Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Warmtenetten

Hoe werkt het?

 

Op veel plekken in Nederland is warmte beschikbaar. Die warmte kan worden gebruikt om water te verwarmen. Dat water, dat een temperatuur heeft die hoog genoeg is om huizen mee te verwarmen, wordt in goed geïsoleerde buizen naar woonwijken of andere gebouwen getransporteerd. Daar wordt de warmte gebruikt voor verwarming en warm water.

In plaats van met een eigen cv-ketel wordt je huis dan verwarmd met warmte die ergens anders vandaan komt. De warmte kan uit verschillende bronnen komen. De ene bron is duurzamer dan de andere.

Hoe ziet het eruit?

Als je woning is aangesloten op een warmtenet met lage temperatuur, dan heb je vaak vloerverwarming en/of wandverwarming, Dat betekent dat je geen radiatoren meer aan de muur hebt, want bij lagetemperatuurverwarming geven die niet genoeg warmte of om je hele huis te verwarmen. Je hebt dan soms ook een zonneboiler nodig, of een ander apparaat om je water voor douchen en kraanwater iets extra te verwarmen. Dat kan dus wat extra ruimte in beslag nemen, maar je bespaart ook ruimte omdat je geen cv-ketel meer nodig hebt.

Bij een warmtenet met water van hoge temperatuur (vanaf 70 ºC) heb je vaak wel gewoon radiatoren in huis waar warm water doorheen stroomt, die je aan en uit kan zetten. 

Anneke en Marten zijn aangesloten op een warmtenet in Culemborg. In de video hiernaast laten ze ons zien hoe hun huis op die manier verwarmd wordt. 

Waar komt de warmte vandaan?

Om ons heen is meer warmte beschikbaar dan je vaak denkt! Hier komt de warmte voor warmtenetten vaak vandaan.

Restwarmte

Bij veel industriële processen, zoals in elektriciteitscentrales of afvalverwerkingsbedrijven, komt restwarmte vrij. Die warmte wordt nu vaak in koeltorens gekoeld, maar kan ook gebruikt worden om water met hoge temperatuur (80ºC of hoger) naar een woonwijk te leiden. In veel stedelijke gebieden zijn al warmtenetten aanwezig waar gebruik wordt gemaakt van restwarmte.

Biomassa

De warmte van veel duurzame warmtenetten komt uit biomassa. In biomassacentrales wordt biomassa, meestal in de vorm van houtsnippers, verbrand om warmte te produceren voor het warmtenet. Voor een duurzaam warmtenet zijn ook duurzame houtsnippers nodig. Het hout wordt daarom grotendeels verzameld uit knip- en snoeihout van Staatsbosbeheer, huishoudelijk afval en tuinafval. In sommige gevallen wordt hout uit andere landen zoals Canada gebruikt om warmte op te wekken.

Geothermie

Geothermie, ook vaak aardwarmte genoemd, maakt gebruik van warmte uit de grond. Daarvoor wordt een heel diep gat in de grond geboord, vaak meer dan een kilometer diep, waaruit water met hoge temperatuur wordt opgepompt. Naast het verwarmen van woningen wordt geothermie ook vaak gebruikt in de glastuinbouw, om kassen te verwarmen. Geothermie is daarom een techniek die vaak in landelijke gebieden wordt toegepast.

Duurzaamheid

Niet alle warmte komt van duurzame bronnen. Warmtenetten worden nu vaak nog verwarmd met de warmte van energiecentrales op kolen of gas. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn, moet uiteindelijk alleen maar warmte uit duurzame bronnen wordt gebruikt om het water in warmtenetten op te warmen. Onderaan deze pagina zie je een aantal voorbeelden van duurzame warmtenetten.

Hoe belangrijk worden warmtenetten?

Op veel plekken in Nederland is warmte aanwezig. Een warmtenet kan gebruikt worden om met die warmte hele straten en wijken aardgasvrij te maken. Warmtenetten kunnen op veel plekken dus een goede oplossing zijn om meerdere woningen van het gas af te halen. Er wordt daarom geschat dat ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten kan worden op een warmtenet. Het is daarvoor wel belangrijk dat alle verschillende warmtebronnen samengebracht worden in een open net. Zo kan alle beschikbare warmte optimaal worden benut en kunnen bewoners zelf kiezen waar ze hun warmte afnemen.

Koken op inductie

Koken op inductie

Als je niet meer aangesloten bent op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je moet dus overstappen op elektrisch koken. De meest energiezuinige optie is inductie. Koken op inductie heeft veel voordelen, zo is het een stuk veiliger dan koken op gas en is de kookplaat veel makkelijker schoon te maken. Ben je benieuwd hoe inductie werkt? En of je jouw pannen wel kan blijven gebruiken?

LEES MEER OVER KOKEN OP INDUCTIE

Voorbeelden van warmtenetten

Aardwarmte in Pijnacker

Ammerlaan
Glastuinbedrijf Ammerlaan The Green Innovator boorde in 2010 een aardwarmtebron, waarmee ze via een warmtenet 10 glastuinbouwbedrijven, een sportcomplex, een zwembad en een scholencomplex van warmte voorzien. In 2015 kwamen daar ook nog 470 woningen bij!

Warmtenet Ede

ede
In Ede wordt vanaf 2013 een duurzaam warmtenet uitgerold, door een particulier bedrijf MPD Groene Energie. MPD heeft inmiddels twee houtgestookte bio-energie-centrales.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en tips over aardgasvrij wonen?
Schrijf je dan nu in voor de HIER verwarmt nieuwsbrief!

Schrijf je in

Benieuwd naar de plannen in jouw buurt?

Doe de postcodecheck!

Partners

 • NUON
 • Feenstra
 • Ennatuurlijk
 • HOOM
 • Pluimers
 • Tonzon
 • Eneco
 • HIER opgewekt
 • PUUR Klimaat Comfort
 • HVC
 • Logo Gasunie