B. Kijk hier hoe je dat kan doen.

Koken op inductie

Als je niet meer aangesloten bent op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je moet dus overstappen op elektrisch koken. De meest energiezuinige optie is inductie. Koken op inductie heeft veel voordelen, zo is het een stuk veiliger dan koken op gas en is de kookplaat veel makkelijker schoon te maken. Ben je benieuwd hoe inductie werkt? En of je jouw pannen wel kan blijven gebruiken? Onze pagina over koken op inductie geeft je alle nodige informatie!

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je dan nu in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Voorbeelden van warmtenetten

Aardwarmte in Pijnacker

Ammerlaan
Glastuinbedrijf Ammerlaan The Green Innovator boorde in 2010 een aardwarmtebron, waarmee ze via een warmtenet 10 glastuinbouwbedrijven, een sportcomplex, een zwembad en een scholencomplex van warmte voorzien. In 2015 kwamen daar ook nog 470 woningen bij!

Warmtenet Ede

ede
In Ede wordt vanaf 2013 een duurzaam warmtenet uitgerold, door een particulier bedrijf MPD Groene Energie. MPD heeft inmiddels twee houtgestookte bio-energie-centrales.

"Heb ik dan nog steeds radiatoren aan de muur?"

Het verschilt per woning en per oplossing of je de radiatoren die nu in veel huizen hangen blijft gebruiken. In veel gevallen gaan we over op lage temperatuur verwarming, wat betekent dat huizen met water van een lagere temperatuur dan nu verwarmd gaan worden. In dat geval krijg je een woning minder goed warm met radiatoren aan de muur, en is vloerverwarming en/of muurverwarming (kleine leidingen met warm water in je muur) nodig. Dan kan de warmte op veel meer plekken je huis binnen komen en wordt het dus makkelijker warm. Bij hoge temperatuur verwarming kan wel je radiatoren blijven gebruiken.

Nog meer vragen? Bekijk hier meer veelgestelde vragen en antwoorden over wonen zonder aardgas. 

Andere oplossingen om te verwarmen

Elektrische oplossingen

 

Elektrische oplossingen


Je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort “omgekeerde koelkast”. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.

Lees meer

Biogas

 

Biogas


Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Lees meer

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Partners

  • Ministerie van Economische Zaken
  • NUON
  • Feenstra
  • Ennatuurlijk
  • HOOM
  • Pluimers
  • Tonzon
  • Eneco
  • HIER opgewekt
  • PUUR Klimaat Comfort